Constelația de sateliți Proiect Kuiper, finanțată de Amazon, formată din 3236 sateliți de internet în bandă largă, amplasați pe orbita joasă în orbita Pământului, promite viteze de descărcare gigabit. Amazon a alocat aproximativ 9,24 miliarde de euro pentru proiect. Compania intenționează să lanseze serviciul din anul 2024.
Planeta privita din spațiu - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Cu toate acestea, nu există încă niciun satelit Kuiper pe orbită. Doi sateliți de testare au fost depozitați la Cape Canaveral încă din luna martie, așteptând ca o rachetă de lansare adecvată să devină disponibilă. Între timp, producția de sateliți Kuiper este de aproximativ patru unități pe zi.
Kuiper a emis deja cea mai mare comandă pentru lansarea celor 3.236 de sateliți. Are rachete rezervate de la Arianespace, cu 40 de sateliți pe lansare, de la ULA, cu 45 sateliți pe lansare, dar și propriul sistem Blue Origin New Glenn cu 61 sateliți pe lansare.
Amazon a prezentat și trei noi modele de antene exterioare, pe care le-a creat pentru serviciul său de internet în bandă largă prin satelit. Compania lucrează la antenele sale din anul 2020.
Noua antenă standard (sau terminalul standard pentru clienți) va oferi viteze de până la 400 Mbps. Măsoară aproximativ 70 cm pătrați și are 2-3 cm grosime. Cântărește mai puțin de cinci kilograme, fără suportul său de montare. Amazon se așteaptă să producă aceste terminale pentru un cost mai mic de 400 de dolari fiecare.
Pe lângă terminalul standard pentru clienți, Amazon va oferi și un model ultra-compact, ca opțiune la preț redus pentru clienții rezidențiali din întreaga lume. Acest model de antenă cântărește doar 1 kilogram și oferă viteze de până la 100 Mbps. Pe lângă internetul în banda largă rezidențială, terminalul mic va fi potrivit și pentru clienții guvernamentali și întreprinderi care folosesc aplicații precum mobilitatea la sol și internetul lucrurilor (IoT).
Amazon a creat și un terminal de dimensiuni mai mari, care măsoară 48 cm x 76 cm, pentru clienții care au nevoie de conexiuni de până la 1 Gbps.
Terminalele clienților Project Kuiper sunt alimentate de un cip de internet proiectat de Amazon, dezvoltat sub numele de cod Prometheus. Acesta combină puterea de procesare a unui cip de modem 5G, regăsit în smartphone-urile moderne, capacitatea unei stații celulare de bază de a gestiona traficul de la mii de clienți simultan și capacitatea unei antene de backhaul cu microunde de a suporta conexiuni punct la punct, toate ambalate într-un singur procesor personalizat. Prometheus este folosit și în sateliții Proiectului Kuiper și de antenele gateway de la sol, permițând sistemului să proceseze până la 1 Tbps de trafic la bordul fiecărui satelit.
Proiectul Kuiper se pregătește să lanseze primii doi sateliți prototip printr-un zbor al rachetei Vulcan Centaur al United Launch Alliance. Misiunea îi va ajuta pe inginerii Proiectului Kuiper să obțină date reale despre modul în care sistemele funcționează în spațiu și îi va permite să testeze întreaga rețea de comunicații end-to-end.
În ceea ce privește lansarea comercială a serviciului său de internet în bandă largă, echipa Kuiper a început recent dezvoltarea unei unități dedicate producție de sateliți în Kirkland, Washington, și se așteaptă să înceapă producția de sateliți în masă până la sfârșitul anului 2023.
Apoi, se așteaptă să lanseze sateliți comerciali din prima jumătate a anului 2024 și să ofere primilor săi clienți acces la serviciu începând cu sfârșitul acelui an.
Amazon va concura cu serviciul de internet prin satelit în bandă largă Starlink al SpaceX, care este deja operațional. Amazon nu a menționat încă prețul terminalele pentru clienți și nici cât va costa abonamentul serviciului lunar de internet bandă largă.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.