În anul 2023, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) din România a gestionat un total de 3.835 de reclamații din partea utilizatorilor de servicii de comunicații electronice și servicii poștale. Din acestea, 70% au fost legate de sectorul comunicațiilor electronice, iar 24% de serviciile poștale.
Lipsă semnal - Imagine decorativa realizată de HD Satelit România |
În domeniul comunicațiilor electronice, cea mai mare parte a reclamațiilor (70%) a vizat serviciile oferite de operatori. Cele mai frecvente probleme au fost legate de relațiile contractuale cu furnizorii, incluzând rezilierea contractelor (18%), modificarea unilaterală a contractelor (12%), facturarea (11%), contractele la distanță (11%) și calitatea acoperirii cu servicii de voce și internet (9%).
Alte probleme semnificative au inclus procesul de portare a numerelor de telefon (17%) și serviciul de roaming, în special condițiile de utilizare în Spatiul Economic European (8%).
Vodafone România a fost cel mai reclamat furnizor (32%), urmat de Orange România (20%), RCS&RDS (11%), Telekom România Mobile Communications (11%) și Orange Communications S.A. (7%).
În ceea ce privește serviciile poștale, 24% din totalul reclamațiilor s-au concentrat pe acestea, cu probleme precum nelivrarea trimiterilor (24%), deteriorarea (18%), termenii de livrare (16%) și pierderea sau furtul trimiterilor (13%). Printre furnizorii de servicii poștale cel mai frecvent reclamați s-au numărat Fan Courier (30%), Cargus (23%), Dynamic Parcel Distribution (18%) și Poșta Română (6%).
De asemenea, ANCOM a primit reclamații (6% din total) pe alte teme, cum ar fi echipamentele radio și procedurile de alocare a frecvențelor pentru emisiile radio.
În ceea ce privește soluționarea reclamațiilor, ANCOM intervine în cazuri precum nerespectarea drepturilor de informare ale utilizatorilor de către furnizorii de comunicații electronice, probleme cu serviciul de portabilitate a numerelor și nerespectarea reglementărilor privind serviciile de roaming.
Utilizatorii pot adresa reclamații și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sau se pot adresa instanțelor de judecată. În cazul serviciilor poștale, ANPC poate interveni pentru nerespectarea termenilor de livrare, iar ANCOM poate fi adresată pentru pierderea, furtul sau deteriorarea trimiterilor postale, dacă utilizatorii nu sunt mulțumiți de răspunsul furnizorului.
Pentru a spori transparența și a înțelege mai bine nevoile utilizatorilor, ANCOM a lansat un sondaj de evaluare a satisfacției, disponibil până la 29 februarie 2024, pentru a evalua percepția utilizatorilor finali asupra activității sale și a asigura informații adecvate despre piața de comunicații. Informații suplimentare sunt disponibile pe InfoCentru ANCOM.
Corect. Posta Româna a incasat 3 lei taxa mandat postal + 2 lei copii xerox la greu dupa..... 8 mandate postale gratuite pe internet ... prin căldurile de energie. Si eu am facut sesizări la minister pentru asta. Nici acum nu am primit răspuns.
Trebuia sa faci sesizari la ANCOM. nu la minister....
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.