Wi-Fi 7, dezvoltat pe baza standardului IEEE 802.11be (Extreme High Throughput), va revoluționa diverse sectoare, inclusiv cel al consumatorilor, întreprinderilor, industriei, medical, de ospitalitate, educația, guvernarea, locurile publice și transportul, orașele smart și multe altele. Standardul promite să ofere o lățime de bandă dublă și o viteză de trei ori mai mare decât Wi-Fi 6, oferind și o serie de alte funcții avansate.
Un nou raport cuprinzător intitulat „Pregătiți-vă pentru Wi-Fi 7” explorează potențialul de transformare al acestei tehnologii în remodelarea modului în care oamenii trăiesc, lucrează și interacționează la nivel global. Membri proeminenți ai Wireless Broadband Alliance, cum ar fi Broadcom, CableLabs, Cisco și Intel, analizează în raport nenumăratele progrese și aplicații pe care Wi-Fi 7 le aduce, cum ar fi:
- dublarea lățimii de bandă și triplarea vitezei, comparativ cu Wi-Fi 6;
- suport îmbunătățit pentru aplicațiile sensibile la latență;
- asistență avansată pentru serviciile de comunicare în situații de urgență (EPCS).
Lățimea de bandă dublă și viteza de trei ori mai mare decât cele oferite de Wi-Fi 6
Wi-Fi 7 acceptă lățimi de canal de până la 320 MHz, în timp ce Wi-Fi 5 și Wi-Fi 6 sunt limitate la 160 MHz. De asemenea, Wi-Fi 7 acceptă 4K QAM, care este o actualizare față de standardele anterioare. Cu canale mai largi și capabilități 4K QAM, Wi-Fi 7 poate oferi viteze de peste trei ori mai rapide decât Wi-Fi 6. Acest lucru este esențial pentru activarea serviciului Wi-Fi multi-Gigabit în întreaga locuință.
Suport avansat pentru cazurile de utilizare sensibile la latență
Dispozitivele Wi-Fi 7 pot opera cu mai multe conexiuni (MLO) în benzile de 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz, inclusiv pentru a muta rapid conexiunea aplicațiile importante în banda optimă, folosind comutarea fără întreruperi între conexiuni. Comutarea rapidă a conexiunilor permite dispozitivelor Wi-Fi 7 să evite interferențele și să acceseze canalele Wi-Fi fără a întârzia traficul important. Această funcție și alte caracteristici noi fac transformă Wi-Fi 7 în alegerea optimă pentru XR/AR/VR captivant, jocuri online și alte aplicații de consum care necesită latență scăzută și fiabilitate ridicată.
Wi-Fi 7 in industrie
Wireless Broadband Alliance colaborează activ cu membrii săi pentru a efectua teste pe teren ale acestor tehnologii în rețele Wi-Fi 7 reale. Aceste teste sunt deschise tuturor jucătorilor interesați din industrie și reprezintă o platformă crucială pentru furnizorii de dispozitive mobile, operatorii și furnizorii de servicii, pentru a testa în mod colectiv capabilitățile Wi-Fi 7 în scenarii cheie de implementare.
În aceste teste, participanții vor obține informații practice, din lumea reală, despre implementarea Wi-Fi 7 în rețelele operatorilor, rezidențiale și ale întreprinderilor. Similar cu testele sale Wi-Fi 6, Wireless Broadband Alliance va împărtăși rapoarte cuprinzătoare care oferă cunoștințe indispensabile și servesc drept referință pentru părțile interesate din industrie.
Declarații despre tehnologia Wi-Fi 7
Tiago Rodrigues, Președinte și CEO al Wireless Broadband Alliance, a precizat: „Pregătiți-vă pentru Wi-Fi 7, ce oferă capabilitățile revoluționare care vor permite acestui standard să contribuie la reducerea decalajului digital, dar care va oferi și noi modalități de utilizare pentru consumatori, afaceri, educație, guvern, sanatate, industrie, ospitalitate, locuri publice și transport. Wireless Broadband Alliance și membrii săi contribuie astfel din nou în furnizarea și educarea industriei cu privire la următoarea generație de inovații Wi-Fi 7.”
Gabriel Desjardins, director de marketing de produse, divizia de comunicații și conectivitate fără fir a Broadcom, a precizat: „Cu Wi-Fi 7, companiile, furnizorii de servicii și orașele smart au acum o nouă opțiune pentru implementarea rapidă a conexiunii gigabit de tip enterprise în aer liber, cum ar fi: conectarea clădirilor din jurul unui campus de birouri, complex de apartamente sau centrul orașului. De exemplu, modul MLO-enhanced multi-link single-radio (eMLSR) permite redundanța legăturii pentru a maximiza fiabilitatea, în timp ce modul MLO de transmisie și recepție simultană (STR) cu benzi de 5 GHz+6 GHz poate îndeplini cerințele de backhaul ale întreprinderilor, cum ar fi cu bandă de 10 Gbps.”
Matt MacPherson, CTO Wireless, Cisco, a comentat: „Bazându-se pe progresele realizate de standardele Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, Wi-Fi 7 reprezintă următorul mare salt. Următoarea generație de scenerarii de utilizare wireless – AR/VR, vehicule autonome și smart, streaming video 4K – se va baza pe o conexiune de încredere. Standardul Wi-Fi 7 va oferi o conexiune fiabilă și sigură de care au nevoie întreprinderile și furnizorii de servicii, pentru a debloca următoarea generație de scenarii de utilizare.”
Lili Hervieu de la CableLabs a explicat: „Wi-Fi 7 va oferi un randament și fiabilitate mai mari și o latență mai mică, pentru a oferi o experiență mai bună pentru utilizator în implementările rezidențiale. Aceste trei componente sunt, de asemenea, piloni cheie ai platformei 10G dezvoltate de CableLabs și industrie. CableLabs este un participant activ la Wireless Broadband Alliance și așteaptă cu nerăbdare să participe la testul rezidențial Wi-Fi 7, pentru a demonstra beneficiul tehnologiei.”
Eric McLaughlin, VP & GM Wireless Solutions Group, Intel, a adăugat: „Wi-Fi 7 va oferi un alt salt major în funcțiile dispozitivelor client, permițând viteză multi-gigabit, latență mai mică și un comportament mai robust. Acesta va ajuta la accelerarea inovației pentru noi aplicații și cazuri de utilizare, ceea ce va îmbunătăți și mai mult experiențele utilizatorilor în multe segmente, care includ computerul personal și IoT. Ca și la tehnologiile Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, așteptăm cu nerăbdare să prezentăm beneficiile uimitoare din lumea reală, împreună cu partenerii din industrie, prin viitoarele teste Wi-Fi 7 ale Wireless Broadband Alliance.”
Pai banda de 6GHz inca nu o putem folosi legal in Romania.... la ce ne foloseste 6E si 7?
Andrei, Wi-Fi 6 merge pe banda 2.4 GHz si 5 GHz. Pe banda de 6 Ghz merge doar versiunea Wi-Fi 6E.
La fel si Wi-Fi 7, merge si pe 2.4 GHz si 5 GHz, nu trebuie folosita neapărat banda de 6 Ghz.
Info detalitat gasesti aici:
https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi_6
Costi, de ce ai trece la ceva care nu poate folosi toate frecventele oferite? Stiam ca merge si pe 2.4GHz si pe 5GHz si stiu si cat sunt canalele pe aceste 2 frecvente. Just my opinion... Info in plus aici: https://www.wi-fi.org/countries-enabling-wi-fi-in-6-ghz-wi-fi-6e
Probabil o sa fie adoptată utilizarea acestei benzi de 6ghz si in România, acum cred ca e prea devreme sa se dezmeticească cei care au aceste atribuții de legiferare. Știu că Wifi 6 oferă un maximum de viteza de "doar" 1.146 Gbps, iar WiFi 6E până la 1.788 Gbps, ceea ce e o diferența notabila. Unii susțin ca practic nu ar fi diferenta de viteza intre Wifi 6 si Wifi 6E, dar nu cred ca nu e nicio diferența practic. Dar mie îmi ajung și cei 1,146 Gbps, până se legiferează în România si utilizarea benzii de 6Ghz. Însă in privința Wifi 7, probabil va funcționa cu viteze mult mai mari decât oferă Wifi 6E pe 6GHz , chiar daca Wifi 7 e folosit pe benzile de 2.4 GHz si 5 GHz.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.