Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord preliminar pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză pe întreg teritoriul UE, anunță Consiliul European printr-un comunicat remis către HD Satelit România.
Internet de mare viteză în Uniunea Europeana - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Într-un pas semnificativ pentru digitalizarea Europei, Uniunea Europeană a convenit asupra unui nou act legislativ menit să accelereze instalarea infrastructurilor de rețele gigabit de mare viteză în întregul bloc comunitar. Acest nou act, cunoscut sub numele de Actul privind Infrastructura Gigabit, vine să înlocuiască Directiva din 2014, care avea ca scop reducerea costurilor pentru tehnologiile în bandă largă.
Negociatorii președinției Consiliului UE și ai Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu privind acest act legislativ, care se aliniază la obiectivele de conectivitate stabilite de UE pentru următorul deceniu. Acordul vine să faciliteze instalarea următoarei generații de rețele de comunicații electronice în întreaga Europa, incluzând tehnologiile de optică fibra și 5G.
Aceasta este o veste bună pentru cetățenii europeni, care ar urma să beneficieze de viteze de navigare pe internet mai rapide. De asemenea, actul promovează conectivitatea în zonele rurale și îndepărtate, oferind un stimulent pentru operatorii de telecomunicații și întreprinderile implicate, care ar putea să realizeze economii importante.
O modificare importantă adusă de acest acord este introducerea unui mecanism obligatoriu de conciliere între organismele publice și operatorii de telecomunicații, pentru a simplifica procedurile de acordare a autorizațiilor necesare instalării și modernizării rețelelor. Acest lucru ar trebui să reducă costurile ridicate și să elimine procedurile complexe și îndelungate care variază de la un stat membru la altul.
Un alt punct cheie al actului este încurajarea instalării rapide a rețelelor și asigurarea unei mai mari securități juridice și transparențe pentru toți actorii economici implicați. De asemenea, actul urmărește să eficientizeze procesele de planificare și instalare pentru operatorii de rețele publice de comunicații electronice.
Acordul prevede și o etichetă voluntară „pregătit(ă) pentru rețele prin fibră optică” pentru clădiri și include excepții pentru infrastructura națională critică. Mai mult, pentru a proteja consumatorii și în special utilizatorii vulnerabili, acordul provizoriu prevede continuarea plafoanelor tarifare pentru apeluri și SMS-uri la nivelul UE.
Aceste schimbări vin în contextul în care progresele tehnologice rapide și cerințele din ce în ce mai mari ale cetățenilor și întreprinderilor au făcut necesară o revizuire a directivei anterioare. Deși accesul la internet de mare viteză s-a îmbunătățit, vitezele actuale nu mai sunt adecvate pentru nevoile viitoare.
Acordul provizoriu asigură că statele membre pot implementa reguli mai stricte și mai detaliate pe anumite elemente ale noului regulament. Actul legislativ va intra în aplicare la 18 luni de la data publicării oficiale, cu anumite dispoziții care vor fi aplicate ulterior.
Următorii pași includ lucrări tehnice pentru a pregăti textul de trimis spre aprobare. Odată aprobat, textul va trece printr-o revizuire finală înainte de a fi adoptat oficial de ambele instituții ale UE și publicat în Jurnalul Oficial al UE, intrând în vigoare la 20 de zile după publicare.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.