marți, 13 decembrie 2022

Studio Plus HD, o televiziune ce își propune să asigure transparența procesului legislativ, nu a obținut licență audiovizuală

S.C. CIRCLE MEDIA SRL București a solicitat o licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice pentru televiziunea Studio Plus / Studio Plus HD din București. Solicitarea nu a fost aprobată de Consiliul Național al Audiovizualului, primind doar patru voturi "Pentru".

Formatul de principiu al televiziunii Studio Plus HD va fi unul tematic informativ (programe cu aceeași tematică sau tematică asemănătoare: știri / informații / publicistică ). Rezoluția de difuzare va fi atât HD, cât și SD. Zona de difuzare va fi națională, prin rețele de comunicații electronice (de exemplu cablu tv), precum și online prin internet (Youtube, Facebook).

Grila va fi formată din producții proprii (în procent de 20%) și din producții de la alți producători (în procent de 20%). Operele audiovizuale europene vor reprezenta 100% din grila de programe, din care 80% vor fi producții românești. Programele informative vor reprezenta 70% din grilă, cele educative 10%, iar cele culturale 5%. Televiziunea va emite 24 ore pe zi, din care reluări vor fi aproximativ 7 ore zilnic.

Printre emisiunile televiziunii au fost menționate talk-show-urile "România dezbate" și "Interes local", programe precum "Ședința parlamentară", "Subiectul zilei", "Europa la apel", "Interviu plus" sau filmele informative.

Investiția financiară inițială va fi de 50.000 euro, din resurse proprii (și, daca va fi cazul, din surse externe, adică din credite bancare). Sursele de finanțare vor fi din distribuția televiziunii Studio Plus HD către diverși operatori, precum si din publicitate.

Solicitantul nu mai deține alte licențe audiovizuale. Acționarul societății este Șerban Cristian Constantin, în procent de 100%. 

"Sunt antreprenor de peste 30 ani. De 7-8 ani am fost consilier al Parlamentului, nu ca funcționar public, ci ca personal contractual. Astfel am văzut necesitatea acestei televiziuni cu caracter informativ care să transparentizeze procesul parlamentar, adică să explice fiecare lege sau amendament legislativ trecut prin Parlament, în sensul în care îl explică chiar inițiatorii acestora. De multe ori apar tot felul de neînțelegeri în modul de implementare. Cetățenii ajuns să înțeleagă ceva doar foarte târziu. De aceea, practic varianta cea mai simplă ar fi ca însăși inițiatorul să vină să explice ce a dorit. Este vorba de litera și spiritul legii. Ce a dorit inițiatorul, acesta este spiritul legii. Astfel, publicul va fi mult mai informat. Ideea se aplică atât procesului parlamentar, cât și hotărârilor locale. Aceasta este tematica informativă, inițiatorul explicând inițiativa într-un mod liniștit, fără fi combătut, ci lăsat să își explice inițiativa. Vor fi desigur și emisiuni de talkshow sau de interviu. Procentul de 80% de la alți producători reprezintă preluarea transmisiilor oferite de Parlament, de Consiliul Local, de Consiliul General. Pe parcurs, probabil vom scurta din transmisii și vom dezbate mai mult. Vacanța parlamentară este de două luni vara și aproximativ de o lună iarna. În timpul vacantelor parlamentare o sa redifuzăm ședințele, discuțiile cu interes mai mare și avem și consiliile locale. Foarte multă lume va fi interesată: unele legi au fost amânate tocmai pentru că nu s-a înțeles ce a dorit inițiatorul. Nu dorim să mergem în zona de dinainte de vot, ci de după vot. Nu vrem sa influențăm, ci doar sa informăm publicul. După ce a trecut de votul Parlamentului, legea se va aplica. Noi vrem să vorbim despre aceasta, nu să facem o dezbatere pro sau contra, care se întâmplă înainte de a ieși legea. După ce a ieșit legea, noi trebuie să explicăm cetățenilor sau mediului afectat, în bine sau rău, ce îi așteaptă sau care sunt efectele. Am vorbit și cu cabliști și au spus că sunt interesați", a explicat Șerban Cristian Constantin, acționarul societății CIRCLE MEDIA SRL București.

Solicitarea nu a fost aprobată astăzi de Consiliul Național al Audiovizualului, primind doar patru voturi "Pentru".

"Nu plecați cu dezamăgire, ci vă așteptăm cu niște clarificări. Votul nostru nu a fost sa va facă sa plecați de aici cu ideea ca proiectul a căzut. Trebuie sa dați niște asigurări pentru Legea Audiovizualului, că echilibrul dezbaterilor va fi respectat, că veți avea capacitatea in studio să mențineți acest echilibru prin modul în care veți realiza emisiuni, precum și prin moderatori. Ne-ar ajuta foarte mult sa ne spuneți care sunt moderatorii, măcar unul sau doi, sau măcar modul cum veți corecta aceste chestiuni, caz în care aceasta televiziune va fi utilă să asigure transparența procesului legislativ. Nu am dat un vot ca sa fiu împotriva acestui proiect, ci ca să vă așteptăm cu aceste clarificări. Insist pe această idee", a concluzionat Valentin Jucan de la CNA.


Niciun comentariu despre subiectul „Studio Plus HD, o televiziune ce își propune să asigure transparența procesului legislativ, nu a obținut licență audiovizuală”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile