Comunicațiile prin laser în spațiul liber începe să se conturează ca un standard, oferind capacități semnificativ mai mari, comparativ cu sistemele de comunicatii actuale prin satelit (terabit/sec vs. gigabit/sec). Această tehnologie este pregătită să revoluționeze infrastructura de telecomunicații spațiale, similar impactului fibrei optice la sol.
Comunicații optice prin satelit - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Hellas Sat (compania operează si satelitul Hellas Sat 3 de la 39 grade Est, prin care emite DTH-ul românesc Orange Tv) și Thales Alenia Space au semnat un acord pentru a colabora la dezvoltarea unui echipament de comunicații optice pentru viitorul satelit de telecomunicații Hellas Sat 5, operând în orbita geostaționară tot pozitia de la 39 de grade Est, unde de asemenea se mai află și satelitul Hellas Sat 4.
Parteneriatul dintre Hellas Sat și Thales Alenia Space își propune să ofere servicii de comunicații de ultimă generație, cu rate foarte mari de transfer date între stațiile de la sol si orbita geostaționară. Thales Alenia Space dezvoltă capacități de transmisie date la rare de transfer foarte mari (până la 1 terabit/secundă), dar care se confruntă cu problema turbulențelor atmosferice pe distanțele lungi de la sol până la orbita geostaționară.
„Suntem onorați să colaborăm din nou cu Thales Alenia Space în domeniul tehnologiei de comunicații optice, pentru a lansa servicii de comunicații prin conectivitate optică pe piața europeană și internațională, realizând astfel implementarea de noi tehnologii și marcând o nouă eră”, a precizat Christodoulos Protopapas, CEO al Hellas Sat.
„Suntem încântați să colaborăm cu Hellas Sat și toți partenerii noștri pentru a dezvolta echipamentul de comunicații optice, un pas crucial către realizarea unei rețele optice sigure și cu rate foarte mari de transfer date. Această colaborare marchează începutul unei noi ere în serviciile de telecomunicații”, a spus Marc-Henri Serre, Vicepreședinte Executiv Telecomunicații la Thales Alenia Space
„Fără îndoială, acesta este un pas important pentru progresul tehnologic, care de fapt întărește cooperarea dintre Grecia și Franța. Satelitul Hellas Sat 5, care urmează să fie fabricat, ne va oferi noi posibilități în domenii precum prognoza timpurie și colectarea de date științifice”, a completat Vassilis Kikilias, ministrul pentru crize climatice și protecția civilă.
Proiectele ESA HydRON și CNES DYSCO vizează cercetarea și demonstrațiile legate de legături optice spațiale de mare capacitate, abordând provocările în a oferi conectivitate pentru mai mulți utilizatori în diferite orbite, active terestre și aplicații.
Diverse cazuri de utilizare includ accesul universal la internet, transmisia directă de date de la sateliții de observație, legături private către centre de date și redundanța fibrei optice la sol, în caz de crize.
Introducerea conexiunii optice prin satelit va reduce nevoia unui număr mare de sateliți pe orbită, contribuind la sustenabilitatea infrastructurii spațiale și minimizând poluarea spațiului.
Despre Thales Alenia Space
Bazându-se pe peste 40 de ani de experiență, Thales Alenia Space oferă soluții pentru telecomunicații, navigație, observarea Pământului, gestionarea mediului, explorare, știință și infrastructuri orbitale. Guvernele și industria privată se bazează pe Thales Alenia Space pentru a proiecta sisteme bazate pe sateliți ce oferă conexiuni și poziționare oricând și oriunde, monitorizează planeta noastră, îmbunătățesc gestionarea resurselor sale și explorează Sistemul Solar și dincolo de acesta. Thales Alenia Space a înregistrat venituri consolidate de aproximativ 2,2 miliarde de euro în 2022 și are aproximativ 8.500 de angajați în 17 locații din 10 țări din Europa, precum și o fabrică în SUA.
Despre Hellas Sat
HELLAS SAT este un furnizor de servicii de satelit de top, care deține și operează trei sateliți ce oferă servicii video, broadband și de date de înaltă calitate și eficiente din punct de vedere al costurilor în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Sud. Compania oferă, de asemenea, servicii gestionate, cum ar fi difuzarea digitală și conectivitatea clienților săi din propriile sedii din Grecia și Cipru, precum și prin rețeaua sa de parteneri din întreaga lume. Hellas Sat este o subsidiară a Arabsat și are sedii în Grecia și Cipru. Compania operează si satelitul Hellas Sat de la 39 grade Est, prin care emite DTH-ul românesc Orange Tv.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.