luni, 6 martie 2023

HISTORY Channel sărbătorește realizările remarcabile ale femeilor prin donarea de cărți pentru 25 de școli din România

Un număr de 25 de instituții de învățământ din 12 județe diferite din România vor beneficia de această inițiativă, primind volume de istorie care abordează rolul semnificativ al femeilor în istoria României și a lumii. Aproximativ 16.000 de elevi și profesori vor avea posibilitatea să acceseze câteva dintre cele mai recente titluri referitoare la această temă importantă, anunță televiziunea HISTORY Channel printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Herstory - Imagine remisă printr-un comunicat de HISTORY Channel pentru publicare pe HD Satelit România

În luna martie, HISTORY Channel celebrează contribuția femeilor care au făcut istorie prin intermediul campaniei "HERSTORY". Prin această campanie, canalul continuă să sprijine studiul istoriei în sistemul educațional românesc prin intermediul unei noi donații de cărți destinate elevilor și profesorilor din 25 de școli din România. Această inițiativă este o continuare a campaniilor din 2019 și 2021, realizate în parteneriat cu Salvați Copiii România și Libris.ro, care au adus beneficii peste 23.000 de elevi și profesori din 50 de școli din întreaga țară.

Unitățile de învățământ selectate se află în județele Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Olt, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vrancea și capitala București, astfel încât aproximativ 16.000 de elevi și profesori vor avea acces la unele dintre cele mai noi titluri despre istoria României și a Europei.

Fiecare dintre cele 25 de școli incluse în proiectul "HERSTORY" va primi un set de volume reprezentative de opere istorice scrise de istorici cunoscuți din România și din străinătate, toate dedicate în totalitate studiului personalităților feminine care au făcut istorie atât în România, cât și în întreaga lume. Din cele 26 de lucrări istorice, 16 sunt scrise de femei, iar celelalte 10 explorează rolul femeilor în istoria României. Printre autoarele selectate se numără Adriana Babeti, Ruxandra Cesereanu, Olga Lengyel, Diana Mandache, Tatiana Niculescu și Mihaela Simina.

În cadrul acestui proiect, fiecare școală va primi un set de volume care va permite elevilor și profesorilor să exploreze personalități feminine notabile din istoria lumii și a României, inclusiv Regina Maria a României, Regina Elisabeta a II-a și Sissi, împărăteasa Austriei, precum și lucrări importante precum jurnalul Annei Frank și mărturiile Olgăi Lengyel, o supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz originară din Cluj. Aceste volume acoperă, de asemenea, relatări despre personalități feminine mai puțin cunoscute care și-au lăsat amprenta asupra istoriei lumii de la începuturile acesteia până în prezent.

Campania este susținută de parteneri de încredere, inclusiv Libris.ro, cea mai mare librărie online din România, care a selectat și distribuit cele mai noi și interesante titluri pentru a stârni interesul pentru cunoașterea istoriei, și Salvați Copiii România, membră a Salvați Copiii International, cea mai mare organizație independentă din lume de promovare a drepturilor copiilor, care a ajutat la identificarea unităților școlare cu cea mai mare nevoie de cărți.

Pentru a marca Luna Femeii, HISTORY Channel a pregătit o serie de programe speciale dedicate femeilor care au schimbat cursul istoriei. Printre acestea se numără Goana după submarinele germane (premiera este miercuri, 8 martie, de la ora 23:00), o poveste mai puțin cunoscută despre Serviciul Naval Regal Feminin (WRNS) care a ajutat la scufundarea submarinelor. Aceste emisiuni sunt menite să aducă în prim-plan poveștile uimitoare ale femeilor care au făcut istorie.

Pe data de 8 martie, HISTORY Channel va lansa un podcast special numit HERSTORY, care va prezenta 3 personalități istorice feminine mai puțin cunoscute din România: Elena Ghica - una dintre primele femei alpiniste din lume, prima care a urcat pe Vf. Mönch din Alpii Elvețieni, unde a arborat steagul României, Sarmiza Bilcescu - prima româncă avocat și prima femeie din lume doctor în Drept, și Sabina Cantacuzino-Brătianu - un exemplu de personalitate feminină ideal de evocat, prin modul său de viață și prin activitatea sa. Podcastul va fi realizat de istoricul Mihaela Simina, care a creat și podcast-ul “Regina Maria: Fapte și vorbe”. HERSTORY va fi disponibil pe toate platformele majore de streaming, cum ar fi Spotify, Apple Podcasts și Google Podcasts, precum și pe contul oficial de YouTube al HISTORY Channel.

Campania are ca motto celebrul citat al scriitoarei engleze Virginia Woolf: „În cea mai mare parte a istoriei, Anonimul era o femeie”. Cu toate că femeile au adus contribuții importante în diverse domenii, acestea sunt adesea ignorate de istoria tradițională. Prin proiectul HERSTORY, echipa de la HISTORY Channel își propune să aducă în prim-plan poveștile și contribuțiile extraordinare ale femeilor în istorie, astfel încât acestea să fie amintite și apreciate. Senior Commercial Director & Country Manager pentru România la A+E Networks CEE, Karol Bek, a subliniat că rolurile jucate de femei în istorie au fost esențiale, iar contribuțiile lor incomensurabile, modelând cursul civilizației umane prin rezistența, creativitatea și puterea lor.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației Salvați Copiii România, a subliniat importanța accesului la lectură pentru copii, nu numai pentru dezvoltarea cognitivă, ci și pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale. Potrivit dnei Alexandrescu, cunoașterea reprezintă singura formă de putere care îi poate ajuta pe copiii vulnerabili să-și depășească vulnerabilitatea socială și să-și construiască un viitor mai bun.

Laura Țeposu, CEO al Libris, a subliniat importanța accesului la cărțile scrise de și despre femei pentru a înțelege rolul și contribuția lor în literatură și cultură. Astfel, copiii și tinerii pot începe să înțeleagă și să aprecieze diversitatea și incluziunea, precum și să se inspire de la femeile curajoase și fascinante care au depășit provocări în viață. Prin proiectul HERSTORY și parteneriatul cu Libris, HISTORY Channel face posibil ca respectivele cărți să fie disponibile în bibliotecile școlare și să devină o sursă de inspirație pentru elevii din școlile beneficiare. În opinia sa, acest proiect nu este doar o apreciere adusă femeilor din istorie, ci și o invitație la lectură și o încurajare a copiilor și tinerilor de astăzi să creadă în puterea cărților de a schimba lumea.

HISTORY Channel este un canal de televiziune internațional cunoscut pentru poveștile inspiraționale și uneori extravagante ale unor personaje extraordinare din viața reală, oferind o sursă de divertisment și informare pentru milioane de oameni din întreaga lume. De peste 10 ani, HISTORY Channel® este disponibil în România pe toate platformele majore de cablu, cablu și satelit din țară, inclusiv Digi, Focus Sat, Orange TV și Vodafone.

Libris este o afacere 100% românească care și-a început activitatea în domeniul cărților în 1991 cu librăria Șt. O. Iosif din Brașov, iar în 2009 a lansat platforma online libris.ro. În toți acești ani, Libris a avut un rol activ de susținător al lecturii și al educației, precum și al drepturilor copiilor, derulând numeroase campanii în acest sens. În decembrie 2014, libris.ro s-a alăturat Organizației Salvați Copiii România într-un proiect prin intermediul căruia s-au strâns peste 509.235 euro, sume folosite integral pentru dotarea cu echipamente medicale a 16 maternități din țară. Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, realizat tot alături de Salvați Copiii România, prin care își propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de unități de învățământ, cu donații de volume actuale, care să-i atragă pe copii și adolescenți către lectură.

Organizația Salvați Copiii România are o experiență de 32 de ani în construirea de programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Organizația a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Peste 2.920.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.


Lista instituțiilor de învățământ beneficiare



Școala Gimnazială "Zaharia Stancu", Teleorman, Roșiorii de Vede

Școala Gimnazială Virgil Mazilescu Corabia, Olt, Corabia

Școala Gimnazială Mihai Eminescu Corabia, Olt, Corabia

Școala Gimnazială Ada Umbra Ianca, Olt, Ianca

Școala Gimnazială Gârcov, Dolj, Gârcov

Școala Gimnazială Decebal Craiova, Dolj, Craiova

Școala Gimnazială Al Macedonski, Dolj, Craiova

Școala Gimnazială Celaru, Dolj, Celaru

Școala Gimnazială Gheorghe Cioată Todirești, Vaslui, Todirești

Școala Gimnazială Răzvad, Dâmbovița, Răzvad

Școala Radu cel Mare, Dâmbovița, Târgoviște

Școala Paul Bănică, Dâmbovița, Târgoviște

Școala Gimnazială Mihai David Negrești, Vaslui, Negrești

Liceul Cobadin, Constanța, Cobadin

Liceul Tehnologic Gheorghe Duca Constanța, Constanța, Constanța

Școala Gimnazială Grigore Moisil Năvodari, Constanța, Năvodari

Școala Gimnazială Nr. 12 Tulcea, Tulcea, Tulcea

Școala Gimnazială Uruguay, București, Sector 1

Școala „Alexandru Moruzi”, Galați, Com. Pechea

Liceul Tehnologic „Costache Conachi”, Galați, Com. Pechea

Școala Gimnazială nr. 1, Vrancea, Com. Biliești

Școala Gimnazială nr. 4, Hunedoara, Vulcan

Școala Gimnazială nr. 6, Hunedoara, Vulcan

Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni - Școala Gimnazială Nr.1, Hunedoara, Lupeni

Școala Grigore Ghica Voievod Suceava, Suceava, Suceava


Niciun comentariu despre subiectul „HISTORY Channel sărbătorește realizările remarcabile ale femeilor prin donarea de cărți pentru 25 de școli din România”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile