"După mai bine de două decenii de E3, fiecare dintre expoziții fiind mai mare decât precedenta, a sosit momentul să ne luăm rămas bun. Vă mulțumim pentru amintirile frumoase." Acesta este mesajul afișat pe website-ul oficial al Electronic Entertainment Expo.
Gamer - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
E3, cunoscut și ca Expoziția de Divertisment Electronic, a fost un eveniment anual în domeniul jocurilor video, organizat de Asociația Software-ului de Divertisment (ESA). Între 1995 și 2019, și cu o ediție virtuală în 2021, acest eveniment avea loc în Los Angeles și a adunat profesioniști din industrie - dezvoltatori, editori și producători de hardware - pentru a-și prezenta și promova produsele în fața mass-mediei. Pe parcursul activității sale, E3 a fost recunoscut ca cel mai mare și mai influent eveniment de acest gen din calendarul anual al industriei jocurilor video.
În cadrul E3 era amenajat un spațiu expozițional special pentru prezentarea de noi titluri și produse de către dezvoltatori, editori și producători. De obicei, înainte și pe durata evenimentului, aceștia organizau conferințe de presă pentru lansarea de noi jocuri și hardware. Inițial un eveniment dedicat exclusiv profesioniștilor din industrie, E3 și-a deschis porțile pentru publicul larg începând cu 2017, vânzând 15.000 de bilete pentru acces general, în contextul creșterii popularității transmisiunilor media streaming.
Desfășurat în Centrul de Convenții din Los Angeles (când era organizat fizic), E3 a fost anulat pentru prima oară în 2020 din cauza pandemiei. Ediția din 2021 a fost realizată exclusiv online, dar a primit recenzii mixte. Ediția din 2022 a fost, de asemenea, anulată datorită pandemiei, fără a se organiza un eveniment virtual. ESA a încercat să revină la un format fizic în 2023.
Pandemia a stimulat trendul prezentărilor individuale ale editorilor pe canalele media, îndreptându-se mai mult către interacțiunea directă cu consumatorii. Aceasta a influențat semnificativ ritmul dezvoltării jocurilor, care era în mod tradițional sincronizat cu E3. Astfel, E3 2023 a fost anulat după retragerea marilor editori, iar ediția din 2024 a fost de asemenea anulată în septembrie 2023, pentru a reconsidera planurile pentru 2025. În final, pe 12 decembrie 2023, ESA a declarat că a renunțat definitiv la evenimentul E3.
Vă vine să credeți că E3 s-a anulat definitiv?? Era ca o tradiție anuală pentru mine. E dezamăgitor.
Se pare că marii jucători din industrie au decis să nu participe anul acesta. Asta a influențat decizia de anulare a E3 2023. Și nu e doar asta, se pare că trendul este acum spre evenimente virtuale și livestream-uri, mult mai accesibile global. Companiile se concentrează pe propriile lor evenimente de lansare a jocurilor.
Mi se pare că E3 a avut un rol major în promovarea jocurilor indie și în networking. E o mare pierdere pentru industrie. E3 era un loc unde dezvoltatorii de jocuri indie puteau să atragă atenția asupra lucrărilor lor. Acum vor trebui să se bazeze pe evenimente mai mici sau pe prezentări online.
Totuși, nu credeți că e mai bine acum? Accesul la evenimente online e mai facil și poate atrage un public mai larg.
Andrei, pai stii cum va influența asta viitorul jocurilor indie? Fără un eveniment mare ca E3, va fi mai greu pentru ei să fie observați.
Vor evolua alte evenimente de gaming acum, pentru a umple golul lăsat de E3. Probabil vom vedea o creștere a influenței creatorilor de conținut și a platformelor de streaming în promovarea jocurilor. Micii dezvoltatori vor fi nevoiti sa se adapteze la această nouă realitate. Oricum, sfârșitul E3 marchează o schimbare seismică în industria jocurilor video și modul în care jucătorii interacționează cu acestea. Sper ca industria să găsească un echilibru între emoția evenimentelor tradiționale și includerea platformelor online. Indiferent de ce urmează, e clar că lumea jocurilor video se îndreaptă către o eră tot mai virtuală și interactivă.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.