În primele șase luni ale anului 2023, sectorul telecomunicațiilor din România a înregistrat o creștere semnificativă în ceea ce privește conectivitatea la internet, conform raportului emis de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). RCS&RDS a fost lider la internet fix și televiziune cu plată, Orange la telefonie mobilă, internet mobil și venituri din comunicații electronice. Vodafone s-a situat pe locurile 2 sau 3, în funcție de categoria de servicii (a se vedea detaliat mai jos).
|
Internet fix
Analiza detaliată a pieței internetului fix relevă că numărul total de conexiuni a crescut cu 2%, ajungând la 6,5 milioane. Peste 91% dintre acestea oferă viteze de peste 100 Mbps. Mai mult, 29% dintre conexiuni, însumând 1,9 milioane, permit viteze de cel puțin 1 Gbps. Concomitent, popularitatea conexiunilor sub 100 Mbps a continuat să scadă. Traficul mediu lunar de date a atins 80 GB per locuitor, echivalentul a 2,7 GB pe zi, marcând o creștere de 11%.
Raportul subliniază, de asemenea, că rata de penetrare a internetului fix la nivel național a atins 79%, cu o distribuție de 84% în mediul urban și 71% în mediul rural. Interesant este faptul că creșterea numărului de conexiuni în mediul rural (+3%) a depășit ritmul de creștere înregistrat în mediul urban (+1%).
În ceea ce privește furnizorii de top, RCS&RDS conduce cu 69% din numărul total de conexiuni, urmat de grupul Orange cu 18% și Vodafone cu 11%.
Internet mobil
Totalul conexiunilor active de internet mobil, care se menține la aproximativ 21,3 milioane, înregistrează o creștere marginală de 1%. Din aceste conexiuni, 75% (aproximativ 15,9 milioane) sunt compatibile cu rețelele 4G și/sau 5G.
Este remarcată o dublare impresionantă a numărului de conexiuni 5G în prima jumătate a anului, atingând un prag de peste 1,5 milioane. Majoritatea conexiunilor, aproape 20 de milioane, sunt asociate cu telefonia mobilă, restul fiind specifice pentru internetul mobil, cu acces prin modem, card sau USB.
În ceea ce privește traficul, se observă un consum mediu lunar de 9,2 GB per locuitor, reprezentând o creștere de 4%, echivalentul a aproximativ 300 MB pe zi.
În cadrul pieței, primii trei furnizori după numărul de conexiuni active sunt grupul Orange, cu o cotă de piață de 38%, urmat de RCS&RDS, cu 26%, și Vodafone, cu 24%.
Telefonie mobilă
În domeniul telefoniei mobile, se constată că există 23,4 milioane de cartele SIM active. Din acestea, 66% sunt utilizate în baza unor abonamente, iar restul de 34% sunt cartele preplătite. Se observă o tendință descrescătoare în popularitatea cartelelor preplătite, numărul abonamentelor de telefonie mobilă crescând cu 3%, în timp ce cartelele SIM preplătite active au înregistrat o scădere de 7%.
De asemenea, traficul total de voce a scăzut cu 3%, ajungând la 30,5 miliarde de minute. Traficul mediu lunar efectuat de un locuitor a fost de 4 ore și 27 de minute, însoțit de un consum de 16 SMS-uri.
Privind cotele de piață la jumătatea anului, grupul Orange deținea 36% din piață, Vodafone 28%, iar RCS&RDS 23%.
Televiziune cu plată
La nivelul industriei operatorilor tv cu plată, numărul de abonați la serviciile TV se menține constant la aproximativ 7,8 milioane.
Se observă o tendință continuă în rândul utilizatorilor de a opta pentru serviciile de retransmisie prin cablu, care a înregistrat o creștere de 2%, ajungând la un total de 6,7 milioane de abonați. Această preferință se manifestă în detrimentul serviciilor prin satelit/DTH, care au cunoscut o scădere semnificativă de 14%, ajungând la un total de aproximativ 1 milion de abonați.
În ceea ce privește cota de piață bazată pe numărul total de abonați, RCS&RDS deține o poziție dominantă cu 71%, urmat de grupul Orange cu 15% și Vodafone cu 10%.
Venituri
În prima jumătate a anului 2023, veniturile din sectorul telecom au suferit o scădere de 2,3%, ajungând la suma de 8,3 miliarde de lei (aproximativ 1,7 miliarde de euro). Această reducere a veniturilor a survenit în ciuda unei creșteri observate în segmentul de internet, atât fix cât și mobil. Totuși, această creștere nu a fost capabilă să compenseze scăderea semnificativă în veniturile din serviciile de telefonia mobilă la nivel de ridicata (wholesale).
Internetul, în ambele sale forme - fix și mobil - a contribuit cu 37% la totalul veniturilor sectorului, urmat de telefonia mobilă cu 30%, retransmisia programelor TV cu 15%, telefonia fixă cu 9%, și alte tipuri de rețele și servicii, de asemenea cu 9%.
Referitor la veniturile obținute din comunicații electronice, primii trei furnizori din acest sector au fost identificați ca fiind grupul Orange, cu o cotă de piață de 39%, RCS&RDS cu 25%, și Vodafone cu 24%.
Raportul complet se găsește AICI.
Sunt impresionat de creșterea rapidă a internetului 5G în România. O dublare a numărului de conexiuni în doar șase luni este impresionantă. Dar mă întreb cât de accesibil este 5G în zonele rurale, având în vedere diferența de penetrare între urban și rural.
lool... nu ma asteptam ca in Romania cei mai multi bani se fac din furnizare servicii de internet, credeam ca din cablu tv si telefonie mobila...
Pai Cristinele, traficul mediu lunar de 80 GB per locuitor este destul de mare. Asta arată cât de mult ne bazăm pe internet în viața de zi cu zi.
Vorbind de telefonia mobilă, interesant este cum a scăzut popularitatea cartelelor preplătite. Se pare că oamenii preferă acum abonamentele.
Anonim, acest lucru ar putea fi legat de nevoia crescută de date mobile și de pachetele mai avantajoase pe care le oferă abonamentele.
Și nu uitați de televiziunea pay tv. Chiar dacă numărul de abonați rămâne constant, se observă o schimbare spre serviciile de cablu în detrimentul celor prin satelit.
Asta ar putea fi din cauza ofertelor pachet (internet + TV) care sunt mai convenabile financiar pentru abonati.
Internetul devine din ce în ce mai important, atât fix cât și mobil. Este coloana vertebrală a societății digitale de azi.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.