Vodafone România a încheiat un parteneriat strategic cu Ericsson pentru implementarea tehnologiei 5G, prin care Ericsson devine partenerul principal pentru rețeaua de acces radio 5G (5G RAN), anunță Ericsson printr-un comunicat de presă. În cadrul acestui acord pe șase ani, Vodafone România va folosi, de asemenea, tehnologia RAN a Ericsson pentru a moderniza suplimentar rețeaua sa mobilă existentă.
Vodafone - Imagine fotografiată de HD Satelit România |
Clienții Vodafone România vor beneficia de viteze de conectivitate mai rapide, latență redusă și o performanță a rețelei mai fiabilă și mai sigură. Produsele și soluțiile 5G RAN din portofoliul Ericsson Radio System, inclusiv Sistemul de antene Ericsson, vor fi implementate ca parte a unei treceri line și rapide la 5G (Vodafone România și Orange au derulat deja, de anul trecut, un proiect Open RAN - detalii AICI).
5G RAN este acronimul pentru "5G Radio Access Network" (Rețeaua de Acces Radio 5G). Este o componentă esențială a infrastructurii rețelei 5G, care permite dispozitivelor mobile să se conecteze la internet și la alte rețele prin intermediul undelor radio. RAN constă din echipamente de stații de bază și antene care sunt distribuite geografic în diverse locații pentru a acoperi zone specifice (cum ar fi orașele, zonele rurale etc.) și pentru a facilita comunicația wireless între dispozitivele utilizatorilor și rețeaua centrală. Componenta 5G a RAN se referă la cea mai recentă generație de tehnologie mobilă, oferind viteze de conexiune mult îmbunătățite, latență redusă (timp de răspuns), capacitate crescută și eficiență energetică îmbunătățită față de generațiile anterioare, cum ar fi 4G/LTE. 5G RAN este proiectat pentru a suporta o varietate largă de aplicații și servicii, inclusiv streaming video de înaltă definiție, jocuri online cu răspuns rapid, Internetul lucrurilor (IoT), vehicule autonome și multe altele.
Portofoliul 5G RAN al Ericsson include, de asemenea, tehnologia Massive MIMO, care permite furnizorilor de servicii de comunicații să valorifice spectrul 5G din benzile medii de frecvență. Și, cu o abordare unică pentru optimizarea energiei, cea mai recentă generație de echipamente radio și de procesare Ericsson (RAN Compute) a Ericsson va îmbunătăți, de asemenea, consumul de energie al rețelei actuale a Vodafone România.
Tehnologia Massive MIMO (Multiple Input Multiple Output) reprezintă o evoluție semnificativă a tehnologiei MIMO utilizată în rețelele wireless, inclusiv în cele de telecomunicații mobilă. MIMO este o tehnologie care permite transmiterea și recepționarea simultană a mai multor semnale pe același canal de comunicație, utilizând multiple antene la transmițător și la receptor. Massive MIMO extinde această idee prin utilizarea unui număr foarte mare de antene la stațiile de bază pentru a comunica cu un număr mult mai mare de terminale utilizator (de exemplu, telefoane mobile, tablete) simultan, în aceeași bandă de frecvență. Această abordare aduce mai multe beneficii semnificative, printre care capacitatea crescută a rețelei (prin utilizarea unui număr mare de antene, Massive MIMO poate servi mai mulți utilizatori simultan, crescând astfel capacitatea totală a rețelei fără a necesita frecvențe suplimentare)m eficiență spectrală îmbunătățită (permite o utilizare mai eficientă a spectrului disponibil, oferind viteze de date mai mari pentru fiecare utilizator), reducerea interferențelor (tehnologia permite focalizarea semnalului direct către utilizatorii intenționați, minimizând astfel interferențele între utilizatori și îmbunătățind calitatea conexiunii) și consum redus de energie (prin direcționarea eficientă a semnalelor, se poate reduce și consumul de energie necesar pentru transmiterea datelor). Massive MIMO este considerată o tehnologie cheie pentru rețelele 5G, contribuind la realizarea obiectivelor acestei generații, cum ar fi suportarea unui număr mare de dispozitive conectate, oferind viteze de date extrem de rapide și răspunsuri la comenzi în timp real (latență scăzută), precum și îmbunătățirea fiabilității rețelei.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.