sâmbătă, 2 martie 2024

Noua monedă Euro Digital, cu un pas mai aproape de lansare

Euro Digital este o propunere pentru o nouă formă de monedă digitală gestionată de stat, care ar putea schimba modul în care folosim banii în viitor. Recent, această propunere a primit aprobare semnificativă din partea Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, cu un vot majoritar favorabil pe data de 15 februarie. Rezultatul a fost de 48 voturi pentru, 6 împotrivă și 7 abțineri, indicând un sprijin larg pentru proiect.

UE va avea Euro Digital ? - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

În lumea din ce în ce mai digitalizată a zilelor noastre, modul în care efectuăm plăți se schimbă radical. Folosirea banilor cash este în scădere, iar pandemia a accelerat tranziția către cumpărăturile online și plățile digitale. Euro digital ar reprezenta forma electronică a banilor cash pentru lumea digitalizată, oferind consumatorilor opțiunea de a utiliza banii băncii centrale în format digital, completând astfel bancnotele și monedele.

Un euro digital ar face viața oamenilor mai ușoară, oferind ceva ce în prezent nu există: un mijloc de plată digital acceptat universal în zona euro, pentru plăți în magazine, online sau între persoane. Ca și cash-ul, euro digital ar fi sigur, ușor accesibil, prietenos cu utilizatorul și gratuit pentru utilizarea de bază.

Mai mult, euro digital ar consolida autonomia strategică și suveranitatea monetară a zonei euro, stimulând eficiența ecosistemului european de plăți, încurajând inovația și crescând rezistența la potențiale atacuri cibernetice sau perturbări tehnice.

Euro digital ar oferi o soluție de plată pan-europeană, disponibilă în întreaga zonă euro, sub guvernanță europeană, reducând dependența Europei de furnizorii de plăți privați, non-europeni și oferind o alternativă la dominația lor pe piață. În plus, ar face peisajul plăților din Europa mai competitiv și inovator.

Euro digital nu ar înlocui cash-ul, ci ar coexista cu acesta, răspunzând preferințelor crescânde ale oamenilor de a plăti digital.

După o fază de investigație de doi ani, Consiliul de Guvernare al BCE a decis să treacă la o fază de pregătire, începând cu 1 noiembrie 2023. Această fază va include analiză extensivă, testare, experimentare și consultare cu părțile interesate pentru a asigura că euro digital îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate, securitate și ușurință în utilizare.

Pe 28 iunie 2023, Comisia Europeană a prezentat un proiect de propunere legislativă pentru euro digital, cu scopul de a oferi oamenilor și afacerilor o opțiune suplimentară de a plăti digital cu o formă de bani publici larg acceptată, ieftină, sigură și rezilientă.

Euro digital va fi disponibil pentru persoane, afaceri și entități publice care rezidă sau sunt stabilite într-un stat membru al zonei euro, pe o bază temporară sau permanentă. De asemenea, va fi accesibil pentru cei care călătoresc în zona euro sau care au rezidat sau au fost stabiliți anterior într-un stat membru.

Euro digital ar fi un mijloc de plată universal acceptat, ce ar putea fi utilizat gratuit în magazine, online sau între persoane, oferind o opțiune de plată digitală publică. Ar asigura un nivel superior de confidențialitate comparativ cu alte metode de plată digitală și ar fi proiectat pentru a promova incluziunea financiară digitală, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă.

Pentru comercianți, euro digital ar putea oferi o alternativă mai ușoară și mai ieftină la peisajul fragmentat actual al plăților, putând reduce costurile și îmbunătățind ratele de conversie, în special în cumpărăturile online. Intermediarii supervizați, cum ar fi băncile, ar juca un rol cheie în distribuția euro digital, beneficiind de oportunități de afaceri suplimentare și stimulente economice.

Euro digital ar permite efectuarea de plăți instantanee și sigure, atât în magazine fizice cât și online, indiferent de țara din zona euro în care se află utilizatorul sau de furnizorul de servicii de plată la care are cont. BCE explorează modalități practice de implementare, inclusiv dezvoltarea unei aplicații dedicate sau integrarea serviciilor euro digital în aplicațiile existente ale intermediarilor.

Confidențialitatea este o caracteristică de design esențială a euro digital, BCE neavând interes în datele personale ale plăților. De asemenea, euro digital va fi proiectat pentru a fi inclusiv, accesibil și ușor de utilizat de către toată lumea, inclusiv persoanele cu dizabilități sau cele fără acces la un cont bancar.

Euro digital nu va fi monedă programabilă, dar ar putea facilita plăți automate dacă utilizatorii doresc să utilizeze această funcție.

Introducerea Euro Digital reprezintă o schimbare semnificativă în modul în care interacționăm cu banii și cu statul. În timp ce are potențialul de a oferi beneficii precum eficiență sporită în tranzacții și combaterea criminalității financiare, există îngrijorări legitime legate de impactul asupra drepturilor și libertăților individuale. 

Proiectul ridică unele semnale de alarmă cu privire la impactul pe care Euro Digital l-ar putea avea asupra libertății personale. Unii opozanți arată că spre deosebire de banii fizici (cash), care permit tranzacții anonime și control personal complet asupra cheltuielilor, Euro Digital ar transfera acest control către stat. În esență, pentru a putea primi, deține și efectua tranzacții cu Euro Digital, cetățenii vor avea nevoie de un portofel digital aprobat de stat, ceea ce ar permite guvernului să supravegheze și să controleze în mod direct tranzacțiile financiare. Acest nivel de control statal asupra monedei digitale ar putea duce la o supraveghere excesivă și la restricții asupra libertăților individuale. 

Deși Comisia LIBE a aprobat propunerea, procesul de examinare a Euro Digital va continua în cadrul Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare (ECON), care este principalul organism responsabil de acest dosar. 


5 comentarii despre subiectul „Noua monedă Euro Digital, cu un pas mai aproape de lansare”:
Anonim

O evoluție normală, care se va încheia cu migrarea completă la moneda digitală. Când se va întâmpla asta este mai greu de anticipat, poate peste o generație, sau două, când și cei de vârsta a treia vor fi deprinși cu tehnologia digitală.

Anonim

interesant, sper ca va fi lansata cat mai curand

Gabriel

Sper sa se grăbească.

Anonim

Cum adica moneda digitala, daca transferi bani dintr-un cont in altul sau plati de pe card nu tot digitali sunt? Ca nu-i dai fizic.

Dorin

Diferența dintre Euro Digital, proiectul propus de Uniunea Europeană, și moneda Euro standard utilizată în transferurile digitale prin banci și plăți cu cardul, ține de tehnologia din spatele lor.

Euro Digital e bazat pe blockchain, Euro standard nu e bazat pe Blockchain.

Euro Digital este planificat să fie o formă de monedă digitală emisă de banca centrală (CBDC - Central Bank Digital Currency). Acesta ar folosi tehnologia blockchain sau o tehnologie similară pentru a facilita tranzacțiile, oferind o alternativă digitală sigură și eficientă la bancnotele și monedele fizice. Scopul este de a oferi o formă de bani digitali care este reglementată și susținută direct de banca centrală, garantând astfel siguranța și stabilitatea valorii.

Euro standard transferat digital prin intermediul transferurilor bancare, plăților cu cardul etc., reprezintă pur și simplu forma digitală a monedei euro fizice. Acestea sunt gestionate și transferate prin intermediul sistemelor bancare existente și nu folosesc tehnologia blockchain pentru tranzacții. Moneda este digitalizată în sensul că reprezentările sale sunt stocate și transferate electronic, dar aceasta este în continuare emisă și reglementată în forma tradițională.


Euro Digital ar putea oferi mai multe avantaje, cum ar fi accesibilitatea îmbunătățită, costuri de tranzacție mai scăzute și tranzacții mai rapide și mai sigure. De asemenea, ar putea facilita inclusiv plățile transfrontaliere în cadrul UE cu mai puțină fricțiune. Este văzut ca un răspuns la creșterea monedelor digitale private cu scopul de a menține suveranitatea monetară.
Euro standard în forma digitală continuă să funcționeze în cadrul sistemului financiar tradițional, cu toate avantajele și dezavantajele acestuia. Utilizarea sa este bine înțeleasă și integrată în economia largă, dar poate fi mai lentă și mai costisitoare pentru anumite tipuri de tranzacții, comparativ cu soluțiile bazate pe blockchain.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.

Top 10 articole în ultimele 7 zile