SES, o companie cunoscută în domeniul soluțiilor de conectivitate la nivel global, a efectuat recent lansarea a doi sateliți adiționali din seria O3b mPOWER, anunță SES printr-un comunicat remis către HD Satelit România.
Lansarea celui de-al cincilea si șaselea satelit O3b mPOWER cu o rachetă SpaceX Falcon 9 - Imagine remisă comunicat de către SES pentur uz editorial pe HD Satelit România |
Această lansare a avut loc folosind o rachetă SpaceX Falcon 9, de la Centrul Spațial Kennedy, situat în Cape Canaveral, Florida, SUA, pe data de 12 noiembrie, la ora 4:08 PM, ora locală. Această lansare a marcat atingerea unui total de șase sateliți în orbita medie a Pământului (MEO) pentru compania SES. Acești sateliți sunt proiectați să ofere servicii de conectivitate la internet de înaltă calitate, cu latență redusă și o flexibilitate remarcabilă.
Evenimentul de lansare a avut loc la scurt timp după ce SES a anunțat integrarea a doi sateliți suplimentari fabricați de Boeing în constelația sa multi-orbitală, prima de acest gen la nivel global, ridicând numărul total al sateliților O3b mPOWER la 13. Bugetul alocat pentru acești doi sateliți noi este prevăzut să se încadreze în cheltuielile de capital planificate de SES.
Primii patru sateliți O3b mPOWER, care au fost lansați în cursul anului precedent, au atins pozițiile orbitale dorite și sunt în faza de verificare pe orbită. Aceasta include o serie de teste pentru a valida sistemul, atât în ceea ce privește componentele spațiale, cât și pe cele terestre.
Pe parcursul anului 2023, SES a implementat și testat peste 160 de terminale terestre din cadrul constelației sale multi-orbitale O3b. Aceste terminale sunt destinate să furnizeze servicii de conectivitate pentru o varietate de clienți, inclusiv din sectoarele de mobilitate, telecomunicații, guvernamentale și corporative, la nivel mondial.
Al cincilea și al șaselea din seria O3b mPOWER sunt de așteptat să devină operaționali în următoarele luni. Odată activați, aceștia vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor de conectivitate pe care SES le oferă clienților săi, a explicat Ruy Pinto, CEO al SES, care a subliniat că această dezvoltare va spori fiabilitatea și securitatea rețelei de sateliți a companiei, aspecte esențiale pentru clienți în desfășurarea activităților lor.
Logo SES - Imagine remisă comunicat de către SES pentur uz editorial pe HD Satelit România |
Despre SES
Compania SES își propune să ofere experiențe de excepție la nivel global, axându-se pe distribuția de conținut video de înaltă calitate și asigurarea unei conectivități neîntrerupte. SES gestionează o constelație unică de sateliți amplasată pe diferite orbite, oferind acoperire mondială și performanțe remarcabile. Printre acestea se numără sistemul O3b, amplasat pe orbită medie, care asigură latențe reduse. SES folosește o rețea extinsă, adaptată pentru soluții bazate pe cloud, permițând furnizarea de servicii de conectivitate de înaltă calitate în diverse locații, inclusiv pe uscat, pe apă și în aer. SES este un partener pentru o serie largă de clienți, incluzând companii de telecomunicații de top, operatori de telefonie mobilă, guverne, furnizori de conectivitate și servicii cloud, platforme video și proprietari de conținut. Rețeaua video a SES transmite aproximativ 6.400 de posturi și acoperă peste 369 de milioane de gospodării, oferind totodată servicii media administrate pentru conținut atât liniar, cât și non-liniar. Compania este listată la bursele de valori din Paris și Luxemburg.
Capacitatea de a muta și scala fasciculele pe acesti satelit în timp real este o inovație majoră. Vor utiliza antene phased array electronice pentru a oferi până la 5000 de fascicule pe satelit, asta înseamnă o acoperire și o flexibilitate incredibile.
Eu sunt curios cum va funcționa software-ul ARC (Adaptive Resource Control) pentru a sincroniza resursele spațiale și terestre. Controlul electronic al rutării și alocării frecvenței în timp real sună ca un mare pas înainte. Oricum, oferind conectivitate de mare lățime de bandă între latitudinile 50° N și 50° S, acoperă 96% din populația globală. Asta e o realizare uriașă.
Si colaborările lor par să deschidă multe posibilități. Parteneriatul cu Microsoft Azure Orbital, de exemplu, ar putea integra foarte bine serviciile de satelit cu serviciile cloud. Azure Orbital ar putea schimba modul în care accesăm și procesăm datele de la sateliți.
Nu uitați de partea de mobilitate. Oferirea de servicii pentru companii de croaziere, cum ar fi Princess Cruises, arată că O3b mPOWER nu se limitează doar la locații fixe. Și lansarea primelor două sateliți în decembrie 2022 a fost un pas major. Colaboreaza si cu guvernul Luxemburgului și NATO, dar si Orange.
Sunt curios cum vor gestiona problema latenței, având în vedere că sateliții sunt în orbită medie, ceea ce este între orbita geostaționară și orbita joasă.
Latența redusă este unul dintre avantajele cheie ale sistemului O3b mPOWER. Orbita medie permite un timp de răspuns mai rapid comparativ cu sateliții geostaționari. Oricum, capacitatea sistemului de a susține atât 4G cât și 5G e promițătoare pentru regiuni izolate, cum ar fi Amazonul. Și nu uitați de aplicațiile maritime. O întrebare pentru viitor este cum vor gestiona concurența crescândă, mai ales de la sistemele de sateliți în orbită joasă
Concurența este întotdeauna un stimulent pentru inovație.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.