marți, 30 ianuarie 2024

OFICIAL: Vodafone România a început să renunțe la tv cablu analogic

În cadrul ședinței CNA de astăzi, 30 ianuarie 2024, membrii prezenți la ședință au aprobat în unanimitate solicitările Vodafone România cu privire la renunțarea acestui operator la serviciile de televiziune analogică prin cablu în trei zone geografice. Au fost modificate trei avize de retransmisie, pentru Gorj - Târgu Jiu (rețea anexă ce face parte din stația centrală de la Timișoara), Maramureș - Sighetu Marmației (rețea anexă ce face parte din stația centrală de la Cluj-Napoca) și Argeș - Curtea de Argeș (rețea anexă ce face parte din stația centrală de la Ploiești). Operatorul va furniza serviciile de tv cablu în aceste zone exclusiv prin intermediul tehnologiei digitale (DVB-C). Această inițiativă a Vodafone România face parte dintr-o strategie mai amplă de modernizare a rețelei.

De altfel, Vodafone a demarat de aproximativ 2 săptămâni, în câteva regiuni geografice din România, procesul de eliminare a serviciilor tv cablu analogic, informând abonați din respectivele zone despre aceste modificări. 

Ca urmare a acestei tranziții, clienții din aceste zone (utilizatori exclusiv de semnal tv în sistem analogic) care migrează la sistem digital vor avea parte de o îmbunătățire semnificativă a calității imaginii și sunetului, precum și acces la o gamă mai largă de televiziuni în grilă, menținându-se totodată prețul actual al abonamentului.

Cu această schimbare, Vodafone România devine primul operator important de tv cablu din țară care a început abandonarea sistemului analogic de televiziune prin cablu, momentan în anumite zone (a nu confunda cu renunțarea la televiziunea terestră analogică, ce a migrat deja de mult timp la sistem tv digital terestru DVB-T2 pe întreg teritoriul României).

Ce înseamnă renunțarea la televiziunea analogică prin cablu și migrarea abonaților la tv cablu digital?

Televiziunea analogică este o metodă veche de transmitere a semnalului tv: informațiile (imaginea și sunetul) sunt reprezentate prin variații continue ale semnalului. Semnalul analogic este o replică directă a formei originale a conținutului. Gândiți-vă la acesta ca la un val care imită forma originală a informației. Pe de altă parte, transmisiile digitale reprezintă informațiile folosind coduri binare (0 și 1). Semnalul este convertit într-o serie de valori numerice, fiecare reprezentând o mică porțiune din imagine și sunet. Acest lucru permite comprimarea și transmiterea eficientă a datelor. 

Calitatea semnalului poate scădea în funcție de distanță sau de alte perturbații, însă semnalele analogice sunt mai susceptibile la interferențe și zgomot, ceea ce poate duce la o calitate scăzută a imaginii și sunetului. Semnalele digitale oferă o calitate superioară. Deoarece informațiile sunt transmise ca valori numerice, este mai ușor să se elimine zgomotele și interferențele. Aceasta înseamnă că se păstrează mai bine calitatea semnalului pe distanțe lungi și în condiții mai puțin ideale. 

Televiziunea analogică a apărut în prima jumătate a secolului al XX-lea, cu primele transmisii experimentale având loc în anii 1920 și 1930. În ceea ce privește televiziunea analogică prin cablu, aceasta a început să se dezvolte în anul 1948 în Statele Unite, inițial ca un mod de a aduce semnalele de televiziune în zonele unde recepția prin antenă era slabă sau inexistentă. Acest sistem a fost dezvoltat ca o soluție pentru problemele de recepție a semnalelor de televiziune în zonele unde semnalele terestre nu puteau ajunge eficient, cum ar fi văile adânci sau zonele montane. 

Lipsă semnal tv analogic - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Primele sisteme de televiziune prin cablu, cunoscute sub numele de "Community Antenna Television" (CATV), au fost de fapt sisteme mari de antene care captau semnalele televiziunilor terestre și le distribuiau prin cablu către gospodăriile din zonă. Aceste sisteme au permis locuitorilor din zonele cu recepție slabă să beneficieze de semnale de televiziune. Televiziunea analogică prin cablu a cunoscut o expansiune semnificativă în anii 1970 și 1980, oferind o varietate mai mare de canale și conținut. Acest sistem a rămas popular până la începutul anilor 2000, când televiziunea digitală (DVB-C) a început să devină norma, datorită calității superioare și a funcționalităților suplimentare pe care le oferă.

DVB-C (Digital Video Broadcasting - Cable) este un standard pentru transmisia digitală a semnalelor de televiziune prin rețele de cablu. Acesta permite transmiterea unui număr mai mare de canale pe aceeași frecvență, oferind o calitate superioară a imaginii și sunetului (inclusiv HD și 4K, acolo unde este disponibil, si sunet inclusiv 5.1 pe unele posturi tv), precum și funcționalități digitale suplimentare, cum ar fi înregistrarea programelor, accesul la servicii de tip Video on Demand (VoD), EPG și alte servicii interactive. De asemenea, la unii operatori se recepționează prin DVB-C și posturi digitale de radio. 

Pentru a recepționa televiziuni digitale prin cablu, clienții cu televizoare fără tuner DVB-C au posibilitatea fie de a schimba televizorul cu altul cu tuner DVB-C integrat, fie de a utiliza un echipament DVB-C suplimentar (receptor / set-top box). Opțiunea cu receptor digital este indicată doar pentru cei care nu doresc sau nu pot să-și schimbe televizorul. Acest dispozitiv se conectează la televizor prin cablu HDMI sau prin alte tipuri de conexiuni (cum ar fi SCART pentru televizoare mai vechi) și permite recepționarea televiziunilor digitale.

Ce a precizat reprezentantul Vodafone?

Reprezentantul Vodafone a precizat în cadrul ședinței CNA că "este vorba despre un pas foarte important, de multă vreme programat: renunțarea în totalitate la serviciul analogic".

"În condițiile în care există foarte mulți abonați doar la serviciul tv analogic, să renunți la a transmite în acest sistem este o decizie foarte curajoasă și foarte importantă. Pe de altă parte, un abonat la serviciile tv cablu analogic ale Vodafone, chiar dacă el, teoretic, contractează doar serviciul analogic, are totuși acces la o baza importantă de televiziuni retransmise în sistem digital. Acesta a fost și motivul pentru care ne-am permis sa renunțăm la serviciul analogic pentru că, oricum, abonatul analogic are acces și la canale tv digitale. Există o anumită categorie de abonați care au televizoare foarte vechi, dar venim în sprijinul lor cu receptoare digitale, care le permite să recepționeze (nr: grila digitală). Este foarte greu de stabilit un procent al numărului de abonați la serviciul analogic (nr: care utilizează doar semnalul analogic), din cauza ca ei au acces și la serviciul digital. Deci efectiv ar trebui sa mergem din casă în casă, sa vedem câți utilizează doar analogic, ceea ce ar fi foarte greu. Nu avem o listă a abonaților care au exclusiv doar echipamente de receptie analogică. Din fericire, nu au fost foarte multe solicitări din partea abonaților: impactul asupra abonaților a fost minim. A fost o surpriză și pentru noi! Eu sper să facem și următorul pas, să mergem mai departe. Deci acesta este un proiect pilot, sa testăm", a mai explicat Reprezentantul Vodafone SA.


34 de comentarii despre subiectul „OFICIAL: Vodafone România a început să renunțe la tv cablu analogic”:
Anonim

O revenire spre zilele noastre.Un pas spre normalitate. Ar fi interesantă publicarea unei statistici referitoare la numărul celor care opresc abonamentul, indignați de pierderea analogicului. Atunci multe lucruri se vor lămuri.

Bogdan

Nu era mai bine sa inceapa sa ofere clientilor internet si cablu tv prin fibra oprica acasa la client si sa renunțe la coaxial? Cu ce îi incurca analogicul? De ce nu i-a incurcat viteza upload-ului la internet?

Anonim

Bravo Vodafone. Ați dat exemplu!!

Horia

100 de ani de televiziune analogica, îi ajunge, așa e? 😂 Să evaluăm și evoluăm!

Anonim

E interesant, Vodafone renunță la tv cablu analogic. E un pas mare, nu? dar sunt curios cum va afecta asta abonații mai în vârstă care sunt obișnuiți cu sistemul analogic.

Costi

Vodafone oferă receptoare digitale pentru cei cu televizoare vechi.

Costi

pentur primul anonim. nu au primit multe solicitări de la abonați, deci tranziția pare să fie acceptată bine.

Anonim

Cred că migrația spre digital e inevitabilă. Și totuși, e important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în această tranziție. E esențial să oferim suport celor care au nevoie să se adapteze la noile tehnologii.

Anonim

în loc să fie limitați la difuzarea unui singur program analogic, radiodifuzorii pot oferi simultan in digital mai multe programe digitale standard SD sau / si HD! E un avantaj major!

Flo

Anonim, asta nu e e invenția Vodafone. Tranziția globală de la televiziunea prin cablu analogică la cea digitală reprezintă un pas important, care nu se limitează doar la anumite regiuni, ci este un fenomen care se desfășoară la nivel mondial, inclusiv în diverse zone și regiuni din Europa și Statele Unite ale Americii.

Anonim

Vodafone, sunteți cei mai buni!

DTH Fan

Flo - În Statele Unite, tranziția de la televiziunea prin cablu analogică la cea digitală a început cu adoptarea unei perioade de tranziție, stabilite de FCC, în care companiile de cablu au fost obligate să continue oferirea semnalelor locale comerciale în format analogic pentru o perioadă de timp după tranziția digitală terestră din 2009. Aceasta a permis consumatorilor cu televizoare analogice să continue să aiba semnal TV analogic. Dar, după expirarea acestui termen, multe companii de cablu au trecut la servicii complet digitale. În Europa, tranziția a variat în funcție de fiecare țară și de specificul pieței locale. De exemplu, în Germania și Marea Britanie, tranziția către cablu digital este un proces gradat, cu multe companii de cablu oferind atât servicii analogice, cât și digitale, înainte de a face trecerea completă la digital. Și în alte părți ale lumii, inclusiv în Asia și America Latină, tranziția de la cablu analogic la digital este în curs de desfășurare. Japonia, de exemplu, a fost rapidă în adoptarea tehnologiei digitale, inclusiv în cadrul serviciilor de televiziune prin cablu.

Anonim

DTh Fan, trecerea de la analogic la digital este benevola in SUA, e decizia companiei de cablu daca trece sau nu exclusiv la digital. Da, majoritatea au trecut la exclusiv la digital, dar e alegea companiei de cablu, nu ii obliga statul.

Flo

Pai nici la noi nu te obliga

DTH Fan

Flo - Nu te contrazic, nici nu am spus asta. In plus, peisajul serviciilor de televiziune prin cablu în Europa este extrem de fragmentat, cu aproximativ 6.000 de retele de cablu în funcțiune. Aceasta înseamnă că, în timp ce unii operatori mai mari poate au trecut sau trec complet la digital, s-ar putea să existe încă operatori mai mici care oferă servicii doar analogice. In plus, în unele țări europene, cum ar fi Grecia, infrastructura de cablu este aproape inexistentă, raportata la suprafata tarii.

Anonim

Nu uitati ca Vodafone oferă servicii de televiziune prin cablu digital în mai multe țări europene. Compania gestionează afacerile sale în 17 țări, fiecare cu specificul său în ceea ce privește serviciile de telecomunicații. În Europa, Vodafone este recunoscută pentru oferirea serviciilor de televiziune prin cablu digital si nu este recunoscuta ca se axează pe tv analogic.

Anonim

Vodafone a extins amprenta serviciului său de televiziune în mai multe țări, inclusiv în Germania, unde a devenit unul dintre principalii operatori de cablu. Compania a făcut achiziții semnificative, cum ar fi Unitymedia în Germania și operațiunile Liberty Global în alte țări europene, pentru a-și consolida poziția pe piață. Acum a venit momentul sa treaca complet la digital.

Anonim

In toata Asia si Rusia nu ai sa gasesti televizoare cu tunner DVB-C, nici macar mufa de cablu nu au. Acolo este la greu televiziunea prin protocol IP mister DTH Fan. Asa ca treaba cu Japonia pică, nu au televiziune prin cablu, au numai protocol IP si DTH. Nu mai zic ca in SUA, Canada la modă sunt platformele de streaming programe TV si filme, cablu este istorie.

DTH Fan

Domnule anonim, nu esti foarte bine informat. Ba da, exista televiziune prin cablu in Japonia.

În prezent, există mai mulți furnizori naționali și regionali de televiziune prin cablu în Japonia, cel mai mare fiind J:COM (un joint-venture KDDI și Sumitomo Corporation) și filiala sa Japan Cablenet (JCN). Aceste companii concurează în prezent cu platformele japoneze de televiziune prin satelit SKY PerfectTV! și WOWOW, precum și cu alte platform prin alte tehnologii. Japan Cable Television Engineering Association (JCTEA) este organizația-umbrelă care reprezintă 600 de companii membre implicate în cercetarea, proiectarea, producția, instalarea și întreținerea instalațiilor de televiziune prin cablu din Japonia.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Television_in_Japan

Anonim

WOW! Japonezii au 9 programe 4K si unul 8K! Cred ca astea nu merg pe analog, asa e? :)))

DTH Fan

Până în 2015, majoritatea sistemelor analogice de cablu și-au încetat operațiunile.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_television_transition_in_Japan

DTH Fan

Iar aici ai situația televiziunii prin cablu in multiple regiuni, inclusiv China, Hong Kong, Malaysia, Mongolia si alte tari exotice unde ai crede ca nu exista tv cablu.

Pana si Rusia are cablu tv, unde televiziunea prin cablu a fost introdusă în anii 2000 și a crescut semnificativ la începutul anilor 2010. Operatorii de cablu au început să își modernizeze rețelele la DVB-C și să adauge noi servicii, cum ar fi video la cerere, catch-up-TV și altele. În 2012, televiziunea prin cablu a reprezentat mai mult de jumătate din toți abonații la TV cu plată (58%).

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Cable_television_by_region

Anonim

Pe wikipedia oricine poate sa se dea cu parerea. In SUA si Canada ai nevoie doar de un TV smart cu conexiune la internet. Bani sa ai si vezi ce posturi si filme vrei pe streaming. In toata Asia si Rusia (inclusiv partea Europeană) ...nu ai sa vezi TV cu mufa TV in el... au doar 2-3 USBuri, 2-4 HDMI URI si o mufa DVBS2. Stii cum se deosebeste un Samsung & LG Original... de la mama lui? ....nu are mufa cablu TV. Prntru mine polemica cu tine nu-și mai are rostul. Subiect inchis, crezi ce vrei, ti-am spus realitatea de la neamuri si cunoștințe care traiesc in zonele enumerate de tine.

DTH Fan

Poți explora și alte surse online pentru informații, unde vei descoperi că acestea sunt similare cu cele de pe Wikipedia, care este o platformă moderată. Dacă consideri Wikipedia mai puțin de încredere comparativ cu părerile rudelor și cunoștințelor tale, asta e opțiunea ta. Este impresionant că ai rude și cunoștințe în Japonia, SUA și Rusia care, în opinia ta, au cunoștințe mai aprofundate decât informațiile disponibile pe Wikipedia.

Cristian

Ati deraiat subiectul :) Aici e vorba despre Romania. Pot sa imi dau cu parerea si eu?
BRAVOOOOOOOOO VODAFONE!!!! hai mai repede cu miscarea asta in toata tara!

Anonim

Oare vor folosi frecventele eliberate pentru a creste viteza de upload / download la internet? Sau doar pentru canale tv digitale noi?

Anonim

Majoritatea abonatilor mai in varsta, folosesc analogicul doar din greseala, nu pentru ca nu ar avea un televizor cu capabilitati digitale. Vorbesc din propria experienta. Iar acest lucru va fi demonstrat de numarul celor care vor renunta la cablu pentru ca nu mai este analogic.

DTH Fan

Anonim - Reutilizarea acestor frecvențe poate îmbunătăți sau extinde serviciile existente. Frecvențele eliberate pot fi realocate pentru a mări lățimea de bandă a serviciilor de internet prin cablu existente, permițând viteze mai mari de transfer pentru utilizatori. Aceste frecvențe pot fi folosite pentru a adăuga mai multe canale sau pentru a oferi servicii de televiziune cu definiție mai înaltă (HD) sau ultra înaltă definiție (UHD). Sau ei pot folosi frecvențele eliberate pentru a oferi servicii suplimentare, cum ar fi televiziunea interactivă, video la cerere (VOD), sau înregistrarea digitală video (DVR). Frecvențele pot fi folosite pentru a oferi servicii specializate pentru afaceri, cum ar fi conexiuni dedicate de înaltă viteză sau alte servicii de comunicații dedicate. Există posibilitatea de a folosi aceste frecvențe pentru a implementa noi tehnologii în rețeaua de cablu, cum ar fi versiuni noi de DOCSIS, care permit viteze de internet mult mai mari. În unele cazuri, frecvențele eliberate pot fi utilizate pentru a sprijini backhaul-ul rețelelor celulare, furnizând o conexiune de rețea la stațiile de bază mobile.

Anonim

Există receivere digitale date în cusdodie de companiile de cablu. Oricum ar fi privită problema, analogicul nu se mai justifică și poate lăsa loc liber evoluției tehnologiei.

Anonim

A RENUNTAT LA FREGVENTA ANALOGICA DE PE CABLU ERA SI TIMPUL NU CRED CA MAI E CINEVA PE VREGVENTA RESPECTIVA

Anonim

La Vodafone România va intra mâine Digi 24 HD

Anonim

sa nu mai fie ata discutie lasam toate fregventele analogice si digitale fabricam si televizoare pe lampi si dam bataie inainte ha ha

Anonim

Nu va afecta pe nimeni,vor primi receviere digitale in custodie fara costuri,solutii se gasesc

Anonim

Concluzia ar fi ca analogicul a ramas doar o risipa inutila de resurse oferind in acelasi timp o calitate mai scazuta.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile