luni, 11 decembrie 2023

Documentarul "Apolonia, Apolonia", disponibil pe HBO MAX

Documentarul "Apolonia, Apolonia", regizat de Lea Glob, este disponibil pe HBO Max și urmărește viața artistei franco-daneze Apolonia Sokol. Filmul captează evoluția ei ca artistă și personalitatea sa distinctă, oferind un portret intim atât al artistei, cât și al relației sale cu regizoarea Lea Glob, anunță Warner Bros. Discovery România printr-un comunicat remis către HD Satelit.

Apolonia Sokol - Imagine remisă în comunicat de catre Warner Bros. Discovery România pentru uz editorial pe HD Satelit

Coproducția se concentrează pe parcursul de 13 ani al unei pictorițe talentate, abordând teme precum egalitatea și reprezentarea artiștilor emergenți, cu accent pe femei. Se evidențiază modul în care protagonistă își face loc în lumea artistică și sărbătorește reușitele. Hanka Kastelicova, VP și producător executiv pentru documentare la HBO Max, subliniază că povestea Apoloniei Sokol reflectă importanța egalității de șanse și impactul acesteia în realizarea excelenței artistice.

În 2009, regizoarea daneză Lea Glob a întâlnit-o pe Apolonia Sokol, care la vremea aceea trăia o viață remarcabilă. Născută într-un teatru subteran din Paris și crescută într-o comunitate de artiști, Apolonia a experimentat o viață artistică de la o vârstă fragedă. La 20 de ani, a urmat cursurile la Beaux-Arts de Paris, una dintre cele mai renumite academii de artă din Europa.

Lea Glob a urmărit evoluția lui Apolonia de-a lungul anilor, în timp ce aceasta își căuta locul în lumea artei, confruntându-se cu provocările feminității, relațiilor interpersonale, acceptării propriului corp și expresiei creative. Documentarul rezultat prezintă parcursul unei tinere femei în lumea artei. Apolonia, deși încrezătoare în talentul său, a întâmpinat dificultăți pe parcursul carierei sale. A descoperit că, în calitate de pictoriță, a trebuit să înfrunte mai multe provocări și să facă mai multe sacrificii decât colegii săi bărbați.

Pe parcursul dezvoltării relației dintre Apolonia și Lea, documentarul explorează nașterea unui film și ascensiunea unei pictorițe. După 13 ani, cele două femei reflectă asupra experiențelor lor personale, abordând teme precum arta, dragostea, maternitatea, reprezentarea și provocările de a reuși într-o lume dominată de patriarhat și capitalism, păstrându-și totodată identitatea personală.

Documentarul "Apolonia, Apolonia" a primit 13 premii în cadrul diferitelor festivaluri de film, inclusiv premiul principal la IDFA, unde a avut premiera în noiembrie anul trecut. A fost de asemenea premiat la festivaluri precum CPH:DOX din Copenhaga, Festivalul Internațional de Film de la Hong Kong și la Festivalul Internațional de Film de la Sofia. Acest film a fost nominalizat de patru ori la cea de-a 39-a ediție a premiilor IDA Documentary Awards.

Mai detaliat, documentarul "Apolonia, Apolonia" a fost recunoscut în cadrul mai multor festivaluri internaționale, unde a primit diverse premii. Printre acestea se numără premiul pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul Internațional de Documentare de la Amsterdam (IDFA), premiul pentru Cel Mai Bun Documentar Nordic la Göteborg Film Festival, premiul Firebird la Festivalul Internațional de Film de la Hong Kong, și premiul pentru Cel Mai Bun Documentar Nordic la Nordisk Panorama. A câștigat, de asemenea, premiul Politiken:Dox la Cph:Dox, o mențiune specială la Docville, Grand Prix-ul și Premiul Chopin's Nose la Millennium Docs Against Gravity. Filmul a fost de asemenea recunoscut ca Cel Mai Bun Film la One World International Human Rights Documentary Film Festival și la Sofia International Film Festival, obținând Grand Prix-ul la ArtDocFest și premiul Golden Cocai la Bridge Film Festival, precum și Premiul Publicului la MajorDocs.

"Apolonia, Apolonia" este o coproducție realizată de HBO Max și Danish Documentary Production. Lea Glob a ocupat rolurile de scenarist, regizor și director de imagine. Izabela Lopuh a fost producător pentru HBO Max, iar Sidsel Loving Siersted a produs pentru Danish Documentary Production. Eva Mulvad, Mikala Krogh, Sigrid Dyekier și Pernille Rose Groni au fost producători executivi, alături de Hanka Katelicova de la HBO Max. Malgorzata Staron de la Staron Films Cinematografie a fost co-producător. Muzica documentarului a fost compusă de Jonas Struck.

Distribuția filmului include pe Apolonia Sokol, Oksana Shachko, Aleksandra Tlolka și Herve Breuil.

Lea Glob a finalizat studiile de regie la Școala Națională de Film din Danemarca în 2011, prezentând scurtmetrajul "MEETING MY FATHER KASPER TOPHAT", care explorează o călătorie neașteptată a regizoarei în propria poveste despre origini. În 2014, Glob a colaborat cu Petra Costa pentru a regiza "OLMO & THE SEAGULL", un film care a debutat la Festivalul de Film de la Locarno, unde a fost recompensat cu Premiul Tânărului Juriu. Acest film a obținut, de asemenea, premii la CPH:DOX, Festivalul de Film de la Rio, Festivalul de Film de la Cairo și la Festivalul Internațional de Film RiverRun. În 2016, Glob a co-regizat documentarul "VENUS" împreună cu Mette Carla Albrechtsen. Acest film a fost lansat la IDFA și a câștigat premiul publicului la IndieLisboa IIFF. De-a lungul carierei sale, Glob a documentat povestea artistei Apolonia Sokol, realizând un portret complex al acesteia ca tânără. "APOLONIA, APOLONIA" marchează debutul regizoarei într-un lungmetraj documentar realizat în calitate de regizor principal.

Apolonia Sokol, născută în 1988 la Paris, este o artistă figurativă cu origini daneze și poloneze. A urmat École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de Paris, după care s-a relocat în Statele Unite, lucrând inițial în New York în atelierul lui Dan Colen și apoi stabilindu-se în Los Angeles. În Los Angeles, Sokol a interacționat cu alți artiști, participând la discuții despre pictura figurativă. Ea este recunoscută pentru abordarea politică în arta portretului, folosindu-l ca mijloc de a aborda și deconstrui marginalizarea și dominația. Lucrările sale explorează teme sensibile. Operele sale au fost expuse în locații internaționale, inclusiv la Copenhaga, Bruxelles, Paris, Istanbul, Mexico City, Roma și Los Angeles, și au făcut parte din expoziții instituționale remarcabile, precum Tainted Love / Club Edit la Villa Arson în 2019, Aux sources des années 1980 la Musée de l'Abbaye Sainte-Croix, Sables d'Olonne în 2019, și Mademoiselle la Crac Occitanie în 2018. Recent, Sokol a fost implicată în expoziții ca Possessed la Muzeul MOCO și Conversation Piece VII Verso Narragonia la Fondazione Memmo din Roma. În 2020, a fost distinsă cu o rezidență de un an la Villa Medici de către Academia Franceză din Roma.


Un comentariu despre subiectul „Documentarul "Apolonia, Apolonia", disponibil pe HBO MAX”:
Dana

Cred ca filmul acesta documentar explorează provocările și inegalitățile cu care se confruntă artiștii femei si ilustrează foarte bine dificultățile întâmpinate de femeile din artă. Cred că acest documentar va inspira și alte femei artiste să-și urmeze pasiunea și să nu se lase descurajate de provocările pe care le întâmpină în carieră. Insa povestea Apoloniei este una de perseverență și determinare, un exemplu pentru toți artiștii care încearcă să-și găsească drumul în lumea artei.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile