16 aliați* NATO, printre care și România, împreună cu invitații Finlanda și Suedia, vor participa la o inițiativă care va transforma modul în care NATO colectează și utilizează datele provenite din spațiu, îmbunătățind în mod semnificativ informațiile și supravegherea NATO și oferind sprijin esențial misiunilor militare ale NATO, anunță alianța printr-un comunicat de presă.
Pământul văzut din spațiu - imagine decorativă creată digital de HD Satelit România |
Denumită „Alliance Persistent Surveillance from Space” (APSS), această inițiativă va consta în înființarea unei constelații virtuale („Aquila”) de active spațiale (cum ar fi sateliții), atât naționale, cât și comerciale, valorificând cele mai recente progrese în tehnologia spațială comercială. Astfel, va ajuta la eficientizarea colectării, partajării și analizării datelor între aliații NATO și structura de comandă a NATO, generând în același timp economii de costuri.
Așadar, APSS nu se referă la crearea de active spațiale deținute și operate de NATO, ci proiectul va folosi activele spațiale existente și viitoare din țările aliate și le va conecta într-o constelație virtuală.
„Acest proiect este de asemenea un exemplu excelent de cooperare civilo-militară, oferind un atu puternic pentru instrumentele noastre de informații”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
APSS constituie un element important în implementarea politicii spațiale globale a NATO, adoptată în 2019. Contribuția timpurie de 16,5 milioane de euro a Luxemburgului a pus bazele acestei inițiative care va permite țărilor participante să contribuie la Aquila prin propriile active, date și / sau fonduri.
Context
Evoluția industriei spațiale și progresele rapide în tehnologia spațială au creat noi oportunități, dar și noi riscuri, vulnerabilități și potențiale amenințări. Ascensiunea comercială a companiilor spațiale a schimbat drastic peisajul, contribuind cu descoperiri tehnologice radicale, adesea la un nivel scăzut de costuri și cu o mare flexibilitate.
Războiul în curs din Ucraina a subliniat și mai mult dependența tot mai mare de informații provenite de la sateliți.
Integrarea și exploatarea eficientă a datelor din spațiu a reprezentat o provocare tot mai mare de-a lungul timpului. Pentru NATO, spațiul cosmic are un rol important în domeniul militar operațional pentru deplasarea și urmărirea forțelor militare, detectarea lansărilor de rachete, dar și pentru a asigura comandă, control și comunicații eficiente. Pentru a continua acțiunile de descurajare și pentru a oferi un sistem de apărare mai eficient, dar și pentru a menține avantajul tehnologic, Alianța trebuie să folosească atât tehnologiile și activele naționale, cât și pe cele comerciale din domeniul spațial.
Obiectivele APSS
„Alliance Persistent Surveillance from Space” (APSS) este o inițiativă multinațională ce se va desfășura pe durata a mai mulți ani, cu mai multe domenii de aplicare:
- „supraveghere persistentă”, adică va permite NATO să colecteze date oricand, pentru orice locație;
- creștere a gradului de partajare în cadrul Alianței a informațiilor oferite de tehnologia spațială, generând o imagine de ansamblu mai cuprinzătoare, pentru a oferi informatii în procesul decizional politic și cel din operațiunile militare;
- îmbunătățire a informațiilor generale ale NATO printr-o utilizare mai eficientă atât a activelor spațiale, de tehnologie și date deținute de guvern, cât și a celor comerciale;
- creștere a vitezei cu care datele din spațiu sunt colectate, agregate și furnizate prin valorificarea noilor tehnologii precum AI și instrumente de învățare automată;
- asigură faptul că datele sunt în furnizate în formate utilizabile pentru factorii de decizie și comandanții militari ai NATO;
- construiește, prin formare, educație și cooperare, o comunitate de practică între națiunile NATO, care va eficientiza managementului datelor și va crește reziliența națională și colectivă.
Folosind cele mai noi tehnologii din industrie, APSS va contribui la promovarea agendei de inovații a NATO și va oferi o nouă platformă într-o industrie spațială tot mai dezvoltată.
___________________
*Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Spania, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.