Un grup de elevi de la Liceul Internațional de Informatică București a construit ROM-3, al doilea mini satelit românesc construit de elevi, care a fost lansat cu succes de compania SpaceX.
Planeta Pământ văzută din spațiu - Imagine decorativa realizata de HD Satelit România |
ROM-3 este un mic satelit de dimensiuni 50 x 50 x 100 mm, având trei obiective principale: funcționarea ca repetor digital pentru radioamatori, transmiterea de imagini SSDV cu rezoluție scăzută și transmiterea unui semnal Morse pentru identificare și monitorizare.
ROM-3, denumit si Space Starling, are misiuni de observare a Pământului, măsurare a parametrilor proprii, magnetismului terestru și nivelului de radiații cosmice. Satelitul va transmite imagini din orbita terestră joasă și va permite radioamatorilor să participe activ prin recepționarea semnalelor. ROM-3 va avea conexiune cu Terra pe frecvența de 436.235 MHz.
Lansarea a avut loc pe 11 noiembrie de la baza SpaceX, folosind o rachetă Falcon 9, ce avea o încărcătura de 35 de sateliți. După ce a ajuns pe orbită, ROM-3 a devenit operațional și a transmis un pachet de date de identificare.
Satelitul, acum pe orbită, se deplasează cu o viteză de 27500 km pe oră la o altitudine de 540 km și înconjoară Pământul o dată la aproximativ 90 minute, trecând zilnic pe deasupra României de două ori. Datele transmise vor fi recepționate de rețeaua mondială de radioamatori și prelucrate de echipa Romspace.
Liceul Teoretic Internațional de Informatică București a anunțat cu aproximativ o lună în urmă că un grup de cinci elevi ai liceului a construit acest satelit românesc, care trecuse la acel moment cu succes testele mecanice și electrice în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit.
Echipa Romspace, responsabilă de misiunea ROM-3, este formată din Alesia Unteșu, David Ghiberdic, Alex Unteșu, Filip Bușcu și Alex Peticaru, elevi la Liceul Internațional de Informatică, și cu participarea lui Alex Luchianov, student bursier la Massachusetts Institute of Technology, USA. Proiectul a fost sponsorizat de către compania Terapia din România.
Un grup de liceeni a construit un satelit funcțional. Felicitări echipei Romspace! E o adevărată performanță, ROM-3 a ajuns pe orbită și e operațional. Ce talent au acești copii!
Ce mișto că satelitul traversează România de două ori pe zi. Aș vrea să știu mai multe despre misiunile de observare a Pământului ale ROM-3. Cine are mai multe informații?
Acești copii sunt viitorul. Ar trebui să-i susținem mai mult.
Faptul că ROM-3 are conexiune pe frecvența de 436.235 MHz e interesant. Sunt curios cum funcționează asta pentru radioamatori. Aș fi curios să văd ce imagini va transmite ROM-3 din spațiu.
Este o mândrie națională să avem astfel de talente. Sper să continuăm să investim în astfel de proiecte inovatoare. Poate ei vor lansa, atunci cand vor creste mari, vor construi si lansa un satelit de televiziune național al României. Din păcate, generația mea nu am fost capabila de aceasta performanta. Dar am speranțe mari cu generatia urmatoare, cum sunt acesti tineri!
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.