duminică, 9 iulie 2023

Europa: 9349 televiziuni și 3315 servicii de streaming

Conform noului raport "Serviciile media audiovizuale în Europa - ediția 2023" al Observatorului Audiovizual European (parte a Consiliului Europei de la Strasbourg), în Europa existau la sfârșitul anului 2022 un total de 12664 servicii media audiovizuale. Aproximativ trei sferturi dintre acestea sunt servicii liniare (9349 televiziuni) și un sfert sunt servicii neliniare (3315 servicii VOD și platforme de partajare video).


Familie vizionând programe tv - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Majoritatea companiilor-mamă non-europene ce furnizează servicii audiovizuale în Europa sunt americane. Aproximativ unul din cinci (18% toate canalele tv, excluzând televiziunile locale) sunt deținute de SUA și peste o treime din toate serviciile SVOD (39%) și TVOD (33%) din Europa aparțin unor companii americane.

Conținutul serviciilor audiovizuale din Europa relevă diferențe semnificative între serviciile liniare și neliniare. În timp ce televiziunile sunt în mare măsură definite prin fragmentare tematică, serviciile la cerere se concentrează clar pe conținutul de film și ficțiune tv.

Cea mai mare parte a ofertei de televiziune se adresează unor interese speciale sub formă de canale tematice (55%), din care televiziuni de sport 9%, de divertisment 8%, film si ficțiune tv 7%, știri / afaceri 5%, muzică 5%, călătorii / stil de viață / sănătate 5%, copii 3%, documentare 3%, restul procentelor de până la 55% fiind canale din alte nișe tematice. 45% dintre televiziuni oferă programe generaliste. 

În schimb, trei sferturi din TVOD (73%) și aproape jumătate din toate serviciile SVOD (46%) din Europa oferă o bibliotecă predominată de filme și ficțiune tv.

În ceea ce privește proprietarii, piața europeană de televiziune este împărțită într-un sector public cu programe generaliste (disponibile și în rețelele gratuite terestre) și un sector privat care s-a extins în privința canalelor tematice prin cablu, satelit și alte sisteme de distribuție. Aproape toate serviciile la cerere sunt proprietate privată (97%). 

Mass-media publică tatonează domeniul de streaming video la cerere. Dar serviciile publice au intrat pe piață de streaming oferind în cea mai mare parte înregistrări ale programelor lor liniare. Unul din cinci servicii publice la cerere sunt servicii cu plată, de exemplu versiunea internațională a BBC iPlayer.

Companiile americane domină piața televiziunii si streaming-ului pentru copii. Aproximativ jumătate din toate canalele tv pentru copii din Europa sunt deținute de SUA (48%), ce deține și 59% din serviciile video la cerere cu abonament. Brandurile Nickelodeon al Paramount, Disney Channel de la Disney, Cartoon Network de la AT&T și JimJam de la  AMC Networks sunt exemple proeminente. Jucătorii din SUA domină, de asemenea, divertismentul online orientat către publicul adult, cu o cotă de furnizare de 59% a serviciilor de divertisment video la cerere pe bază de abonament.

Jucătorii americani au de departe cea mai mare gamă de piețe operaționale din Europa. Compania Walt Disney, de exemplu, are o omniprezență europeană, activând pe 44 de piețe europene de televiziune.


Un comentariu despre subiectul „Europa: 9349 televiziuni și 3315 servicii de streaming”:
Bogdan

Este normal... streaming este viitoarea telrviziune. Îți iei un smart, te abonezi la net, platesti ce platforme vrei si vezi... ceea ce platesti... fara sa te plangi ca X si Y operator nu-ți oferă grila dorită

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile