joi, 15 februarie 2024

Japonezii, a cincea națiune care a trimis un vehicul pe Luna. Însă veștile bune se opresc aici.

Roverul japonez SLIM a aselenizat cu succes în data de 19 ianuarie 2024, Japonia devenind astfel a cincea țară care trimis un rover pe satelitul natural al planetei noastre. Însă veștile bune se opresc aici: panourile solare ale roverului nu au generat electricitate pe suprafața lunară, așa cum era planificat. Bateria sa poate susține operațiunile pe Lună doar pentru câteva ore.

Luna - Imagine decorativă realizată digital de HD Satelit România

SLIM (prescurtarea de la "Smart Lander for Investigating Moon") a fost lansat în septembrie trecut, alături de un telescop spațial cu raze X numit XRISM. Telescopul a ajuns în orbita joasă a Pământului la scurt timp după lansare (și a trimis recent primele sale imagini de test), dar SLIM a continuat călătoria spre Lună. Roverul a urmat o rută lungă și sinuoasă către destinație, ajungând în cele din urmă pe orbita lunară de Crăciun.

Totul a părut să decurgă fără probleme: SLIM și-a atins diferitele repere în timpul coborârii, iar comunicațiile cu operatorii săi au fost in regulă pe tot parcursul aselenizării și după atingerea a solului. SLIM a transmis cu succes date tehnice și imagini colectate în timpul coborârii și aterizării. Cu toate acestea, Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) nu a putut confirma imediat starea SLIM după aterizare. Aproximativ o oră mai târziu, agenția a oferit o actualizare prin intermediul unei conferințe de presă, explicând problemele de alimentare ale sondei.

Nu era clar de ce celulele solare nu au funcționat, au spus oficialii Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), care au precizat că este puțin probabil să fi fost avariate în timpul aterizării, deoarece celelalte componente ale lui SLIM par să fie în stare bună și funcționale. Era posibil ca roverul să nu fie orientat către soare, conform JAXA.

Aceasta era aproape tot ce știam despre starea lui SLIM până pe 21 ianuarie 2023, când JAXA a oferit o nouă informație, iar veștile erau relativ încurajatoare: roverul nu a fost declarat definitiv inoperabilă, iar echipa sa lucra pentru posibilă reactivare. Când energia bateriei lui SLIM a scăzut la 12% din capacitate pe suprafața lunară, SLIM  s-a oprit intenționat pentru a evita imposibilitatea de a reporni  din cauza descărcării excesive, pentru o eventuală operațiune de recuperare (SLIM poate opera ulterior epuizării bateriei doar cu energie de la celulele solare).

Scopul SLIM a fost în special de a testa tehnologia necesară pentru aselenizări lunare super precise, ceea ce explică porecla sa Moon Sniper. Roverul a avut ca obiectiv să aterizeze la mai puțin de 100 de metri de un punct desemnat pe marginea craterului Shioli de pe Lună.

SLIM a transportat, de asemenea, doi mini-roveri, numiți LEV-1 ("Lunar Excursion Vehicle" 1) și LEV-2. Acești mici roboți au fost porniți conform planului, iar LEV-1 opera deja pe suprafața lunară.

Ulterior, o fotografia publicată de agenția japoneză arăta însă că SLIM a ajuns răsturnată pe suprafața Lunii, ceea ce nu era orientarea dorită. Astfel, aceasta este probabil cauza imposibilității captării luminii solare. Dar faptul că fotografia a ajuns la centrul de control al misiunii arată că LEV-2 și LEV-1 operează cu succes pe suprafața lunară.


Niciun comentariu despre subiectul „Japonezii, a cincea națiune care a trimis un vehicul pe Luna. Însă veștile bune se opresc aici.”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile