vineri, 7 iulie 2023

Roaming între România și Republica Moldova, rezultate semnificative în primul an de acord

Astăzi, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din România și Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) din Republica Moldova au publicat Raportul comun privind primul an de implementare a Acordului de roaming între cele două țări. Raportul evidențiază creșteri spectaculoase ale traficului de internet în roaming în 2022, de 20 de ori pentru utilizatorii din Republica Moldova aflați în roaming în România și de aproape 3 ori pentru utilizatorii din România aflați în roaming în Republica Moldova. De asemenea, primul an al Acordului a marcat creșteri semnificative ale traficului de telefonie în roaming între cele două state, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Imagine remisă în comunicat de către ANCOM pentru publicare pe HD Satelit România


Aceste creșteri semnificative ale traficului de roaming bilateral au fost posibile datorită reducerii tarifelor pentru aceste servicii, implementată de operatorii din cele două state în conformitate cu Acordul. În Republica Moldova, utilizatorii de roaming cu România au beneficiat de o scădere rapidă și semnificativă a tarifelor prin aplicarea principiului "roaming ca acasă" cu România. În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Republica Moldova au fost considerabile, în special în cazul internetului în roaming (-65%).

Conform raportului, costul mediu de consum în roaming în cele două state a înregistrat o scădere de aproximativ 70% pentru utilizatorii din Republica Moldova și de 30% pentru utilizatorii din România.

Tabel remis în comunicat de către ANCOM pentru publicare pe HD Satelit România


În ceea ce privește apelurile internaționale bilaterale, reducerile tarifelor au fost, în general, sub așteptări în ambele state, ceea ce a determinat o creștere modestă a consumului: un volum mai mare de minute apelate în proporție de 25-27%, dar depășit de creșterea numărului de utilizatori unici care au efectuat astfel de apeluri în 2022, cu o creștere cuprinsă între 32% și 46%. Astfel, consumul mediu de apeluri internaționale per utilizator a scăzut în ambele state.

Cele două autorități de reglementare, ANCOM și ANRCETI, vor continua să monitorizeze și să raporteze evoluțiile și efectele Acordului.

Logo ANRCETI - Imagine remisă în comunicat de către ANCOM pentru uz editorial pe HD Satelit România


Despre Acord: Guvernele României și Republicii Moldova au semnat la 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a apelurilor internaționale între cele două state. Acordul a intrat în vigoare la 25 martie 2022 și este implementat cu sprijinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) din Republica Moldova și al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din România.

Acordul urmărește crearea unui cadru de colaborare între cele două state pentru reducerea sustenabilă a tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional (voce, SMS și date) și a apelurilor internaționale între cele două state.


Niciun comentariu despre subiectul „Roaming între România și Republica Moldova, rezultate semnificative în primul an de acord”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile