duminică, 2 iulie 2023

Telescopul Euclid va studia modul în care materia întunecată modelează universul

Telescopul Euclid a Agenției Spațiale Europene a fost lansat cu succes de la Cap Canaveral, Florida, utilizând o rachetă SpaceX Falcon 9. Telescopul (care utilizează tehnologie în infraroșu și este denumit după matematicianul antic grec considerat părintele geometriei) va studia modul în care materia întunecată și energia întunecată modelează universul.


Stelar - Imagine decorativă creată digital de HD Satelit România 

Pe lângă o cameră de 600 de megapixeli pe care astronomii o vor folosi în următorii șase ani pentru a vizualiza o treime din cer, Euclid este echipat cu un spectrometru și un fotometru în infraroșu. Împreună cu datele de la observatoarele terestre, aceste informații vor ajuta oamenii de știință să estimeze distanța dintre diferite galaxii. Fizicienii au de asemenea speranța că Euclid îi va ajuta să determine dacă teoria relativității generale a lui Albert Einstein funcționează diferit la scară cosmică. Există o posibilitate reală ca telescopul să revoluționeze înțelegerea noastră asupra fizicii și chiar să ofere o privire asupra destinului final al universului.

Dacă vrem să înțelegem universul în care trăim, trebuie să descoperim natura materiei întunecate și a energiei întunecate și să înțelegem rolul pe care l-au jucat în modelarea cosmosului nostru. Pentru a răspunde acestor întrebări fundamentale, Euclid va oferi cea mai detaliată hartă a cerului extragalactic”, a subliniat directorul științific al ESA.

Euclid va călători aproximativ un milion de mile până la al doilea punct Lagrange al sistemului solar. Este aceeași zonă a spațiului în care telescopul spațial James Webb a funcționat în ultimul an. Euclid va avea nevoie de aproximativ o lună pentru a ajunge acolo și încă trei luni pentru ca ESA să testeze instrumentele de la bord, înainte ca Euclid să poată începe să trimită date către Pământ.


Niciun comentariu despre subiectul „Telescopul Euclid va studia modul în care materia întunecată modelează universul”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile