În decembrie 2023, Google a publicat listele anuale cu subiectele și oamenile care au captat cel mai mare interes în căutările efectuate de români pe parcursul anului. Aceste liste includ evenimente notabile, filme, seriale, rețete și alte subiecte de interes. Printre temele predominante ale anului se numără cutremurele, cu un accent deosebit pe cel din Gorj în februarie și pe seismul care a afectat Turcia la începutul anului. De asemenea, inteligența artificială a fost un subiect de interes semnificativ, reflectat și în căutările online. Alte subiecte includ evenimente globale, precum conflictul dintre Israel și Gaza, și evenimente locale, ca greva profesorilor din România. Printre alte căutări populare s-au numărat decesul Ronei Hartner, noul model de iPhone și filmul "Oppenheimer", care se referă la viața fizicianului Robert Oppenheimer, anunță Google printr-un comunicat remis către HD Satelit România.
Ce au căutat românii pe Google în 2023 - Imagine remisa de reprezentanții Google România pentru publicare pe HD Satelit |
Anul acesta, producțiile cinematografice și serialele românești au fost frecvent căutate, cu două filme românești - "Romina, VTM" și "Miami Bici 2" - și patru seriale autohtone - "Lia, soția soțului meu", "Clanul", "Camera 609" și "Groapa" - evidențiindu-se în căutări. De asemenea, serialul "Wednesday", filmat în România, a ocupat prima poziție în lista de seriale. În domeniul culinar, rețetele tradiționale adaptate unui stil de viață sănătos, precum parizer de casă, și preparate mai exotice, inclusiv băuturi și rețete cu tapioca, au fost populare.
Curiozitățile românilor au inclus întrebări despre moartea lui Vlad Țepeș, posibil stimulate de un serial dedicat acestui domnitor difuzat recent, precum și despre fenomene naturale, cum ar fi cutremurele, sau tehnici tradiționale de preparare a maiei. De asemenea, au existat interese crescute pentru tehnici de negociere, vânzare și citire a chipului, precum și pentru investiții, în special în domeniul fotovoltaic.
Pe lista căutărilor "trending" din 2023, jocul "Hogwarts Legacy" a fost cel mai căutat, "Untold" s-a clasat pe primul loc la concerte și festivaluri, iar Coldplay a fost cea mai căutată trupă. "America Express" a fost emisiunea de televiziune cu cea mai mare căutare, Valea Zălanului a înregistrat o creștere semnificativă a interesului, iar profesia de skipper a fost cea mai "trendy" în căutări.
În 2023, topurile celor mai populare căutări pe Google au fost compilate prin identificarea termenilor care au prezentat o creștere constantă față de 2022, pe o perioadă extinsă de timp. Aceste liste de căutări în tendință sunt distincte de cele mai căutate termeni în general, care măsoară volumele absolute de căutare și tind să varieze puțin de la un an la altul. Prin analiza acestor căutări în tendință, se pot observa interesele specifice pentru anul 2023. Mai jos sunt prezentate câteva liste pentru anul curent (găsiți mai multe liste în imaginile adăugate la finalul articolului).
Evenimente, știri, tehnologii și anunțuri care au stârnit cel mai mare interes în căutările românilor în 2023
1. Cutremur
2. Chat GPT
3. Rona Hartner
4. Israel Gaza conflict
5. iPhone 15
6. Cutremur Turcia
7. Oppenheimer
8. România-Elveția
9. Grevă profesori
10. Character AI
Filme
1. Oppenheimer
2. Barbie movie
3. Romina VTM
4. Culpa mia
5. Avatar 2
6. Miami bici 2
7. The Nun 2
8. John Wick 4
9. Five Nights at Freddy's
10. Creed 3
Seriale
1. Wednesday
2. Ginny and Georgia
3. The last of us
4. Lia soția soțului meu
5. Golden boy
6. Clanul
7. Camera 609
8. Groapa
9. The idol
10. XO kitty
Inteligența artificială
1. Ion inteligență artificială
2. Inteligență artificială chat
3. Program inteligență artificială
4. Inteligență artificială aplicație
5. Inteligență artificială film
6. Site inteligență artificială
7. Inteligență artificială referat
8. Ce este inteligență artificială
9. Inteligență artificială fotbal
10. Master inteligență artificială Craiova
Diete
1. Dieta Nupo
2. Dieta cu lapte
3. Dieta Cambridge
4. Dieta scandinavă
5. Dieta Natman
6. Dieta Coman
7. Dieta balerina
8. Dieta cu ouă fierte
9. Dieta Rina tabel
10. Dieta Toman
Rețete
1. Magiun de prune rețetă
2. Rețetă parizer de casă
3. Dulceață de căpșuni rețeta bunicii
4. Sex on the beach rețetă
5. Gălbiori rețete
6. Scovergi rețetă
7. Sos olandez rețetă
8. Rețete cu tapioca
9. Compot de prune rețetă
10. Gogoșari în oțet rețetă
Cum…?
1. Cum a murit Vlad Țepeş
2. Cum se produce un cutremur
3. Cum se face maiaua
4. Cum se folosește cardul de energie
5. Cum să devii o femeie fatală
6. Cum se joacă remi
7. Cum se face siropul de păpădie
8. Cum se transmite holera
9. Cum cumpăr acțiuni Hidroelectrica
10. Cum se încheie mediile
Tehnici
1. Tehnici de negociere
2. Tehnici de nursing
3. Tehnici de vânzare
4. Tehnici de citire a chipului
5. Tehnici de evaluare și îngrijiri acordate de asistenții medicali
6. Tehnici de masaj
7. Tehnici de respirație
8. Tehnici de vopsit ouă
9. Tehnici de comunicare
10. Tehnici de manipulare
Investiție
1. În ce să investești în 2023
2. Cum să investești
3. Investiție parc fotovoltaic
4. Investiție dex
5. Cum investești în indicele BET
6. Cum investești la bursă
7. Investiție panouri fotovoltaice
8. Cum investesc americanii
9. Investiție în Hidroelectrica
10. În ce să investești 10000 euro
Idei
1. Idei de afaceri 2023
2. Idei de costume din materiale reciclabile
3. Idei mâncare gătită
4. Idei notițe Instagram
5. Idei de desene simple
6. Idei pachețel grădiniță
7. Idei mărțișoare 2023
8. De la idee la bani
9. Idei de provocări
10. Idei de cină sănătoasă
Metodologia de cercetare pentru anul 2023 s-a concentrat pe diverse categorii, cu scopul de a identifica tendințele de căutare din România în acel an. Analiza a inclus căutările „trending”, adică acele căutări care au înregistrat o creștere semnificativă între 1 ianuarie 2023 și 1 decembrie 2023. Clasificarea în fiecare listă a fost realizată în funcție de volumul căutărilor. Aceste liste „trending” se diferențiază de listele cu cele mai frecvente căutări pe Google, care reflectă volume absolute și tind să fie relativ constante de la an la an. Prin analizarea căutărilor trending, s-au putut identifica interese specifice pentru anul 2023.
Pentru crearea listelor, s-au folosit mai multe servicii și instrumente, care au contribuit la oferirea unei perspective detaliate asupra tendințelor de căutare la nivel global și regional. Majoritatea datelor au fost obținute prin Google Trends, un serviciu public ce oferă informații despre volumul căutărilor în diferite regiuni geografice, perioade de timp și termeni folosiți. Au fost utilizate și instrumente interne pentru analize complexe suplimentare. De asemenea, au fost eliminate căutările care reprezentau spam, căutările de navigare și cele repetitive. Listele au fost compilate folosind datele de trafic din România, incluzând atât căutările efectuate pe google.com, cât și pe domeniul local google.ro, precum și căutările efectuate de pe dispozitive mobile.
Liste cu căutări în trending anul acesta - Imaginile au fost remise de reprezentanții Google România pentru publicare pe HD Satelit |
E de subliniat că listele acestea sunt de trend, adică liste cu expresiile care au înregistrat creșteri în căutările românilor de anul acesta, nu sunt liste cu expresiile căutate în mod frecvent pe motoarele de căutare de români. Deci sunt topuri de trenduri, nu topuri de căutări frecvente, acestea din urma fiind cam aceleași în fiecare an. De fapt, aceasta se explică clar în penultimul paragraf.
Foarte interesant articolul despre ce au căutat românii pe Google în 2023. Mă surprinde interesul mare pentru cutremure.
Cutremurul din Gorj a fost un eveniment major. Am văzut chiar un articol într-un ziar din Turcia care vorbea despre reacțiile internaționale la acesta.
Și Wednesday filmat în România pe primul loc la seriale! Mă bucur să văd că producțiile filmate aici sunt apreciate. Și am observat că dieta Nupo a fost pe primul loc la căutări în diete. E interesant cum tendințele în nutriție se schimbă. Pe un blog am citit si eu că oamenii caută acum diete mai echilibrate.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.