marți, 7 martie 2023

UE a aprobat constelația de sateliți IRIS²

Consiliul a adoptat astăzi un regulament privind programul de conectivitate sigură al UE pentru perioada 2023-2027. Acesta este ultimul pas în procedura decizională, anunță Consiliul European printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Sateliți - imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Programul stabilește modul în care Uniunea Europeană va dezvolta o constelație de sateliți a UE, denumită „IRIS²” (Infrastructură pentru reziliență, interconectivitate și securitate prin satelit). IRIS² va oferi servicii de comunicații ultrarapide (latență scăzută) și foarte sigure, până în 2027. Securitatea acestor comunicații se va baza pe tehnologii avansate de criptare, inclusiv criptografia cuantică, o metodă care utilizează proprietățile mecanicii cuantice pentru a securiza și transmite date într-un mod extrem de sigur.

Guvernele vor beneficia de acest sistem de comunicații spațial pentru servicii precum protecția infrastructurii critice, supraveghere, sprijin pentru acțiuni externe sau gestionarea crizelor, contribuind astfel la îmbunătățirea rezistenței și suveranității UE.

Creșterea securității comunicațiilor

Programul contribuie la tranziția digitală a UE și la strategia globală a UE, deoarece poate oferi conectivitate sigură în zone geografice de interes strategic, dincolo de granițele europene, cum ar fi regiunea arctică sau Africa.

Un sistem de comunicații prin satelit poate asigura, de asemenea, servicii de comunicații rapide și sigure chiar și acolo unde rețelele de comunicații terestre au fost perturbate, de exemplu de dezastre naturale sau atacuri cibernetice.

Un sistem integrat

Sistemul include infrastructură nouă care va fi dezvoltată prin atribuirea de contracte. Concesionarii ar trebui să furnizeze, de asemenea, resursele pentru servicii comerciale, asigurându-se astfel că progresele tehnologice și utilizarea lor de către guverne sunt unul dintre motoarele inovării și ale unei comercializări mai largi în Uniune.

Programul consolidează competitivitatea serviciilor UE de comunicații prin satelit, printr-un proiect inovator condus de Agenția UE pentru Programul Spațial (EUSPA) și care implică o serie de parteneri, inclusiv statele membre, agenția spațială europeană (ESA) și companii private.

Scurt istoric

Pe 15 februarie 2022, Comisia a prezentat o propunere de regulament de instituire a programului de conectivitate sigură al Uniunii pentru perioada 2023-2027. În urma negocierilor interinstituționale, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic provizoriu, în data de 17 noiembrie 2022.

Acest program este deosebit de important pentru orbitele joase. În prezent, orbitele joase sunt din ce în ce mai ocupate de mega-constelații din țări terțe, operatorii UE confruntându-se cu provocări din cauza naturii intensive a unor astfel de proiecte.

Acest nou proiect va promova sinergiile cu celelalte componente ale programului spațial al UE, cum ar fi Galileo (navigație prin satelit) și Copernicus (observarea Pământului), și cu capacități de conștientizare a situației spațiale. Se bazează pe comunicațiile guvernamentale prin satelit ale Uniunii Europene (GOVSATCOM), care este, de asemenea, o componentă a programului spațial al UE.

Programul are un buget de 2,4 miliarde EUR, din care o parte provine din diferite pachete, inclusiv programul spațial al UE, Orizont Europa și Instrumentul pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională pentru Vecinătate - Europa Globală (NDICI).

În urma aprobării de către Consiliu a poziției Parlamentului European, actul legislativ a fost adoptat. După semnarea de către Președintele Parlamentului European și Președintele Consiliului, regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării sale.


Niciun comentariu despre subiectul „UE a aprobat constelația de sateliți IRIS²”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile