joi, 12 octombrie 2023

De ce nu trece România la moneda Euro?

Mă intreb deseori de ce prețurile produselor din România nu sunt afișate și în moneda Euro. Astfel ar fi mult mai simplu să compar de exemplu prețurile produselor electronice cu cele practicate pentru produse similare pe alte piețe din Europa. Însă România se încăpățânează să rămână la moneda tradițională românească, deși țara noastră a intrat de foarte mulți ani în Uniunea Europeană și să ghidează după legislația UE. Trecerea la Euro a fost adoptată totuși în oferte și campaniile de marketing ale unot furnizori de servicii (chiar și de telecomunicații - telefonie mobila, servicii de streaming etc), însă facturile sunt emise desigur în RON.

Prețuri produse electronice în Euro in România? - imagine decorativă realizată de HD satelit România

Sunt de acord că trecerea la moneda Euro este un proces complex care implică atât criterii economice, cât și decizii politice și că în cazul României există mai mulți factori care au influențat decizia de a nu adopta euro până acum. Cu toate acestea, am decis să navighez pe internet în căutare de motive și am sintetizat cele mai importante motive pentru care internauții cred că nu s-a trecut la euro.

1. Șocul comparativ - La trecerea la moneda Euro, românii ar putea observa mai ușor diferențele extreme între salariile din România și cele din alte țări europene dezvoltate, precum și discrepanța între prețurile produselor electronice sau de orice alt tip din România și cele din alte țări europene. Probabil mulți ar fi șocați să observe că în România se practică, pentru multe produse, prețuri mult mai mari decât în alte țări din UE, deși salariile sunt semnificativ mai mici în țara noastra. Aceasta este o teorie interesantă, chiar dacă nu este dovedită prin metode statistice sau prin sondaje. Personal cred că românii ar fi mai cumpătați în achiziții dacă ar vedea prețurile afișate în euro.

2. Criteriile de la Maastricht: Pentru a adopta euro, o țară trebuie să îndeplinească anumite criterii stabilite în Tratatul de la Maastricht. Aceste criterii includ stabilitatea prețurilor, situația finanțelor publice (deficit și datorie), stabilitatea cursului de schimb și nivelurile dobânzilor pe termen lung. De-a lungul anilor, România a avut dificultăți în îndeplinirea unor astfel de criterii.

3. Considerații economice: Adoptarea euro poate avea implicații semnificative asupra economiei unei țări. Trecerea la euro înlătură posibilitatea de a utiliza politica monetară independentă și cursul de schimb ca instrumente de ajustare economică. Autoritățile românești au considerat probabil că economia țării nu este încă suficient de pregătită pentru această tranziție.

4. Considerații politice: Decizia de a adopta euro nu este pur economică; are și implicații politice semnificative. Fără o susținere largă din partea populației și a clasei politice, adoptarea euro poate fi dificilă. În trecut, existau preocupări că o tranziție precipitată la euro ar putea avea implicații negative pentru populație, precum creșterea prețurilor.

5. Stabilitatea financiară: Înainte de a adopta euro, o țară trebuie să aibă un sector bancar stabil și să îndeplinească anumite criterii privind datoria publică și deficitul bugetar. România a avut provocări în aceste domenii în anii trecuți.

6. Alte priorități: Adesea, guvernele au alte priorități pe agenda lor, fie din cauza unor crize economice, fie din cauza unor evenimente politice interne sau externe.

În ciuda acestor provocări, România rămâne angajată să adopte moneda euro în viitor. Cu toate acestea, timing-ul exact al acestei tranziții depinde de evoluțiile economice, politice și sociale din țară.

Dvs care credeți că ar fi motivele pentru care România amână parcă la nesfârșit trecere la moneda Euro?


33 de comentarii despre subiectul „De ce nu trece România la moneda Euro?”:
Cosmin

Interesant subiectul. În ceea ce privește afișarea prețurilor în euro în campaniile de marketing, acest lucru este adesea făcut pentru a oferi o referință pentru comparații internaționale, mai ales pentru produse sau servicii care sunt comparabile la nivel european, cum ar fi serviciile de telefonie mobilă. Cu toate acestea, legislația românească prevede că tranzacțiile finale trebuie să fie efectuate în moneda națională, RON, până când România va adopta oficial moneda euro.

Anonim

Teoria dvs. are sens și reflectă o preocupare pe care mulți oameni o au în legătură cu "șocul comparativ" atunci când vine vorba de prețuri și salarii la nivelul Uniunii Europene. Afișarea prețurilor în euro ar putea face, într-adevăr, mai evidente diferențele dintre prețurile din România și cele din alte țări europene.

Cosmin

Anonim, cu siguranță că afișarea prețurilor în euro ar facilita compararea directă a prețurilor produselor și serviciilor între țări. Asta ar putea duce la o mai mare conștientizare a discrepanțelor de preț și ar putea influența comportamentul de cumpărare al consumatorilor.

Anonim

Domnule Cosmin, așa e. Dacă românii ar fi mai conștienți de diferențele de preț față de alte țări, s-ar putea să devină mai selectivi în ceea ce privește achizițiile lor. Acest lucru ar putea avea un impact asupra cererii și, în cele din urmă, asupra prețurilor din piață. O mai mare transparență a prețurilor ar putea exercita presiuni asupra afacerilor să ofere prețuri mai competitive, mai ales în cazul produselor și serviciilor care sunt ușor comparabile la nivel european.

Alexandru77

Fiți realiști. Observarea discrepanțelor salariale și de prețuri ar putea duce la o mai mare presiune socială și politică pentru reforme care să abordeze aceste inegalități. Pe de altă parte, există și îngrijorări că adoptarea euro ar putea duce la creșteri de prețuri în unele sectoare, exacerbând astfel problema percepută de prețuri ridicate în comparație cu salariile.

Anonim

Haha românii nici până acum nu s a obișnuit să spună 100 RON in loc de 1 milion vechi, voi vreți să trecem la Euro, vor fi derutați complet

Cosmin

În alte țări în care s a trecut la Euro, de ce nu a fost derutați?

Sorana

mi se pare că puneti prea mult accent pe șocul comparativ. sunt convinsă că românii deja își dau seama de diferența de prețuri și salarii.

Anonim

Nu înțeleg de ce unii sunt atât de nerăbdători să adoptăm euro. Ar trebui să ne gândim mai mult la ce implică acest pas și dacă suntem pregătiți.Personal, cred că România are alte priorități acum. Trebuie să ne stabilizăm economia în primul rând. Un alt aspect ar fi și faptul că odată cu trecerea la euro, pierdem un simbol național. Moneda națională are și o valoare sentimentală.

Cristina

Unii spun că prețurile vor crește după trecerea la euro. Sunt curioasă dacă este un mit sau o realitate.

Cosmin

Eu cred că din contră, vor scădea.

AndreiCS

Faptul că anumiți furnizori afișează prețuri în euro dar facturează în RON e confuz. Ar trebui să avem o unitate în această direcție.Important e să avem o discuție deschisă despre acest subiect. Mulțumesc pentru articol, a fost un punct de plecare bun.

Anonim

Mi-aș dori să văd mai multe voci ale experților în această discuție. Este un subiect prea complex pentru opinii generale. De exemplu, aș vrea să știu mai multe despre cum au făcut alte țări, poate putem învăța din experiența lor.

Anonim

În vreme ce Bulgaria trece la euro din 2024, renunțând la moneda națională, leva, România ar putea adera la moneda europeană în cel mai bun caz, de abia în 2028, conform specialiștilor. „După aderarea la Uniunea Europeană, adoptarea monedei euro reprezintă proiectul strategic de țară al României pe termen mediu. Sursa Google

Cristi

România nu folosește Euro încă din cauza unor probleme cu economia și bugetul. Țara trebuie să îndeplinească niște reguli stricte de la UE înainte să poată folosi Euro. Ma intrebam cum a reusit Muntenegru. Ei au adoptat Euro în mod unilateral ca monedă oficială, deși nu este membru al Zonei Euro. Această situație este atipică și nu este în conformitate cu regulile UE. România, fiind membru UE, trebuie să îndeplinească anumite criterii economice și juridice stricte înainte de a putea adopta Euro. Acesta este un exemplu de cum situațiile și regulile diferă între țări, în funcție de statutul lor în UE și alte acorduri internaționale.

Si... da, unele țări care au adoptat Euro au observat creșteri ale prețurilor. Acest fenomen, cunoscut sub numele de "efectul Teuro" în Germania, de exemplu, se referă la percepția că prețurile au crescut semnificativ odată cu introducerea Euro, chiar dacă inflația măsurată oficial nu a arătat întotdeauna creșteri atât de mari. Motivele pentru aceste creșteri de prețuri pot varia, incluzând ajustările de prețuri rotunjite și alte factori economici.

Anonim

Trecerea la Euro ar costa foarte mult pe toată lumea. Puterea de cumpărare ar scădea, creșterea salariilor s-ar face foarte greu. Așa s-a întâmplat în Lituania, țară forțată să treacă la euro înainte de vreme.

Anonim

Daca am trece la mondea eruo, nu mai poti creste pensiile si salariile din pix, asa cum fac guvernatii nostri. In primul rand, n ai voie sa mai pui tiparnita in functiune ca tu esti Guvernul Romaniei si dai ordine BNR ului sa printeze bani dupa bunul plac. Si cu asta am zis totul.

Anonim

Nu există niciun motiv să nu se treacă la Euro, pur și simplu nu se vrea. Este doar schimbarea unui simbol cu altul și a unei valori cu alta, în mod digital și monetar.

Anonim

A crescut prețul mâncării în ultimii doi ani cu 300%. Ce inflație mai mare vezi decât asta? Ce imi pasă mie că prețul valutei nu a crescut? Pe mine mă interesează prețul mâncării reale pe care o cumpăr. Asta e adevărata inflație, este o inflație ascunsă. Deci păstrarea monedei RON nu a ajutat cu nimic la inflația reală. Când plătești 8 RON pentru o cafea, nu ți se pare mult, dar dacă ai plăti 1,5 € pe cafea, nu ai mai cumpăra-o, ți s-ar părea enorm.

Dinu

70% din români folosesc leii vechii la calculu preturilor si vrei sa trecem la euro? Sa fim seriosi.

Anonim

''70% din români folosesc leii vechii la calculul preturilor si vrei sa trecem la euro? Sa fim seriosi.''
Si italienii inca se mai gandesc cat platesc in lirele , nu suntem singurii!!!

Anonim

Trecerea la euro ar fi un șoc ce va fi resimțit de întreaga populație a României. În plus nu este obligatorie această trecere. Atunci de ce ne-am grăbi ?

Anonim

Ca să fim cu adevărat în UE, nu doar așa de formă...

Anonim

Țări din UE care folosesc moneda Euro:

Austria
Belgia
Cipru
Estonia
Finlanda
Franța
Germania
Grecia
Irlanda
Italia
Letonia
Lituania
Luxemburg
Malta
Olanda (Țările de Jos)
Portugalia
Slovacia
Slovenia
Spania

Țări din UE care NU folosesc moneda Euro:

Bulgaria
Croația
Cehia
Danemarca
Ungaria
Polonia
România
Suedia

Anonim

Majoritatea ne-am trezi cu puterea de cumpărare înjumătățită, după trecerea la euro. Priviți ce se va întâmpla în Bulgaria, care în curând va trece la euro. UE înseamnă mult mai mult decât o monedă comună (vă va spune Danemarca sau Suedia), iar problemele noastre sunt nu de trecere la euro, ci de integrare economică prin recuperarea decalajului cu vestul.

Anonim

Statele baltice au trecut la euro înainte de vreme, pentru a scăpa de imixtiunile Rusiei pe piața financiara care le dadea economia peste cap. Puterea de cumparare brusc le-a scazut in urmatorii ani, pentru ca economia lpor nu era inca pregatita. Tocmai de aceea UE nu impune nimanui trecerea la euro, sunt costuri care trebuie suportate, este o decizie proprie a fiecarui stat membru, dupa ce isi face calculele potrivite.

Anonim

Nu se înjumătățește nicio putere de cumpărare la trecerea la euro. Din contră rămânănd la lei mi s a făcut puterea de cumpărare la sfert în ultimii doi ani. Cu același salariu de abia cumpăr un sfert din ce cumpăram acum doi ani. Deci hai să vorbim din realitate nu din cărți.

Anonim

Fapt concret din discuții avute cu cetățeni ai statelor baltice, scade puterea de cumpărare. Va fi mai rău. Ei nu au avut de ales, trebuia să se rupă de Rusia.

Anonim

Mai bine să scadă de 2 ori puterea de cumpărare cu euro, decât să scadă de 5 ori puterea de cumpărare, cum sa întâmplat în ultimii 3 ani cu moneda RON. Voi chiar nu resimțiți? Am salariul mai mare cu 30 procente decât acum 3 ani, și acum dau toți banii pe facturi și mâncare și de abia îmi ajung de la o luna la alta. Asta e ceva concret în România leului, nu vorbe auzite de la alții din alte țări.

Anonim

Nu protejează cu nimic puterea de cumpărare decizia de a menține leul și nici un caz nu scade puterea de cumpărare trecând la euro, din contră eu cred că va ajuta să avem o viață mai bună, iar așa ziși oameni de o afaceri nu vor mai putea jongla în comerț și în energie cu creșterea treptată și constanta a prețurilor, cum au făcut până acum, deoarece se va observa imediat creșterea în euro, iar cumpărătorii le vor da flit la produsele lor cu prețuri exagerate, mai mari ca în Spania sau Italia sau Franța, cu adaos comercial enorm.

Florin

Măi anonimilor dacă s-ar migra la Euro, când o vedea românașul că are salariul 500 €, în secunda următoare iși ia familia și pleacă în străinătate cu familia, la salarii de 1500 euro sau chiar 2000 euro de persoană. Eu lucrez de 10 ani într o țară europeană și când vin în România nici nu îmi dau seama prea bine cum sunt prețurile dar am făcut niște calcule și par uriașe. La un moment dat luasem decizia de a mă întoarce în România. Am încercat să lucrez în România și după două luni de căutări am plecat înapoi în străinătate, păi 2000 RON e salariu? 500 euro? Glumiți, nu? Ce putere de cumpărare mai e și asta? hahaha

Costi Mecanicul

Așa e Florin! puterea de cumpărare în România este de fapt cea pe care o susținem noi, cei care trimitem bani în țară la familii, din țările în care muncim, țări unde este moneda Euro. Fără țările astea cu monedă euro, noi, marea masă de români din clasa medie, am fi vai de noi, de abia am mai avea ce mânca majoritatea, iar cei care fac afaceri ar sărăci și ei, că nu ar mai avea cine să cumpere produsele lor.

Anonim

Acum de bine de rău, nu îți mai ajunge salariul, faci grevă și îți mai dă ceva acolo. Dar după trecerea la euro, greva trebuie să aibă ecou la Bruxelles, nu la București, ceea ce e mai greu.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile