Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu legat de directiva care încurajează repararea obiectelor defecte sau avariate, cunoscută ca directiva privind dreptul la reparare. Acest act legislativ convenit astăzi le va ușura consumatorilor decizia de a opta pentru reparare în locul înlocuirii, oferindu-le un acces mai simplu, rapid, transparent și economic la serviciile de reparare.
Reparații electronice - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Acordul se aplică la toate produsele ce intră sub incidența cerințelor de reparare conform legislației UE, impune o obligativitate a reparării pentru producătorii de bunuri care îndeplinesc aceste cerințe, introduce un formular european de informare care să le furnizeze consumatorilor detalii esențiale despre serviciul de reparare și unifică platformele de informare naționale despre reparare într-o singură platformă online europeană.
UE a subliniat că prin acest acord, Europa optează decisiv pentru reparare ca alternativă la eliminarea bunurilor. Acest lucru nu numai că readuce la viață dispozitivele, dar creează și locuri de muncă de calitate, reduce deșeurile, limitează dependența de resursele din străinătate și protejează mediul.
Frecvent, când un aspirator, o mașină de spălat vase, un filtru de cafea sau alte produse similare se defectează, tendința este să le aruncăm și să cumpărăm altele noi, mai ales după expirarea garanției legale. Directiva stabilită de UE oferă stimulente consumatorilor să extindă durata de viață a produselor prin reparare, promovând astfel sectorul reparațiilor, reducerea deșeurilor și modele de afaceri sustenabile.
Directiva propune un nou set de instrumente pentru a face repararea mai atractivă pentru consumatori, inclusiv posibilitatea de a solicita producătorilor repararea produselor tehnice care se pot conform legislației UE, un formular european de informații despre reparare, oferit de reparatori, cu detalii clare precum condițiile de reparare, timpul necesar, prețurile, produsele de înlocuire etc., o platformă europeană online pentru facilitarea contactului dintre consumatori și reparatori și o prelungire cu 12 luni a responsabilității contractuale a vânzătorului după repararea produsului.
Elementele cheie ale acordului includ menținerea dreptului consumatorilor de a alege între reparare și înlocuire pentru produsele defecte, sprijinirea obiectivelor directivei cu îmbunătățiri referitoare la domeniul de aplicare, obligația de reparare, conținutul formularului de informații și platforma online.
Acordul impune producătorilor să furnizeze informații despre piesele de schimb pe site-ul lor web, să le pună la dispoziție la prețuri rezonabile și să interzică practicile care împiedică folosirea pieselor de schimb la mâna a doua sau imprimate 3D de către reparatorii independenți. De asemenea, extinde responsabilitatea contractuală a vânzătorului cu 12 luni după reparare și propune o platformă online europeană unică pentru reparații, în locul a 27 de platforme naționale.
Acordul trebuie acum aprobat și adoptat formal de ambele instituții.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.