"Am finalizat cu succes o nouă campanie de verificare a acoperirii cu servicii de voce mobilă și mă bucur să anunț că toți operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu semnal a 98% din populația României. Astfel, conform măsurătorilor din teren, RCS&RDS acoperă cu servicii de voce mobilă un procent de 98,8% din totalul populației, Orange România – 98,5%, Telekom Mobile 98,5%, iar Vodafone România – 98,4%. Pe lângă interesul operatorilor mobili pentru piața din România, concretizat în investiții pentru creșterea gradului de acoperire, consider că și măsurătorile efectuate de ANCOM și transpuse în harta aisemnal.ro au avut un aport important la atingerea acestui deziderat. Totodată, pentru a veni atât în sprijinul utilizatorilor, cât și al operatorilor, pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro, am dezvoltat și aplicația aisemnal.ro pentru sistemele de operare Android și iOS, care poate fi descărcată gratuit din magazinele de aplicații", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, printr-un comunicat remis către HD Satelit România.
Aplicația mobilă - imagine remisă în comunicat de către ANCOM pentru publicare pe HD satelit România |
Campania din acest an încheie o etapă importantă în verificarea obligațiilor de acoperire. După ce operatorii de telefonie mobilă au fost sancționați în repetate rânduri cu avertismente și amenzi, în prezent obligațiile de acoperire menționate în cadrul licențelor eliberate de ANCOM în anul 2013 sunt complet îndeplinite. Obligația de realizare a acoperirii este una permanentă și va fi monitorizată de ANCOM până la sfârșitul perioadei de valabilitate a licențelor, respectiv 5 aprilie 2029, prin campanii anuale de măsurări la nivel național.
Campania de verificare a acoperirii 2022
Campania de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă s-a desfășurat în perioada mai – octombrie 2022, acoperirea cu semnal a localităților fiind măsurată prin parcurgerea drumurilor accesibile, a bulevardelor și străzilor principale și secundare.
În cadrul acestei campanii au fost verificate 13.388 de localități, care aveau mai mult de 10 locuitori, fiind totodată parcurși peste 240.000 de km pe drumurile naționale, județene, orășenești și comunale. Din totalul de 20.121.587 de locuitori, conform recensământului populației și al locuințelor, au fost măsurate zonele locuite de 20.116.846 de persoane. Acoperirea cu servicii de voce a fost calculată ca raportul dintre suma populației acoperite și populația totală a României.
Rezultatele comparative ale măsurătorilor realizate în cadrul campaniilor de verificare a acoperirii naționale cu servicii de voce mobilă:
Operator mobil
ORANGE
RCS&RDS
TELEKOM MOBILE
VODAFONE
Procent acoperire servicii de voce 2019
97,81%
95,42%
96,53%
97,76%
Procent acoperire servicii de voce 2020
98,27%
98,02%
97,25%
98,16%
Procent acoperire servicii de voce 2022
98,5%
98,8%
98,5%
98,4%
Conform licențelor de utilizare a spectrului radio deținute, Orange, Vodafone și Telekom Mobile au avut obligația de a acoperi cu servicii de voce zonele locuite de cel puțin 98% din populația României prin intermediul rețelei proprii de acces radio, până la data de 5 aprilie 2017, iar RCS&RDS până la data de 5 aprilie 2019.
Aplicația și platforma aisemnal
Pe lângă actualizarea platformei aisemnal.ro cu rezultatele campaniei de verificare din acest an și cu adăugarea unor noi funcționalități, au fost dezvoltate și aplicații pentru sistemele de operare Android și iOS, care pot fi descărcate gratuit din magazinele de aplicații. Astfel, utilizatorii au la dispoziție încă o sursă prin care pot să verifice acoperirea cu semnal din România.
De asemenea, a fost implementată și posibilitatea de vizualizare 3D a modelului digital al terenului bazat pe EU-DEM Copernicus https://land.copernicus.eu/imagery-in-situ/eu-dem.
Atât platforma aisemnal.ro, cât și aplicația aisemnal.ro permit utilizatorilor să vadă evoluția gradului de acoperire cu semnal de voce mobilă în 2022 comparativ cu anii 2019, 2020 și 2021, având totodată posibilitatea de a consulta acoperirea cumulată cu servicii de comunicații mobile la nivel național.
De asemenea, harta cuprinde localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar, dar și harta de acoperire cu semnal pentru metroul din București.
Semnal e una, posibilitatea de a face un apel e alta. Sânt multe zone chiar în localități unde nu se poate folosi telefonul. Așa că mai trebuie tăiat din ăia 98,xx.
Anonim, ANCOM a zis 98 procente din populație, nu din teritoriu. 98 procente din populație poate reprezenta de fapt doar 88 procente din teritoriu. E un număr aleatoriu, ales întâmplător ca să exemplific ideea. Toate localitățile care se afla in diferența de 10 procente până la 98 nu au semnal, fara că sa afecteze statistica celor 98 procente din populație, acoperita cu semnal.
Iar situația că ai semnal și nu poți suna, aceasta e defecțiune tehnică fie la telefon, fie la operator.
Sunt localitati langa bucuresti in care nu poti face un apel din cauza lipsei de acoperire a semnalului la toti operatorii...vb aici 2g trebuie sa iesi din casa ca sa poti vb cat de cat la telefon...la 5 minute de bucuresti de mers cu masina
Eu stau in București și lucrez in curierat, da-mi 3-5 exemple de localități la 5 minute de mers cu mașina, sa verific, că eu nu am găsit așa ceva în ultimii ani.
Speedy, chiar daca ar fi așa, ce contează ce localități nu au semnal, acelea fac parte din cele fara semnal, pot sa fie și 10 in apropiere de București, fara sa afecteze acoperirea de 98 procente din populație. Una e populația, altceva e teritoriul. Eu personal nu am găsit nicio zonă unde sa nu aibă semnal chiar niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă, nici chiar la stână. :-)
Raspuns pt speedy : bacu zurbaua sabareni,daca tu in mers poti face o convorbire telefonica in mers in localitatile astea...sa nu iti spun in case....apeluri wifi doar.
Pai vezi, chiar tu spui că e semnal chiar și în acele localități. Nu e suficient semnal in mașină sau in case, dar afară , stand pe loc, este. Pai așa a fost făcuta statistica, afară, nu in interiorul caselor sau mașinilor. Și oricum, statistica nu include toate localitățile din România, ci doar o parte, iar pentru restul s-au extrapolat ca medie matematica. Sau cel puțin așa înțeleg eu din informațiile suplimentare care au apărut în noul comunicat, de data asta cel de la Digi.
Ms, o sa verific când trec prin zona. Dar am mai fost pe acolo, nu am avut probleme așa de mari cu semnalul, încât să nu pot vorbi, adică să nu fie semnal deloc.
Cred ca trecem intr-o noua etapa, de la cantitate (deja indeplinita prin cei 98%), la calitate, unde diferentele dintre companii sunt inca mari si ramane mult loc de mai bine.
Dacă este semnal nu înseamnă ca si funcționează.
Mie îmi arată 4G semnal full si la test de viteză 2 mega altă retea in același loc 4G 180 mega.
Anonim, viteza e determinată nu doar de nivelul semnalului, cu și de calitatea semnalului, factorii perturbatori, benzile folosite (de exemplu se folosesc benzi 3G in loc de benzi 4G, dar tehnologie 4G), lățimea in MHz a benzii de frecventa și de congestia rețelei.
dacă îți merge cu doar 2 mb /secundă, asta înseamnă că nu funcționează?? pentru convorbiri sunt suficienti 0,2 MB secundă sau chiar mai puțin.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.