Procesul de închidere a rețelelor 3G, care se desfășoară deja la nivel internațional, este parte a strategiei operatorilor de telecomunicații de a se adapta la cerințele actuale de conectivitate și de a migra către tehnologii mai eficiente și mai puțin dăunătoare mediului înconjurător. După ce Digi Mobil și Telekom România au decis să renunțe la tehnologia 3G, și Orange România a anunțat oficial astăzi că din iunie 2024 va începe închiderea graduală a rețelei 3G.
Tranziție spectru și resurse 3G către 4G, 5G și alte tehnologii - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Acest proces este parte a strategiei companiei de a-și direcționa resursele spre dezvoltarea și îmbunătățirea rețelelor 4G/5G și a altor tehnologii noi, pentru a satisface cerințele de comunicare și acces la internet pentru viitor. În urma acestei decizii, resursele și spectrul utilizate de rețeaua 3G vor fi realocate pentru rețelele 4G/LTE, inclusiv tehnologiile Low Power LTE-M și NB-IoT, și 5G, care sunt mai rapide și mai eficiente din punct de vedere energetic.
Rețeaua 3G, care a fost lansată acum peste 20 de ani, a cunoscut o scădere semnificativă în utilizare, majoritatea clienților preferând beneficiile oferite de rețeaua 4G/LTE sau performanța și viteza 5G. În prezent, traficul de date pe rețeaua 3G reprezintă mai puțin de 3% din totalul traficului de date pe rețeaua Orange, deși consumul de energie al 3G constituie aproximativ 11% din consumul total de energie al rețelei.
Se va realiza o tranziție graduală de la rețelele 3G la noile rețele începând cu iunie 2024, proces care se preconizează a se finaliza la sfârșitul anului 2025. În această perioadă, utilizatorii actuali ai serviciilor 3G vor fi notificați și contactați de către echipele de suport sau reprezentanții companiei prin telefon, email sau SMS. Utilizatorii de dispozitive 2G/3G vor putea accesa în continuare serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, dar pentru a utiliza serviciul de internet vor avea nevoie să își înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G.
În acest interval, compania va pune accent pe informarea clienților și identificarea soluțiilor care se potrivesc nevoilor acestora, în special pentru cei cu dispozitive mai vechi, pentru a asigura continuitatea accesului la serviciile utilizate și pentru a facilita adaptarea la schimbările tehnologice și la beneficiile rețelelor 4G/5G.
Utilizatorii care încă folosesc rețeaua 3G și doresc să beneficieze de tehnologiile noi pot vizita magazinele companiei pentru a verifica și înlocui cartela SIM cu una compatibilă 4G, dacă este necesar. De asemenea, în magazinele companiei se vor oferi o varietate de telefoane compatibile 4G/5G, disponibile la prețuri speciale și cu reduceri la reînnoirea abonamentului.
Pentru clienții care folosesc deja rețelele 4G/5G și serviciul Apel 4G (VoLTE), închiderea rețelei 3G nu va influența funcționarea serviciilor lor.
Și Orange Business se angajează să colaboreze îndeaproape cu clienții săi pentru a identifica soluții de conectivitate optime din gama de tehnologii actuale și emergente, adaptate nevoilor specifice ale acestora în domeniile vocii mobile, M2M și IoT. Pentru clienții din sectorul de business, soluțiile de conectivitate M2M/IoT bazate pe rețeaua 3G vor putea fi transferate la rețelele 4G sau 5G, dacă echipamentul permite acest lucru; în caz contrar, vor continua să utilizeze rețeaua 2G.
De-a lungul a peste 26 de ani, compania și-a păstrat angajamentul de a furniza clienților acces la tehnologii de ultimă generație și o experiență optimă de conectivitate. Resursele și investițiile companiei sunt direcționate către îmbunătățirea și dezvoltarea rețelelor 4G și 5G, în vederea satisfacerii nevoilor de conectivitate actuale și viitoare. Abandonarea tehnologiei 3G va contribui la reducerea amprentei de carbon a rețelei și va sprijini tranziția către o lume mai rapidă, mai interconectată și mai sustenabilă, conform declarației lui Ladislav Petenyi, Chief Technology & Information Officer la Orange România.
Cam mult se vorbește despre tehnologiile noi,4G/5G, când MULTE LOCALITĂȚI DIN ROMÂNIA NU AU IMPLEMENTATĂ O REŢEA VIABILĂ WI-Fi!De exemplu,la Petroșani.Ce facem cu legea care ar fi obligat autoritățile locale la punerea in folosinţă a acestor NECESARE reţele de Wi-fi?
Folosește 4G de la Orange sau alt operator de telefonie și vei avea acces bun la internet, inclusiv Wifi prin hotspot. Sau abonează-te la un operator de internet fix, cum procedează majoritatea. Nu cred că se oferă Wifi gratuit de către autoritățile statului prin toate zonele din orașe niciunde in România, cu excepția unor locații turistice sau a interiorului unor clădiri publice sau centre comerciale.
Dacă și companiile de televiziune prin cablu ar avea aceeași abordare, ar fi perfect. Doar că aici abordarea este cam pe dos. În timp ce renunțarea la 3G nu ține cont de utilizatorii de telefoane 3G (care sunt reali și în număr considerabil mai ales în rândul persoanelor mai vârstnice, fără posibilități), renunțarea la televiziunea analogică prin cablu este întârziată de mulți ani, în numele unor utilizatori ipotetici de televizoare analogice care nu ar avea acces nici măcar la o companie de cablu care să le dea gratuit, în custodie, un receptor digital. Asta în timp ce televizoarele digitale au prețuri de pornire mai mici decât telefoanele 4G... Situații asemănătoare cu abordări inverse.
Anonim, marile companii de cablu sunt cam aceleași cu companiile de telefonie mobilă.
Pentru domnul anonim, comparația ta nu e documentată....
Un telefon 4G cu butoane, recomandat pentru vârstnici, costa 150-200 lei nou. Din pensia lunară minima poate să își cumpere 6 bucati. Sunt zeci de modele 4G noi în comerț în marja această de preț, de exemplu Nokia 110 4G model 2023 la 169 lei astazi:
https://www.emag.ro/telefon-mobil-nokia-110-4g-2023-dual-sim-blue-1gf018mpe1l05/pd/DQ55WWMBM
Plus că mulți operatori oferă telefoane 4G in rate, chiar și Orange. De exemplu, model cu 16 lei lunar.
https://www.orange.ro/magazin-online/motorola-moto-e13-dual-sim-64gb-cosmic-black-pd-60489
Nu cred că găsești televizor nou cu tuner digital - sau chiar fără tuner digital - , la prețul acesta.
In al doilea rând, Orange spune că doar 3 procente din utilizatori mai folosesc această tehnologie 3G, pentru care se consumă 11% din resursele companiei, resurse financiar care vor fi alocate pentru 4G sau altele, tehnologii pe care le folosesc majoritatea clienților Orange adică 97%. Decizia lor de a renunța la 3G este la fel de logică cum a fost și la Telekom, si la Digi, și la aproape oricare alt operator din această lume europeană.
Companii de cablu sunt cam aceleași cu companiile de telefonie mobilă, dar abordările sunt clar diferite.
Cei mai mulți dintre acei 3% nu își permit un telefon 4G. Așa cum cei mai mulți consumatori de televiziune analogică, o fac din greșeală, pentru că nu se pricep, nu pentru că televizorul lor ar fi doar analogic, nu și digital. Eu unul am obosit să tot setez canalele pentru bunici, mătuși, unchi, prieteni mai în vârstă mai puțini deprinși cu tehnologia, care vizionează analogic pe televizoare digitale, dar care sunt foarte mulțumiți de "calitatea imaginii". Majoritatea chiar îmi spun ca nu-i nici o diferență... Iar dacă nici voi nu îi ajutați, eliminând analogicul, nu faceți decât sa îi lăsați în aceeași confuzie ca și până acum, din care, e drept, nimeni nu are de suferit.
Nu își permit 16 lei pe lună să plătească rata telefonului????? Și un copil face rost de banii ăștia într-o lună..... până și o extraoptiune pe prepay costa mai mult.
Atunci să rămână cu tehnologia 3G de acum 25 de ani, care va mai fi folosita doar prin Africa in 10 ani... Sau ajuta tu pe bunicul tău cu 16 lei lunar
Sau cu 150 lei, cumpără-i un telefon 4G Nokia. Ar fi un gest frumos, nu? Daca e atât de săracă și nu are 16 lei...și lasa-ne cu cablul tau, că nu are legătură cu ce se discuta aici, e vorba de telefonie mobila.
Ideea nu bate în evoluția tehnologiei, este normal ceea ce se întâmplă cu închiderea tehnologiei 3G spre a face loc tehnologiei 5G și chiar viitoarei 6G, ci în menținerea artificială în viață a frecvențelor analogice, în condițiile în care nici măcar canalele naționale terestre (gratuite dealtfel) nu mai emit decât digital. Progresul în numele cărora au loc aceste evoluții nu se aplică identic în cazul telefoniei și al televiziunii prin cablu, deși contactul cu realitatea ne spune că acest lucru chiar ar trebui.
Sunt multe localități în care dacă nu ai router wifi rămâi fără pic de semnal 2g numai spun 4g,la peste 2,5 km jumătate de antene semnalul 4g indoor(în casă )e prost de tot și vorbesc de Digi,Vodafone și Orange la un loc.
Trebuie sa ai si apelare 4g,degeaba are 4g daca nu suporta apelare
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.