Președintele Mongoliei a efectuat o vizită de stat în Franța și a semnat un acord cu Thales Alenia Space pentru a construi un sistem național mongol de telecomunicații prin satelit, care va îmbunații conectivitatea pentru toți mongolii.
Satelit și peisaj din Mongolia - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Acordul dintre Thales Alenia Space, o importantă companie europeană din industria de sateliți, și Ministerul Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor din Mongolia, a fost semnat în prezența președintelui Mongoliei (Ukhnaagiin Khürelsükh) și președintelui Franței (Emmanuel Macron).
Thales Alenia Space va fi responsabilă de fabricarea unui satelit de înaltă performanță în banda Ku, care va fi denumit „Cinggis Sat”, după eroul național al Mongoliei, Ginghis Han. După lansare, satelitul va furniza internet de mare viteză în întreaga Mongolie, inclusiv pentru locuitorii din zonele rurale și comunitățile de nomazi, oferind un acces mai ușor și mai larg și la servicii precum telemedicină, e-learning, servicii de e-guvernare, precum și susținând creșterea unor sectoare ale economiei.
Ministrul mongol pentru dezvoltare digitală și comunicații a explicat: „Acest proiect este un nou pas important către transformarea digitală a Mongoliei și dezvoltarea unei economii digitale. Va transforma modul în care oamenii ce trăiesc în vasta noastră țară accesează internetul și va sprijini accesul la serviciile vitale de care au nevoie. Suntem încântați să avem un partener cu expertiza și capacitățile Thales Alena Space și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu ei la un proiect care va oferi beneficii semnificative tuturor mongolilor.”
CEO Thales Alenia Space a completat: „Este un privilegiu că am fost aleși de Ministerul Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor din Mongolia pentru furnizarea satelitului său național. Credem că proiectul va fi un atu cheie pentru a reduce decalajul digital, un vector puternic de creștere economică, precum și un instrument prețios pentru suveranitate. De asemenea, suntem încântați să ne lansăm în această cooperare pe termen lung cu Mongolia și să sprijinim țara să își dezvolte capacitățile și serviciile spațiale în beneficiul tuturor cetățenilor săi”.
Acest acord emblematic urmează vizitei de succes a președintelui Macron în Mongolia din mai (prima vizită de stat a unui președinte francez în Mongolia) în care ambele țări au convenit să își actualizeze relația la statutul de parteneriat strategic și au publicat o declarație comună care includea angajamente pentru consolidarea legăturilor bilaterale în domenii precum geologia, energia regenerabilă, sănătatea, educația și mediul.
Acest satelit în bandă Ku de foarte înaltă performanță urmează să fie poziționat la slotul orbital de 113,6° Est, rezervat Mongoliei de către ITU. Se va baza pe soluția SpaceBus 4000 din cea mai nouă generație, cu eficiența dovedită practic în spațiu, dezvoltată de Thales Alenia Space și care se potrivește perfect aplicațiilor naționale.
Despre Thales Alenia Space
Bazându-se pe peste 40 de ani de experiență, Thales Alenia Space oferă soluții pentru telecomunicații, navigație, observarea Pământului, managementul mediului, explorare, știință și infrastructuri orbitale. Guvernele și industria privată deopotrivă se bazează pe Thales Alenia Space pentru a proiecta sisteme bazate pe sateliți, care oferă oricând și oriunde conexiuni și poziționare, monitorizează planeta noastră, îmbunătățesc gestionarea resurselor sale și explorează sistemul nostru solar și nu numai. Thales Alenia Space consideră că spațiul este un nou orizont, contribuind la construirea unei vieți mai bune și mai durabile pe Pământ. Un joint venture între Thales (67%) și Leonardo (33%), Thales Alenia Space face echipă și cu Telespazio pentru a forma Alianța Spațială, care oferă o gamă completă de servicii. Thales Alenia Space a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 2,2 miliarde de euro în 2022 și are aproximativ 8.500 de angajați în 17 locații din 10 țări europene, precum și o fabrică în SUA.
Mongolia face un pas uriaș în telecomunicațiile prin satelit. Păcat că la noi investițiile de genul ăsta sunt cam lente sau deloc.
Mă amuză numele satelitului, "Cinggis Sat". E un omagiu fain pentru Ginghis Han, dar și un pic amuzant.
Păi, fiecare țară e mândră de eroii săi, nu? La noi ar fi fost ceva de genul "Ștefan Sat" sau "Mihai Sat"! :)))
Sper să aibă și suport tehnic de calitate. Nu vreau să mă gândesc la un nomad undeva în Mongolia, care sună la suport și spune: "Bună ziua, satelitul nu funcționează. Sunt cu turma lângă un deal."
Comic. :))) Dar pe bune, e impresionant să vezi o țară ca Mongolia să facă pași așa de mari în digitalizare prin satelit. Mă întreb dacă și România ar putea să aibă un astfel de acord în viitor? Ar fi ceva, nu?
bravo lor!!!
Mi se pare fascinant să te gândești că nomazii vor avea internet de mare viteză. Mă gândesc că o să își modernizeze și infrastructura terestră, altfel degeaba au satelit dacă nu au echipamentele corespunzătoare pe pământ.
La cati bani au fost in tara asta trebuia sa avem de la revolutie incoace 10 sateliți, nu 1 sau 2. Nimic nu se construieste din bani publici fara spaga si ce se mai face este din fonduri UE. Ne meritam soarta ca popor, ca țară. Am vandut totul, de imprumutat nu ne mai imprumuta nimeni si cine o face are dobanda mare la credite. Urmeaza "sarachia poporului" care munceste zi de zi.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.