În cadrul ședinței Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) din 15 februarie 2024 a fost aprobată lista must-carry pentru anul în curs (lista o puteți vizualiza dând click AICI ). Foarte interesant este că, începând din acest an, a fost precizat în mod explicit, într-o notă oficială a CNA, că lista must carry se aplică și platformelor tv online. Președintele CNA, Monica Gubernat, a evidențiat în cadrul ședinței menționate că este vorba despre platformele tv online cu rol de distribuție.
Telespectatori tv online - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Președintele CNA (Monica Gubernat) a menționat: "Pentru ca au fost discuții cu privire la aplicarea principiului must-carry pe rețelele de comunicații electronice, colegii de la juridic si de la licențe au pregătit o notă, pe care ați primit-o și dvs., în care sunt scoase definițiile din legea noastră, din Decizie si din Ordonanța care definește comunicațiile electronice, iar concluzia este că acest principiu must-carry, evident, se aplică inclusiv pe platformele care au rol de distribuție. Faptul că nu se măsoară în zona online nu este o problemă a instituției, ci a celor care fac parte din ARMA și cum își stabilesc prioritățile. Le-am transmis foarte clar, și în momentul în care s-a desfășurat acea licitație, că trebui măsurat online-ul, le-am spusa că urmează, că avem acest cadrul legal. Până la urmă cred că este o problemă de drept comun."
Ce este lista must carry?
Conform art. 82 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările si completările ulterioare, orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicatii electronice are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum si serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.
În maximum 7 zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe vor solicita în scris radiodifuzorilor, pentru fiecare rețea de comunicatii electronice în funcțiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligați să le retransmită potrivi art. 82 din Legea audiovizualului. Dacă în maximum 15 zile de la publicarea listei must carry radiodifuzorul nu răspunde în scris solicitării, acceptul de retransmisie se consideră a fi acordat tacit. În termen de 30 de zile de la publicarea listei must carry, distribuitorii de servicii de programe au obligația să introducă în oferta lor serviciile de programe care îndeplinesc condițiile regimului must carry. Conform prevederilor legale menționate, retransmisia se aplică tuturor tipurilor de rețele de comunicatii electronice, așa cum acestea sunt definite, iar pentru a putea retransmite serviciile de programe incluse in lista must carry este necesar ca distribuitorul sa dețină acceptul scris al radiodifuzorului, sau prin acord tacit.
Ce evidențiază nota Serviciului Juridic, Reglementari si Relații Europene și Biroul Licențe Autorizări CNA, cu privire la Lista serviciilor de programe de televiziune ce se retransmit în regim must carry în anul 2024?
Nota precizează că definițiile prevăzute la Art. 1 alin. (1) din Legea Audiovizualului nr. 504/2002. cu modificările si completările ulterioare, arată că retransmisia reprezintă captarea si transmiterea simultană, nealterată și integrală a serviciilor de programe de televiziune si/sau de radiodifuziune, destinate recepționerii de către public, prin orice rețele de comunicatii electronice, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificări si completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările si completările ulterioare.
Nota mai evidențiază că rețeaua de comunicatii electronice este definită ca fiind sistemele de transmisie, bazate sau nu pe o infrastructură permanentă sau pe o capacitate de administrare centralizată și, acolo unde este cazul, echipamentele de comutare sau rutare si alte resurse, inclusiv elementele de rețea care nu sunt active, care permit transportul semnalelor prin cablu, prin unde radio, prin mijloace optice ori alte mijloace electromagnetice, incluzând rețelele de comunicații electronice prin satelit, rețelele terestre fixe, cu comutare de circuite si cu comutare de pachete, inclusiv internet, mobile, rețelele electrice, în măsura în care sunt utilizate pentru transmiterea de semnale, rețelele utilizate pentru transmisia serviciilor media audiovizuale si rețelele de televiziune prin cablu, indiferent de tipul de informatie transmisă.
Nota evidențiază că distribuitor de servicii este orice persoană care constituie și pune la dispoziția publicului o ofertă de servicii de programe prin retransmisie, pe bază de relații contractuale cu radiodifuzorii ori cu alți distribuitori.
Nota mai precizează că serviciul media audiovizual este serviciul aflat sub responsabilitatea editorială a unui furnizor de servicii media audiovizuale, având drept scop principal, al acestuia sau al unei secțiuni disociabile a acestuia, furnizarea de programe în scop informativ, de divertisment sau educativ pentru publicul larg, prin rețele de comunicații electronice, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobata cu modificări și completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările si completările ulterioare. Un astfel de serviciu media audiovizual este fie un serviciu de programe de televiziune sau radiodifuziune, fie un serviciu media audiovizual la cerere și/sau un serviciu media care constituie o comunicare comercială audiovizuală. Nota mai arată că radiodifuzor este un furnizor de servicii media audiovizuale în domeniul serviciilor de programe de televiziune și/sau de radiodifuziune.
În loc de concluzie, o întrebare retorică: asistăm la migrația audienței de la tradițional la online?
Evidențierea în mod oficial de către CNA a aplicabilității principiului must-carry la platformele de televiziune online ce au rol de distribuitor de servicii reflectă schimbările în modul în care publicul accesează conținutul media în era digitală și importanța tot mai mare a internetului ca mediu de distribuție lineară tv.
În ultimii ani, industria televiziunii a fost martora unei schimbări semnificative în modul în care conținutul este consumat de public. Prin ascensiunea internetului și a tehnologiilor digitale, televiziunea liniară (cea difuzată prin metode tradiționale, cum ar fi satelitul, terestrul și cablul) se confruntă cu o nouă formă de competiție: televiziunea online. Foarte multe televiziuni, inclusiv din România, oferă (în mod oficial, gratuit si legal) transmisia lor lineară pe internet (de exemplu, cele din lista de aici: https://www.hdsatelit.com/p/live-tv.html ). Această tranziție de la sistemele standard la platformele online de vizionare a televiziunii este nu doar inevitabilă, ci și reflectă o adaptare la noile preferințe ale consumatorilor.
Una dintre cele mai semnificative provocări generate de această migrație este măsurarea audiențelor. Sistemele tradiționale de măsurare a audienței, care timp de decenii au oferit date fiabile despre preferințele și comportamentul telespectatorilor, par să fie oarecum depășite de realitățile consumului de tv online. Aceasta duce adesea la percepția că audiența televiziunii liniare este în scădere. Însă, această concluzie poate fi prematură sau chiar greșită, având în vedere că orele de vizionare a televiziunii liniare prin internet nu sunt incluse în aceste măsurători.
Contrar impresiei de scădere a audiențelor tv, este posibil ca interesul pentru televiziunea liniară să rămână robust, iar schimbarea către mediul online reflectă doar o modificare a platformei de acces, nu neapărat o pierdere a interesului. Consumatorii caută flexibilitate și accesibilitate, dorind să urmărească conținutul preferat pe orice dispozitiv media modern, ceea ce este oferit cu eficiență de platformele tv online.
Pentru industria televiziunii, adaptarea la această nouă realitate implică dezvoltarea și implementarea unor metode de măsurare a audiențelor, care să reflecte mai fidel comportamentul actual al consumatorilor. Este esențial să se înțeleagă că interesul telespectatorilor pentru televiziunea lineară nu s-a diminuat semnificativ, ci doar a fost schimbat mediul de vizionare. Prin urmare, metodele de măsurare trebuie să se extindă pentru a cuprinde consumul de tv online, oferind astfel o imagine completă a audienței, deoarece migrarea audienței de la televiziunea online nu semnalează neapărat declinul interesului pentru televiziunea liniară, ci mai degrabă o evoluție a modului în care acest conținut tv este consumat.
HD Satelit,mulțumesc pentru informații despre canalele tv românești free şi unde se găsesc acestea.Poate la anul vom şti care dintre platformele online disponibile în România vor fi cele mai...accesate!
Cu plăcere! Să sperăm că vor fi publice aceste statistici.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.