marți, 24 octombrie 2023

„Marcel Iureș prezintă Enigmele României”, din 29 octombrie la HISTORY Channel

Serialul documentar intitulat „Marcel Iureș prezintă Enigmele României” a fost lansat la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București. La eveniment, în incinta bibliotecii, au participat jurnaliști, personalități cunoscute și entuziaști ai istoriei. Această lansare a marcat debutul celei de-a doua producții românești realizate de televiziunea HISTORY Channel, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


„Marcel Iureș prezintă Enigmele României” - Imagine remisa in comunicat de către HISTORY Channel pentru uz editorial pe HD Satelit România

Desfășurată în data de 18 octombrie, această lansare a început cu o sesiune de Q&A (întrebări și răspunsuri) privind aspectele din spatele scenei alături de Marcel Iureș, care este și prezentatorul acestui serial. Discuția a fost coordonată de jurnalistul Toader Păun. 

Marcel Iureș și Toader Păun - Imagine remisa in comunicat de către HISTORY Channel pentru uz editorial pe HD Satelit România

Participanții la eveniment au avut prilejul de a conversa cu Marcel Iureș și de a viziona în exclusivitate primul episod al seriei, programat pentru difuzare pe data de 29 octombrie 2023, la ora 21:00, pe HISTORY Channel.

HISTORY Channel a sărbătorit recent 15 ani de la debutul său localizat în România, care a avut loc la 1 octombrie 2008. În 2023, canalul a reușit să ajungă în peste 4,2 milioane de locuințe din România, păstrându-și poziția dominantă în categoria televiziunilor cu conținut factual pentru al zecelea an consecutiv. Karol Bek, Senior Commercial Director și Country Manager pentru România la A+E Networks Polonia & CEE, a subliniat importanța pe care România o are pentru companie, evidențiind angajamentul lor de a produce mai mult conținut local pentru a atrage și mai mulți telespectatori.

John M. Florescu, producătorul executiv al serialului, a exprimat recunoștința față de HISTORY Channel pentru eforturile de a produce conținut original în România. El a adăugat că „Enigmele României” cuprind șase episoade care abordează diferite mistere ale istoriei țării, subliniind bogăția legendară și fascinantă a civilizațiilor care au traversat aceste terenuri.

Marcel Iureș, actorul principal și gazda emisiunii, a evidențiat calitatea producției „Enigmele României”, afirmând că se ridică la standardele internaționale. De asemenea, a reflectat asupra semnificației și impactului pe care istoria îl are asupra omului modern, evidențiind curiozitatea și nevoia constantă de descoperire.

Serialul, care constă în șase episoade a câte 30 de minute fiecare, îl are pe renomulatul actor Marcel Iureș în rolul principal, cercetând diverse enigme legate de istorie, geologie, castele, fenomene cerești, ritualuri religioase ascunse și altele.

Marcel Iureș, un actor apreciat atât pe scenă cât și în film, a colaborat cu regizori legendari precum Brian De Palma și Francis Ford Coppola și a jucat alături de nume mari din Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney și Brad Pitt. Portofoliul său internațional de filme cuprinde titluri remarcabile precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibilă” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Războiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerețe fără tinerețe” (2007) și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” (2007), iar pe plan național, a avut roluri notabile în filme precum „Stejarul”, „Balanța”, „Vacanța cea mare”, „Tatăl fantomă” și „Octav”.

Episoadele serialului vor aborda diverse mistere și enigme din istoria României, cum ar fi locația mormântului lui Vlad Țepeș, circumstanțele morții poetului Mihai Eminescu, căutarea operelor de artă pierdute din Muzeul Brukenthal din Sibiu și misterul legat de iahtul Ostara, unde o comoară de aur a nobililor ruși a fost descoperită după ce aceștia au fost găsiți fără suflare lângă coasta românească a Deltei Dunării, în timp ce fugeau de regimul bolșevic.

Pentru a vedea o prezentare a serialului, este disponibil un trailer oficial la adresa: https://youtu.be/vp9FiSRlIrM.



Sinopsisul episoadelor


Episodul 1
JAFUL DE LA MUZEUL BRUCKENTHAL


România anului 1968 era mai bine păzită decât închisoarea Alcatraz. Nimeni nu putea mișca un deget fără știrea Securității. Iar Muzeul Bruckenthal din Sibiu a fost unul dintre punctele fierbinți monitorizate de Securitate. În aceste condiții, 8 tablouri foarte valoroase au fost furate și scoase din țară. 55 de ani mai târziu, nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Doar 4 dintre ele au fost găsite, în S.U.A., iar președintele Emil Constantinescu a reușit să le recupereze, cu ajutorul lui Bill Clinton și al Băncii Mondiale. Cum au ajuns picturile în S.U.A.? Cine le-a furat? Cum au fost transportate peste granițele a două țări - România și Ungaria? Unde sunt celelalte patru tablouri? Ce a aflat poliția? Cine sunt principalii suspecți? Acestea sunt doar câteva dintre întrebări. Vă vom prezenta întreaga poveste, informațiile oficiale și ipotezele.

Personalități prezente în episod

1. EMIL CONSTANTINESCU, fost președinte al României. El a adus în România patru dintre tablourile furate care au fost găsite în SUA. S-a întâmplat în 1998.

2. ALEXANDRU CHITUȚĂ, managerul Muzeului Bruckenthal - a realizat o expoziție bazată pe povestea tablourilor furate.

3. RĂZVAN POP, istoric și manager al Bibliotecii Astra din Sibiu - a scris despre această poveste. Realizează podcasturi cu subiecte istorice.

4. Comisar șef RADU PĂREAN – cunoaște detalii despre investigația realizată în acea perioadă.


Episodul 2
Minunea de la Maglavit


A fost o înșelătorie sau Dumnezeu le-a vorbit oamenilor printr-un cioban surdo-mut? În vara anului 1935, peste 2 milioane de oameni au plecat la Maglavit pentru a-L vedea pe Dumnezeu. Toate ziarele vremii au scris despre Maglavit, un sat sărac din Oltenia, unde ciobanul Petrache Lupu pretindea că l-a văzut și a vorbit cu Dumnezeu.

Și apoi, a început, ca surdo-mut, să le vorbească mulțimilor de sute de mii de oameni. Erau doar câteva ziare și majoritatea populației nu știa să citească. Cu toate acestea, s-a transformat într-un pelerinaj al maselor, la fel de mare ca cel de la Lourdes. O sumă uriașă de bani a fost colectată din donații, iar oamenii au susținut că au fost vindecați de boli grave. Unde sunt banii? A fost Petrache Lupu un sfânt sau un escroc? A fost întreaga mișcare înăbușită sau e povestea unui cioban sfânt asuprit de comuniști?

Personalități prezente în episod

1. VASILE BĂNESCU - purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române – pentru prima data Biserica Ortodoxă Română vorbește oficial asupra fenomenului Maglavit.

2. GEORGE (GIGI) BECALI - un personaj cu mare notorietate în România (se prezintă ca o persoană foarte religioasă). Este foarte înstărit, este sponsorul uneia dintre cele mai importante echipe de fotbal și a finanțat construcția Mănăstirii Maglavit.

3. GELU DUMITRU - profesor, un localnic care l-a cunoscut pe Petrache Lupu, scriitor a mai multor cărți despre Maglavit, deține o listă de oameni care au fost vindecați de Petrache Lupu.

4. SILVIU CONSTANTIN NEDELCU - teolog, cercetător științific, bibliotecar la Biblioteca Academiei Române – a studiat fenomenul, dar și presa din acea vreme.


Episodul 3
Moartea lui Mihai Eminescu


Mihai Eminescu (1850-1889) este cel mai cunoscut și influent poet și jurnalist român. El este descris ca un geniu. La vârsta de 33 de ani a fost internat într-un azil de boli mintale. Coincidență sau nu, în aceeași zi, România își schimba aliații, lucru criticat vehement de influentul jurnalist Eminescu. Moare 6 ani mai târziu. În tot acest timp a fost spitalizat de multe ori de prietenii săi. Majoritatea acestora sprijinea noua orientare a politicii externe a țării. Teoriile conspirației pornesc de la tratamentul care i-a fost administrat în ultimii ani de viață. Există cel puțin 3 teorii, cu privire la modul în care a murit Mihai Eminescu.

Personalități prezente în episod:

1. CRISTIAN TUDOR POPESCU - unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și scriitori români. În documentar, acesta vorbește despre Eminescu, jurnalistul.

2. COSMIN CIOTLOȘ, lector la Facultatea de Litere a Universității din București, critic literar.

3. IRINEL POPESCU, unul dintre cei mai renumiți chirurgi români. El a investigat bolile lui Eminescu cu ajutorul altor specialiști.

4. FLORIN CHIRCULESCU - chirurg și scriitor - a scris un bestseller despre Eminescu, intitulat „Solomonarul”.


Episodul 4
MISTERUL YACHTULUI OSTARA


În 1920, în Marea Neagră, lângă Delta Dunării, un iaht plin cu aur aparținând unei familii de nobili ruși, foarte influenți și bogați, a eșuat. Victimele fugeau de bolșevici. Nici măcar numărul victimelor nu este clar. Comoara de pe barcă - kilograme întregi de aur, bani și bijuterii - nu a fost găsită niciodată? Unde e comoara? Cine sunt făptașii?

Personalități prezente în episod:

1. STELIAN TĂNASE, cunoscut scriitor și realizator de emisiuni TV.

2. CORINA APOSTOLEANU - fostă directoare a Bibliotecii Județene Constanța - a scris o carte despre tragedie.

3. CONSTANTIN CUMPĂNĂ, jurnalist, scriitor și coautor al cărții despre Ostara.

4. EDUARD AXINTE, localnic și istoric - știe povești de la bunica sa, care a fost martoră la tragedie.



Episodul 5
ELISABETA BATHORY ȘI IULIA HAȘDEU


Contesa Elisabeta Báthory, cunoscută și sub numele de „Contesa sângeroasă”, era extrem de bogată și de puternică. Provenea din cea mai important familie de nobili maghiari, rudele ei conducând principate. Până și regele îi era dator. După moartea soțului ei, în 1604, au început să apară acuzațiile la adresa contesei.

Personalități prezente în episod

1. ANDREI POGĂCIAȘ - istoric

2. TUDOR SELEGEAN, manager al Muzeului Etnografic din Cluj

3. VLADIMIR BOGOSAVLIEVICI, istoric


CASTELUL IULIEI HAȘDEU

Castelul „Iulia Hașdeu” este singurul templu al spiritismului din lume. A fost construit în secolul al XIX-lea, de către Bogdan Petriceicu Hașdeu, între 1893 și 1896, după planurile dictate de fiica sa, Iulia. Acum vine partea interesantă: Iulia Hașdeu a murit cu 5 ani mai devreme, în anul 1888. Avea doar 19 ani. Disperat, tatăl său a căutat metode prin care să comunice cu ea.

Este considerată un geniu chiar și în zilele noastre, având în vedere că este prima româncă absolventă a Facultății Sorbona din Paris, la o vârstă atât de fragedă.

Mormântul și castelul Iuliei, făcute după indicațiile ei din lumea de apoi

După acest semn, el și-a făcut un țel din a regăsi spiritul fiicei dispărute prin orice mijloace, s-a refugiat în spiritism, apoi a construit un templu în amintirea fiicei sale la cimitirul Bellu. Se spune că treptele care coboară în cavoul Iuliei Hașdeu sunt acordate pentru o melodie specifică. Aceasta răsună în mormânt la fiecare pas al vizitatorului. Deasupra templului ei tronează doi sfincși care poartă în spate un glob ce marchează locurile cu însemnătate pentru ea: Paris, București și Roma. Cărțile ei preferate sunt sculptate în piatră, iar ceasul din mijlocul templului este blocat la ora la care și-a pierdut viața: 1:30. Pe templu stă scris: „Mai ședi puțin”. Mormântul e loc de pelerinaj pentru organizații internaționale de spiritism, iar prin anii ‘90 se găseau zeci de lumânări așezate straniu pe acesta și erau oameni care pierdeau ore în șir pe lângă grilajul cavoului.

În anul 1893 a luat decizia de a ridica un castel, în memoria copilei sale. Castelul Iulia Hașdeu de la Câmpina, „Marele templu de dincolo”, a fost ridicat între anii 1893-1896, după planurile pe care însăși Iulia i le-ar fi transmis tatălui de pe lumea cealaltă.

Detaliile erau dictate în timpul ședințelor de spiritism. Bogdan Petriceicu Hașdeu și-a dedicat anii rămași din viață pentru a cerceta spiritualitatea, spiritismul și viața de Apoi. Ca un fel de coincidență stranie, se pare că numărul 19 l-a urmărit pe tatăl Iuliei Hașdeu: unul dintre frații săi a murit la vârsta de 19 ani, fiica sa s-a stins din viață tot la 19 ani, iar el a mai trăit doar 19 ani după moartea Iuliei.

Castelul are o arhitectură ce utilizează elemente cu trimiteri directe către epocile Evului Mediu, o înfățișare de fortăreață, de spațiu închis ezoteric.

Personalități prezente în episod:

1.CODRUȚA MIHAILOVICI, cercetător, Arhivele Naționale ale României

2.AURA DOBRE, directorul Castelului „Iulia Hașdeu”

3.MARIANA ALEXANDRU, nepoata unuia dintre mediumii care au participat la ședințele de spiritism organizate de B.P. Hașdeu

4. MIHAI ALEXANDRU - scriitor


Episodul 6
VLAD ȚEPES


Toată lumea a auzit despre Dracula. Un personaj sângeros inspirat de figura istorică a domnitorului valah Vlad Țepeș. Este cel mai faimos războinic român care a luptat împotriva otomanilor. Există 223 de filme în care celebrul conte a jucat un rol și peste 650 de filme în care se face referire la personalitatea sa. Dracula este personajul despre care s-au făcut cele mai multe filme de-a lungul timpului, urmat la o oarecare distanță de detectivul Sherlock Holmes. Atât de faimos și totuși știm atât de puține despre el.

De exemplu, există cinci teorii despre locul în care a fost îngropat. Am avea nevoie de un Sherlock Holmes pentru a afla unde este mormântul? Cum a murit? Am încercat să aflăm toate răspunsurile de la oameni care și-au propus să-i studieze viața, de la arheologii care i-au căutat mormântul în 1933 și în 1972.

Personalități prezente în episod

1. MATEI CAZACU, istoric

2. ANDREI POGĂCIAȘ, istoric

3. MIHAI HASAN, istoric

4. JOHN FLORESCU, producătorul documentarului „Enigmele României”


9 comentarii despre subiectul „„Marcel Iureș prezintă Enigmele României”, din 29 octombrie la HISTORY Channel”:
Anonim

Pare foarte interesant. Dar parcă mi se pare o combinație neobișnuită, actor de cinema cu documentare istorice.

Cristi

Se practica si in strainatate, se aduc actori de renume pentru a prezenta diverse documentare.

Anonim

Mă gândesc că dacă e implicat Iureș, calitatea producției ar trebui să fie pe măsură. Plus, probabil au vrut un nume mare ca să atragă publicul.

Anonim

Chiar mă întrebam de ce nu s-au făcut mai multe astfel de documentare despre România. Avem atât de multe mistere și povești care ar trebui scoase în evidență.

Anonim

HISTORY Channel și-a dat seama că piața din România e una foarte importantă pentru ei. 4,2 milioane de locuințe unde au ajuns cu televiziunea lor e de luat în seamă.

Dana

Cred că Iureș va fi mai mult narator, nu? Adică nu o să joace un rol, doar o să prezinte și o să ne conducă prin aceste enigme.

Anonim

Arată bine. Serios, parcă îl văd pe Iureș ca pe un Indiana Jones român. :)

Anonim

Da, Dana, cred ca va fi narator. Pare ceva interesant, îi dau o șansă de acum. Mă atrage ideea de a descoperi misterele istoriei noastre. In plus, poate că prezența lui Marcel Iureș o să dea un pic de savor. Omul ăsta are o prezență scenică impresionantă și cred că poate face istoria mai atrăgătoare. Sunt încrezător că o să fie ceva educativ și captivant în același timp. Avem o istorie atât de bogată și fascinantă. E important să fie prezentată într-un mod captivant și autentic. Oricum, sunt curios să văd primul episod.

Anonim

Da într-adevăr captivante episoadele ce vor fi difuzate!Plus că vor fi și destule reluări la fiecare dintre ele...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile