Începând cu data de 1 septembrie 2024, radiodifuzorul public italian RAI va finaliza tranziția televiziunii terestre de la la standardul DVB-T la DVB-T2 HEVC/H265. Această reprezintă o etapă tehnică semnificativă, dar cu potențialul de a crea dificultăți pentru telespectatori.
Telespectator - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Până în luna iunie 2023, doar 64,8% dintre locuințele din Italia avea cel puțin un televizor sau un echipament compatibil cu noua tehnologie digitală terestră. Din aceasta cauza a fost amânata finalizarea tranziției, programată inițial pentru luna ianuarie. Existența a milioane de televizoare incompatibile pe teritoriul Italiei a ridicat semne de întrebare cu privire la accesibilitatea transmisiilor tv pentru un număr mare de cetățeni, mai ales că vor urma evenimente sportive majore, cum ar fi viitoarele Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris și Campionatul European de Fotbal.
15 canale tv RAI vor fi incluse în acest proces de tranziție, printre care se numără RAI 1 HD, RAI 2 HD, RAI 3 HD (difuzate și în simulcast în DVB-T2 și DVB-T, vor servi drept bază pentru evaluarea eficienței și calității transmisiei în această nouă fază experimentală), precum și alte canale importante precum RAI 4, RAI 5, și RAI Premium HD. Această listă include și canale specializate cum ar fi RAI Scuola, RAI Play și RAI Gulp HD, dar si RAI Yoyo HD, RAI Storia HD, RAI Sport HD, RTV San Marino și altele.
Este important de subliniat că adoptarea standardului DVB-T2 nu presupune obligatoriu și adoptarea standardului de compresie video HEVC, pentru care nu s-au stabilit termene fixe de implementare a HEVC. Migrarea către DVB-T2 permite eliberarea unui spectru de frecvență valoros destinat serviciilor mobile 5G, oferind de asemenea la o calitate superioară a imaginii și la o eficiență crescută în transmisie. În plus, radiodifuzorul public RAI este interesat de tehnologiile emergente de difuzare, precum DVB-I și 5G, prin alocarea frecvențelor UHF specifice pentru transmiterea semnalului TV prin intermediul tehnologiei 5G.
NO COMENT.La noi a murit din fasa !
Noi fiiind mai în urmă, am trecut dorect la DVB-T2. Păcat că interesul rămâne unul scăzul pentru România.
interesul e scazut ptr ca sunt doar tvr-urile transmise tertestru ,nu e diversitate
Doar TVR și-a exprimat interesul pentru transmisiunile digitale terestre.
TVR-ul este obligat sa transmita terestru pentru ca este televiziune de stat, regula este valabila si in alte tari. Avantajul ca TVR ofera cartele de decodare pentru receptia prin satelit si nu mai este nevoie de o antena terestra, este suficient echipament de receptie prin satelit DVB-S2 si receptorul sa citeasca cartele CONAX.
In cazul televiziunilor private este alegerea lor daca vor sau nu sa transmita terestru, dar sa le fie rusine ca nu vor sa transmita terestru. Nu se gandesc la cei care nu au posibilitati financiare de a se abona la o firma de cablu sau DTH sau la cei care nu vor abonament lunar. In alte tari majoritatea privatilor transmit terestru DVB-T2, si de cand s-a trecut de la analog la digital sunt mai multe canale.
Așa este și normal, ca televiziunea națională să emită terestru digital la nivelul întregii țări. Doar că, spre deosebire de alte state din vest, la noi interesul celorlalte televiziuni nu prea există, acestea mulumindu-se cu emisii prin cablu/satelit și cel mult niște emisii digitale locale.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.