joi, 2 martie 2023

"Vikingii: povestea adevărată" și "Vikingii: regatul pierdut", noi documentare la Viasat History

Toată lumea a auzit de vikingi, o rasă războinică cunoscută pentru impactul lor semnificativ în multe zone din Europa. Aceștia erau cunoscuți pentru atacurile lor brutale, jafurile și pierderile umane, lăsate în urma lor pe tot continentul. În cadrul "Sezonului Vikingilor", Viasat History va difuza două noi documentare intitulate "Vikingii: povestea adevărată" și "Vikingii: regatul pierdut", care oferă o perspectivă nouă și fascinantă asupra acestei legendarului popor scandinav, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România. În continuare, vom detalia câteva dintre descoperirile recente prezentate în aceste documentare.

Viking - ilustrație decorativă realizată de HD Satelit România

Vikingii nu ar fi apărut din senin în secolul al VIII-lea


Potrivit istoriei, Epoca Vikingilor a fost declanșată la sfârșitul secolului al VIII-lea, mai precis în 793 d.Hr., când au atacat insula Lindisfarne din apropierea Angliei. Aici, ei au provocat adevărate tragedii, au jefuit și au asuprit populația și au continuat această practică timp de aproximativ 300 de ani. Cu toate acestea, s-a pus întrebarea dacă acești războinici au apărut pur și simplu din senin sau nu. Din moment ce nu există înregistrări scrise de la vikingi despre istoria lor, istoricii au putut doar să speculeze când a început dominația lor, și de obicei acesta a fost legată de atacul de la Lindisfarne. Cu toate acestea, cercetările recente au arătat că imaginea este mult mai complexă decât se credea inițial.

În 1852, s-au găsit rămășițele unei nave vikinge într-un mormânt mare în Borre, Norvegia. Mormântul era înconjurat de armuri, cai, harnașamente, argint și aur, indicând faptul că aparținea unui om bogat sau unui clan puternic. Cu toate acestea, cercetătorii nu au reușit să stabilească datarea navei decât 150 de ani mai târziu, cu ajutorul tehnologiei actuale. S-a descoperit că, în momentul atacului de la Lindisfarne din 793 d.Hr., mormântul era deja vechi de secole. Astfel, cultura puternică a scandinavilor exista deja cu mult înainte de începerea perioadei vikingilor.

De-a lungul timpului, au fost descoperite tot mai multe dovezi care indică faptul că vikingii aveau o economie prosperă cu mult înainte de sfârșitul secolului al VIII-lea. Dețineau piețe și centre comerciale, produceau fier și extrăgeau cărbune, și vindeau o gamă largă de mărfuri, de la obiecte de uz cotidian la articole de lux care simbolizau statutul social. Aceștia au desfășurat afaceri comerciale prin intermediul unei rețele comerciale bine organizate, iar piețele erau conectate prin râuri și canale – unele dintre ele uscate în prezent. Astfel, vikingii au avut o societate economică înfloritoare mult înainte de a ajunge pe malurile Angliei.

Sclavia ar fi avut un rol important în istoria vikingilor


Comerțul cu ființe umane a fost o parte semnificativă a rețelei lor comerciale, deoarece sclavii erau considerați cea mai ieftină sursă de forță de muncă pentru agricultură, producție și construcții. Cu toate acestea, din cauza lipsei de înregistrări scrise și a dificultăților în identificarea rămășițelor de sclavi, studiul sclaviei în Scandinavia este împiedicat. Deși au fost descoperite resturi de cătușe și lanțuri de fier, nu se poate confirma că au fost folosite pentru sclavi.

În timp ce vikingii începeau să atace Marea Britanie, au început și atacurile în Irlanda. În jurul anului 841 d.Hr., au fondat o bază într-un port natural adânc, într-o depresiune retrasă, unde au început să captureze și să transporte oameni. Există multe înregistrări în arhivele irlandeze care atestă faptul că vikingii au luat oameni din casele lor. În anii 830 și 840 au luat doar câțiva captivi individuali, dar în următorii ani, au devenit din ce în ce mai lacomi. Un exemplu notabil este anul 895, când vikingii au atacat Omagh, un important centru religios din Irlanda, și au luat 710 oameni.

Specialiștii consideră că insula Gotland din Marea Baltică, aproape de coasta Suediei, a reprezentat o oprire importantă pe ruta comercială a vikingilor. Pe această insulă s-au descoperit mai multe tezaure de argint din epoca vikingă decât în oricare altă regiune, precum și un număr mare de monede care provin din califatul islamic. Cu toate acestea, cum au ajuns aceste comori acolo rămâne o enigmă. Cercetătorii presupun că în secolele al VIII-lea și al IX-lea, comerțul cu sclavi a fost un aspect crucial al afacerilor vikingilor cu Estul, posibil cu Arabia sau chiar mai departe. Este neclar câți oameni din Europa, inclusiv Irlanda și Marea Britanie, au fost luați și transportați în Estul îndepărtat de vikingi.

Borre și alte așezări vikinge erau deja bogate cu mult înainte de atacul menționat mai sus asupra Lindisfarne, sugerând că societatea vikingă era deja dezvoltată și structurată comercial, cu o economie comercială înfloritoare. Acestea sunt doar câteva dintre secretele dezvăluite în Vikingii: povestea adevărată și Vikingii: regatul pierdut, două seriale care vor fi lansate în timpul Sezonului Vikingilor în martie, pe Viasat History.

Pe 10 martie la ora 22:00 va fi difuzat episodul de 60 de minute intitulat "Vikingii: Regatul pierdut". Acesta a fost lansat în anul 2021 și va fi difuzat în premieră.

De asemenea, începând cu 3 martie, vineri de la ora 22:00, va fi difuzat primul sezon format din 2 episoade a câte 60 de minute al documentarului "Vikingii: Povestea adevărată", care a fost lansat în anul 2022 și se concentrează pe istorie, arheologie și expediții.

Trailerul poate fi vizionat AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „"Vikingii: povestea adevărată" și "Vikingii: regatul pierdut", noi documentare la Viasat History ”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile