Orange România anunță printr-un comunicat de presă că participă activ în procesul de standardizare a rețelelor de telecomunicații în Uniunea Europeană, contribuind la definirea tehnologiilor 6G prin implicarea în patru proiecte de cercetare din cadrul programului Horizon Europe. Aceste proiecte, care se desfășoară pe o durată de trei ani, vizează dezvoltarea rețelelor mobile 6G și îmbunătățirea gestionării resurselor de rețea prin utilizarea tehnologiilor AI și ML. Contribuția Orange România în aceste programe de cercetare a dus la un total de 22 de proiecte finanțate de Comisia Europeană, fiind unicul operator de telecomunicații din România implicat în programul Horizon Europe.
Tehnologie 6G - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Programul Horizon Europe (2021-2027) reprezintă o inițiativă a Uniunii Europene axată pe cercetare și inovare, destinată abordării schimbărilor climatice și promovării dezvoltării durabile, aliniate la obiectivele ONU. De asemenea, programul urmărește să stimuleze creșterea economică și competitivitatea în UE. Orange contribuie la patru dintre cele 27 de proiecte aprobate în cadrul celei de-a doua etape a programului Horizon Europe Smart Networks and Services (2024-2027), cu o finanțare totală de 130 milioane de euro din partea UE.
Proiectul 6G-MUSICAL are ca obiectiv dotarea viitoarelor stații radio 6G cu echipamente ce includ tehnologii radar pentru detectare. Aceste tehnologii vor funcționa simultan cu componentele de comunicație celulară. Scopul este de a permite detectarea, localizarea și urmărirea obiectelor conectate, cu o acuratețe la nivel de centimetri și capacitatea de a reconstrui în 3D obiectele detectate. Un alt obiectiv al proiectului este crearea de prototipuri de antene pentru rețelele Beyond-5G și 6G, folosind frecvențe radio noi și materiale inovatoare pentru a îmbunătăți capacitatea sistemelor de comunicație, inclusiv viteza de transfer. Echipa proiectului se va axa pe dezvoltarea semnalelor radio, implementând noi procesoare și materiale pentru componentele electronice, în vederea optimizării consumului de energie și a eficienței sistemelor. Orange România este implicat în acest proiect și intenționează să utilizeze rezultatele pentru a dezvolta produse și servicii noi pentru clienții săi din segmentul B2B. Compania va integra, de asemenea, aplicațiile și soluțiile create de partenerii din proiect în infrastructura sa 5G Lab.
Proiectul 6G-PATH se axează pe dezvoltarea și punerea în aplicare a unor noi tehnologii de comunicații, care vizează evoluția spre rețele 6G. Aceste tehnologii sunt concepute pentru a susține diverse aplicații în domenii precum sănătatea, educația, orașele inteligente și agricultura, oferind capacități de procesare și conectivitate superioare celor ale rețelelor 5G existente. În cadrul acestui proiect, Orange România colaborează cu Fundația Orange, folosind infrastructura 5G Lab și platforma Digitaliada pentru a testa utilizarea tehnologiei în educație printr-o abordare imersivă. În acest sens, două școli vor fi echipate cu tehnologii de comunicații moderne și căști de realitate augmentată, pentru a oferi elevilor posibilitatea de a participa la lecții interactive și conforme cu programa școlară. Pe lângă echipamentele de realitate extinsă (XR), aceste școli vor fi dotate și cu tablete sau laptopuri, pentru a facilita accesul la materialele educaționale disponibile pe platforma Digitaliada, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la educație în aceste comunități.
6G-INTENSE are ca obiectiv dezvoltarea unui sistem de management și orchestrare, specific pentru inteligența artificială, destinat rețelelor 6G. Acest sistem va include elemente ce favorizează sustenabilitatea, cum ar fi partajarea infrastructurilor între diferiți operatori și colaborarea prin folosirea unei infrastructuri comune. Proiectul introduce de asemenea conceptul de "sensing", considerat esențial pentru integrarea sistemelor Edge Compute, permițând alegerea automată a locului de procesare a datelor bazată pe resursele hardware disponibile. În cadrul 6G-INTENSE, Orange România și Realworld Systems vor efectua două proiecte pilot pentru a testa aceste tehnologii în domeniile de procesare și în aplicarea lor în conceptul de Metaverse, care necesită resurse hardware avansate, susținute de infrastructura de rețea disponibilă în 5G Lab. Sensing în 6G este o tehnologie care utilizează frecvențe mai înalte și rețele mai largi pentru a furniza o reprezentare detaliată a mediului, o localizare exactă și rețele adaptabile la context. Aceasta vizează să reducă resursele necesare pentru implementare și funcționare, precum și consumul de energie. În același timp, această tehnologie poate fi utilă în aplicații cum ar fi realitatea extinsă (XR), vehiculele autonome și dronele.
Abia au ici colo 5G si testeaza 6G?
Scrie DEZVOLTĂ, nu testează. Dezvoltarea unei tehnologii de comunicații se face cu 5 - 15 ani înainte nu cu o lună sau un an.
Dabea au semnal 5G și acum vor să dezvolte 6G incredibil.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.