Racheta Ariane 6, ce va fi lansată în curând, a sosit la portul Pariacabo, Guyana Franceză, unde va fi asamblată. Toate piesele componente au fost fabricate în Europa și transportate cu nava Canopée, o ambarcațiune hibridă care utilizează pânze, reducând emisiile de gaze cu până la 30%.
Râul Kourou - Imagine decorativa creată digital de HD Satelit România |
Operată de compania franceză Alizée, Canopée este rezultatul unei colaborări între design office-ul VPLP Design, constructorul naval Neptune Shipyard din Polonia și compania franceză Ayro, care a dezvoltat aripile Oceanwings pentru nava Canopée. Canopée este capabilă să transporte 5.000 de tone la o viteză de 16,5 noduri și va face o duzină de curse pe an între porturile Bremen, Rotterdam, Le Havre, Bordeaux și Pariacabo (centrul european de lansare spațială). Un videoclip cu nava poate fi vizionat dând click AICI.
Nava, lungă de 121 m, cu aripi Oceanwings cu o suprafață de 363 m², susținute de catarge de 36 m înălțime, este special proiectată pentru a transporta piesele mari și fragile ale rachetei Ariane 6, navigând pe râul Kourou până la portul Pariacabo.
Aici, componentele rachetei vor fi descărcate și transportate la clădirea de asamblare a vehiculului de lansare Ariane 6 de lângă port. În același timp, etajele centrale ale rachetei Ariane 6 au plecat din porturile Bremen, Germania, și Le Havre, Franța, și sunt în drum spre portul Pariacabo.
După asamblare, racheta va fi gata pentru lansarea sa istorică, care va marca o nouă eră în tehnologia spațială europeană. Ariane 6 este o rachetă de ultimă generație, proiectată special pentru a înlocui modelul Ariane 5 și pentru a satisface nevoile multiple pentru misiuni de lansare.
Ariane 6 este un sistem de lansare european proiectat de ArianeGroup pentru Agenția Spațială Europeană (ESA), destinat să înlocuiască modelul Ariane 5. Scopul declarat al Ariane 6 este de a reduce costurile cu jumătate și de a crește numărul de lansări anual de la 6-7 la 11.
Ariane 6 va fi echipată cu două etaje, ambele propulsate de motoare cu hidrogen lichid-oxigen lichid. Primul etaj va fi propulsat de o versiune îmbunătățită a motorului Vulcain, în timp ce al doilea va fi propulsat de un motor Vinci nou proiectat. Primul etaj va fi asistat de două sau patru motoare P120, care sunt versiuni mai mari ale motoarelor P80 utilizate pe racheta Vega.
Fiecare propulsor P120 conține aproximativ 142 de tone de combustibil și asigură o împingere de până la 4.650 kN. Primul test la scară reală al motoarelor P120 a avut loc la Kourou în iulie 2018, cu rezultate de succes. Testul a demonstrat o împingere de 4.615 kN în vid. Ariane 6 este așteptat să intre în serviciu acest an.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.