joi, 23 februarie 2023

ANCOM a adoptat forma finală a planului de acțiuni pentru anul 2023

ANCOM a adoptat planul de acțiuni pentru anul 2023, ce a fost pus în consultare publică în decembrie 2022. Proiectele-cheie includ revizuirea piețelor de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile, reglementarea pieței serviciilor de acces local la puncte fixe și actualizarea cadrului de reglementare tehnică și economică a serviciilor de comunicații electronice, în concordanță cu Legea nr. 198/2022, care transpune Codul European al Comunicațiilor Electronice, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Telefon mobil - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România


Serviciile de comunicatii electronice


În anul 2023, sectorul serviciilor de comunicații electronice va fi afectat de mai multe reglementări. Acestea includ revizuirea pieței de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile, revizuirea pieței serviciilor de acces local la puncte fixe, actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice și actualizarea regimului de autorizare generală pentru furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice. ANCOM va stabili, de asemenea, tarifele orientative de acces la anumite infrastructuri fizice rutiere pentru a continua implementarea prevederilor Legii Infrastructurii. În plus, ANCOM va publica o listă a zonelor fără servicii funcționale de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix, pentru a crește gradul de informare atât al furnizorilor, cât și al utilizatorilor finali. ANCOM va efectua, de asemenea, un studiu pentru a determina ariele teritoriale de acoperire a rețelelor publice fixe de comunicații electronice capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în bandă largă. În ceea ce privește roaming-ul internațional și apelurile internaționale între România și Republica Moldova, ANCOM va elabora împreună cu autoritatea omoloagă din țara vecină un raport comun privind evoluțiile înregistrate în 2022 în contextul Acordului din 11 februarie 2022 privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale.

Spectrul de frecvențe și resursele de numerotație


ANCOM va actualiza legislația secundară prin revizuirea Deciziei nr. 353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio. În plus, Autoritatea va elabora o decizie pentru aprobarea versiunii actualizate a Tabelului Național de Atribuire a Benzilor de Frecvențe (TNABF) și va actualiza interfețele radio RO-IR conform Deciziei nr. 311/2016 referitoare la benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere.

Calitatea si securitatea serviciilor și a rețelelor de comunicații electronice


Datorită schimbărilor intervenite în legislația primară, progresului tehnologic și contextului național și european, ANCOM va actualiza și revizui cadrul legal secundar referitor la securitatea și calitatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Această acțiune va conduce la actualizarea prevederilor deciziei privind măsurile minime de securitate ce trebuie respectate de către furnizorii de rețele publice sau de servicii de comunicații electronice adresate publicului și la raportarea incidentelor care au impact semnificativ asupra furnizării acestor rețele și servicii.

Serviciile poștale


ANCOM va supraveghea aplicarea Regulamentului nr. 2018/644 referitor la livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea și verificarea datelor statistice și informațiilor furnizate de operatorii poștali. Aceste informații vor fi apoi transmise către Comisia Europeană și puse la dispoziția utilizatorilor prin intermediul unei aplicații care permite obținerea costurilor de trimitere a unui colet în orice stat al Uniunii Europene.

În plus, alte proiecte legate de piața serviciilor poștale vizează revizuirea regimului de autorizare generală pentru furnizarea de servicii poștale, realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poștale, precum și elaborarea unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie și impactul comerțului electronic asupra pieței serviciilor poștale în 2022. ANCOM va elabora, de asemenea, un raport referitor la indicatorii statistici ai sectorului.

Planificarea strategică


În decursul anului 2023, ANCOM va dezvolta strategia de reglementare pentru comunicatii electronice 2026, precum și strategia de reglementare pentru serviciile poștale 2025. Aceste strategii sunt posibile datorită stabilizării reformei legislative și a dinamicii competitive, inclusiv în urma licitațiilor de frecvențe radio organizate în 2021 și 2022.

Planul final pentru anul 2023 poate fi consultat AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „ANCOM a adoptat forma finală a planului de acțiuni pentru anul 2023”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile