Orange și Vodafone au convenit să realizeze o rețea partajată de acces radio deschis (RAN) în zonele rurale ale Europei, unde ambele companii operează rețele mobile. Este pentru prima dată când două companii au decis să partajeze rețelele Open RAN în Europa, anunță Vodafone printr-un comunicat de presă.
Primele sit-uri comerciale care vor fi desfășurate ca urmare a acestui acord sunt planificate pentru anul acesta, într-o zonă rurală a României, lângă București. Astfel, va fi testat acest nou model operațional bazat pe integrarea hardware și software multi-furnizor, deschizând calea pentru implementări la scară mai largă. Orange și Vodafone colaborează deja pentru a selecta individual furnizorii strategici pentru această fază inițială a proiectului.
Anunțul de astăzi subliniază angajamentul celor două companii de a lansa Open RAN ca tehnologie pentru viitoarele rețele mobile din Europa, sprijinind astfel obiectivul ambițios al Comisiei Europene de a implementa 5G în toate zonele populate, până în 2030.
Open RAN furnizează avantaje semnificative, comparativ cu partajarea tradițională a rețelei. Folosind RAN deschis și virtualizat, bazându-se pe software și hardware dezagregat, Vodafone și Orange vor avea fiecare o mai mare flexibilitate atunci când adaugă noi antene radio sau le vor moderniza pe cele existente, menținând în același timp scăzute costurile și consumul de energie. Această tehnologie va servi drept model pentru extinderea rețelelor 4G și 5G în comunitățile rurale din Europa.
Michaël Trabbia, Chief Technology și Innovation Officer la Orange, a precizat: „Orange este încântată să coopereze cu Vodafone la o primă implementare deschisă a RAN în România, acest proiect fiind o piatră de hotar semnificativă în drumul către adoptarea la scară largă a Open RAN în toată Europa. Este un pas major către rețele rapide și complet automatizate, eliberând potențialul de creștere al performanței prin virtualizare și AI, reducând în același timp costurile de infrastructură și operaționale. Open RAN reprezintă un tip de partajare cu totul nou a rețelei, cu o diferențiere mai mare a operatorilor, datorită capacității fiecăruia dintre parteneri de a-și configura rețeaua într-un mod mult mai independent, în conformitate cu promisiunile față de clienții lor.”
Alberto Ripepi, Chief Network Officer al Vodafone, a completat: „Suntem încântați să colaborăm cu Orange la această inițiativă. Prin combinarea resurselor, vom reduce costul hardware-ului, vom minimiza consumul de energie și nevoia de antene duplicate, eliminând în același timp zonele care nu sunt acoperite. Open RAN ne va permite să adăugăm mai rapid noi funcții software, fără a înlocui neapărat componentele hardware, cum se procedează adesea în prezent. Acest avantaj minimizează orice întrerupere a serviciului și garantează furnizarea către clienții din zonele rurale a acelorași upgrade-uri ca și pentru cei din orașe.”
În conformitate cu acordurile de partajare existente, un operator va fi de obicei responsabil pentru toate părțile componente ale unui sit partajat, ambii operatori utilizând același furnizor RAN sau versiune de software și management.
Open RAN va oferi companiilor Orange și Vodafone posibilitatea de a beneficia de avantajele unei infrastructuri cu adevărat deschise, permițând partajarea tuturor componentelor hardware (unități radio și de infrastructură cloud) în timp ce își gestionează în mod independent propriul software RAN, pe o infrastructură în cloud comună.
Ca rezultat, fiecare companie va putea adapta serviciile și capacitatea la nevoile specifice ale clienților, asigurând în același timp o izolare puternică și sigură între datele fiecărui operator. Aceste principii sunt în conformitate cu prioritățile memorandumului semnat de ambii operatori cu alți operatori europeni majori, la începutul anului 2021.
Testarea soluției Open RAN într-o rețea comercială va continua pe tot parcursul anului 2023, permițând realizarea de comparații cu rețelele vechi. Testele vor avea ca scop confirmarea caracteristicilor și a parității performanței dintre Open RAN și soluțiile RAN tradiționale, înainte de extinderea partajării Open RAN către alte piețe.
Ce înseamnă RAN?
Pentru a înțelege Open RAN, este util să aveți mai întâi o înțelegere la nivel înalt a modului în care funcționează rețelele și a modului în care acestea au evoluat de-a lungul diferitelor generații. Rețeaua mobilă sau celulară/ fără fir cuprinde două elemente: rețeaua de acces radio (RAN) și rețeaua centrală.
RAN este legătura finală între rețea și telefon. Este piesa vizibilă și include antenele pe care le vedem pe turnuri sau deasupra clădirilor, plus stațiile de bază. Când efectuăm un apel sau ne conectăm la un server la distanță, de exemplu, pentru a viziona un videoclip YouTube, antena transmite și primește semnale către și de la telefoanele noastre sau alte dispozitive portabile. Semnalul este apoi digitalizat în stația de bază RAN și conectat la rețea.
Rețeaua centrală are multe funcții. Controlează accesul, asigurându-se că utilizatorii sunt autentificați pentru serviciile pe care le folosesc, direcționează apelurile telefonice prin rețeaua telefonică publică comutată, permite operatorilor să taxeze pentru apeluri și utilizarea datelor și conectează utilizatorii la restul lumii prin Internet . De asemenea, controlează rețeaua făcând transferuri pe măsură ce utilizatorul trece de la acoperirea oferită de o antenă RAN la alta.
Tehnologia actuală RAN este furnizată ca o platformă integrată hardware și software. Însă ambiția pentru Open RAN este de a crea o soluție RAN cu mai mulți furnizori care să permită separarea - sau dezagregarea - între hardware și software, cu interfețe deschise și virtualizare, găzduind software care controlează și actualizează rețelele în cloud.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.