Consiliul Național al Audiovizualului s-a reunit într-o ședință publică la data de 23 mai 2023 pentru a analiza o solicitare primită din partea Consiliului Suprem pentru Radio și Televiziune al Republicii Turcia (RTÜK). Solicitarea viza sprijinirea retransmisiei pe teritoriul României a posturilor publice cu logo-ul TRT (TRT 1, TRT Haber și TRT Çocuk), care sunt posturi de televiziune ale Corporației Turce de Radio și Televiziune, precum și a altor servicii de programe din Turcia, pentru care s-au reînnoit licențele.
Transmisie tv - Imagine ilustrativă fotografiată de HD Satelit România |
Având în vedere faptul că Turcia este semnatară a Convenției Europene privind Televiziunea Transfrontalieră a Consiliului Europei, CNA dorește să sprijine comunitatea turcă din România și aduce la cunoștința distribuitorilor de servicii de programe că au permisiunea de a retransmite posturile publice cu logo-ul TRT (TRT 1, TRT Haber și TRT Çocuk) ale Corporației Turce de Radio și Televiziune, precum și posturile: Turkuvaz Aktif Television Production Inc (sigla "ATV"), Demiroen TV Radyo Yaymcilik Yapimcilik A.Ș. (sigla "KANAL D"), Aks Televizyon Reklamcilik ve Filmcilik Sanayi ve Ticaret A.Ș. (sigla "SHOW TV"). Startv Medya Hizmetleri A.Ș. (sigla "STAR TV"). TV8 TV Yayincilik A.Ș. (sigla "TV8"), în situația deținerii de către radiodifuzorii menționați a drepturilor de difuzare pe teritoriul României.
Distribuitorii interesați pot contacta radiodifuzorii pentru a încheia acorduri de retransmisie sau pot lua legătura cu Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune al Republicii Turcia (RTÜK) prin intermediul adresei de e-mail uls@rtuk.gov.tr.
Distribuitorii interesați pot contacta radiodifuzorii pentru a încheia acorduri de retransmisie sau pot lua legătura cu Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune al Republicii Turcia (RTÜK) prin intermediul adresei de e-mail uls@rtuk.gov.tr.
din aceste programe tv care vor intrapecablu vor intra in tota tara
Vor intra acolo unde vor vrea cabliștii in cauza și ce programe vor vrea. Nu ii poate obliga nimeni, e propria lor alegere.
Probabil local, prin zona Dobrogei, unde există cunoscători ai limbii turce. În rest, fără subtitrare, ar fi inutil.
probabil in Dobrogea aici e cerere
mi se pare normal ca acolo unde exista cere pentru continut sa si fie oferit platitorilor. La noi in Ardeal e cerere foarte mare de canale unguresti iar digi le ofera din belsug, Acolo unde sunt vorbitori de limba turca sau amatori care doresc sa o invete ar fi foarte utila introducerea canalelor, desi pentru restul pare inutila incarcarea listei de canale. Poate chiar facut un pachet spacial care poate fi activat la cerere sau contracost, desigur subventionat de statul turc sau la un pret modic de 1-2 lei / luna, ar face fericiti doritorii. Identic pot fi facute pachete pentru doritorii de limba italiana sau germana, cred ca s-ar putea gasi intelegere la unele trusturi media pentru a oferii continut doritorilor fara a mai fi nevoie pentru unii de a tine cite o antena parabolica doar pentru canale free de pe satelit.
Antena aceea parabolica despre care vorbești permite recepția a mii de canale gratuite, inclusiv turcești, germane, italiene etc. Nu e vorba doar de câteva zeci de canale, pe cate le-ar putea introduce cabliștii pentru pasionații de televiziuni străine.
Toate aceste canale turcești din această informare a CNA sunt disponibile gratuit prin satelit, necodate. Cu antenă de 150 RON , conectata la intrarea DVB-S2 a televizorului (sau a unui receptor FTA DVB-S2 ieftin, daca nu are tv cu tuner de satelit), oricine le poate recepționa, fără să mai fie nevoit să aștepte după un furnizor de servicii tv cablu, în speranța puțin probabilă că le va introduce în grila.
Îmi aduc aminte cum mă uitam la Show TV și alte canale acum vreo 20 de ani. Nu știam aproape deloc turcă, dar învățasem de la TV câteva zeci de cuvinte, prin deducție. Însă surprindea calitatea filmelor difuzate, chiar am văzut un film la ei cu Jean Claude Van Damme, exact când rula la cinema la noi. Erau foarte tari aceste canale pe vremea aceea, difuzau foarte multe filme extrem de noi.
Erau foarte bune programele turcesti Star TV si Show. Prindeam vara prin Bucuresti imediat dupa revolutie InterStar (STAR TV), TRT1, TRT3, dupa ce se termina programul la bulgari si aveau filme foarte bune, care erau difuzate la cinema. Nici Kanal D nu e de neglijat, care a aparut ceva mai tarziu. La Constanta era plin de programe turcesti prinse cu antena normala in UHF in analog, aproape pe fiecare canal.
Vodafone(UPC) si RDS-RCS transmit o multime de canale spaniole, maghiare si italiene. Romanii si turcii din Dobrogea nu inteleg limbile spaniola, maghiara și italiană, Ar fi normal sa se transmită si canale turcești tinand cont ca turci sunt , In afara de Dobrogea, si in Bucuresti sau mai multe municipii resedinta de judet cum ar fi Cluj, Timisoara, Drobeta Turnu Severin, chiar si Iasi.
Poate in Dobrogea și un sud unde poate fi cerere de așa ceva. Nu mă mai uit la ele de mult timp.. Prea multe telenovele.
Dacă ar avea si subtitrare pentru fani telenovelor ar avea audiente uriașe in rîndul femeilor.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.