sâmbătă, 13 ianuarie 2024

Serviciile telefonice DTC (Direct-to-Cell) prin satelit, testate de SpaceX

Recent, SpaceX a anunțat progrese semnificative în tehnologia de comunicații prin satelit, cu un accent special pe conexiuni directe către telefoanele mobile, cunoscută sub numele de tehnologia DTC (Direct-to-Cell), deja testată de SpaceX. Aceasta promite să transforme modul în care comunicăm, oferind conectivitate în orice loc și moment.

Șir de sateliți Starlink, fotografiați pe cerul nopții de către HD Satelit România

În prezent, SpaceX a echipat deja șase sateliți Starlink cu această capacitate de conectare directă la telefoane mobile și plănuiește lansarea unei constelații de 800 de sateliți pentru a activa serviciul de mesagerie text în 2024, urmat de servicii vocale, de date și Internet of Things (IoT) în 2025.

Însă această tehnologie reprezintă o provocare majoră, deoarece conectarea telefoanelor mobile la sateliți necesită depășirea mai multor obstacole tehnice. Există provocări semnificative în stabilirea unei conexiuni între sateliți și telefoanele mobile.

Una dintre dificultăți este că, spre deosebire de rețelele terestre, unde antenele celulare ale operatorilor sunt staționare, în rețeaua de sateliți acestea se mișcă cu viteze de zeci de mii de km pe oră în raport cu utilizatorii de pe Pământ. Deci sunt necesare transferuri eficiente între sateliți și telefoane, adaptări pentru efectul Doppler (o schimbare în frecvență, care se produce atunci când sursa undei se mișcă în raport cu observatorul) și decalajul de timp, care sunt provocări în comunicațiile dintre telefon și satelit.

În plus, conectarea telefoanelor mobile, care au o putere redusă de transmitere, către sateliți aflați la sute de kilometri distanță, este o sarcină incredibil de dificilă. Provocarea este transmiterea semnalelor radio suficient de puternice către și de la telefoanele mobile, care inițial nu au fost proiectate pentru a se conecta la sateliți. Una dintre cele mai mari preocupări este dacă un telefon mobil se poate conecta la acești sateliți în timp ce utilizatorul se află într-un vehicul, a cărui caroserie poate acționa ca o bariera împotriva semnalelor către și de la sateliți. 

Pentru a depăși aceste obstacole, sateliții Starlink au fost echipați cu procesoare personalizate, antene speciale și algoritmi software avansați. Acești factori le permit să ofere servicii standard LTE telefoanelor mobile de pe sol. De asemenea, Starlink spune că a dezvoltat pentru acești sateliți antene avansate, de mari dimensiuni (2,7 metri x 2,3 metri), care utilizează receptoare radio extrem de sensibile și transmițătoare puternice pentru comunicarea din spațiu cu telefoanele mobile de la sol.


Niciun comentariu despre subiectul „Serviciile telefonice DTC (Direct-to-Cell) prin satelit, testate de SpaceX”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile