luni, 18 martie 2024

Orange România susține competiții de securitate cibernetică

Orange România anunță printr-un comunicat remis către HD Satelit că participă în continuare la eforturilor de dezvoltare, organizare și susținere a principalelor competiții naționale de securitate cibernetică, ca parte a inițiativelor sale de a contribui la pregătirea viitorilor specialiști în acest domeniu. Această implicare vine în contextul unui deficit semnificativ de personal calificat în securitate cibernetică la nivel european, estimat la peste 347.000 de persoane în 2023. Printre competițiile susținute de Orange se numără Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC), UNbreakable România, DefCamp și prima ediție a Olimpiadei Naționale de Securitate Cibernetică (OSC).

Imagine remisă în comunicat de către Orange România pentru publicare / uz editorial pe HD Satelit

Prin colaborarea cu parteneri instituționali și privați, în ultimul an, peste 3.300 de tineri s-au înscris în aceste competiții din România. De asemenea, experții Orange au contribuit la dezvoltarea platformei educaționale CyberEdu prin programul Orange Fab, oferind resurse și laboratoare practice pentru începători și specialiști. Platforma a atras aproximativ 20.000 de utilizatori încă de la lansarea sa în 2020.

Orange România a fost activ în formarea specialiștilor în securitate cibernetică timp de șapte ani, implicându-se în competiții de profil, oferind resurse educaționale și mentorat. De asemenea, a susținut echipele naționale în competițiile europene. Această nevoie de specialiști este subliniată de estimările care prevăd că până în 2025, aproximativ 41 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet.

În contextul unei creșteri constante a numărului de atacuri cibernetice, digitalizarea aduce beneficii semnificative pentru diverse sectoare, însă vine și cu riscuri asociate de securitate cibernetică. Orange tratează securitatea cibernetică ca un domeniu strategic, concentrându-se atât pe dezvoltarea soluțiilor de protecție pentru afaceri, cât și pe creșterea gradului de conștientizare a riscurilor online. Rapoartele indică o creștere a atacurilor cibernetice cu 18% în 2023 față de anul anterior, iar la nivel național, numărul evenimentelor de securitate cibernetică a crescut cu 22%, ajungând la peste 75.000.000. Deficitul de specialiști în securitate cibernetică în Europa a fost evidențiat și de studiul Cybersecurity Workforce (2023), arătând o creștere a acestui deficit cu 9,7% față de 2022.

UNbreakable România este un program susținut de Orange și Bit Sentinel, destinat elevilor de liceu și studenților interesați de securitatea cibernetică. Inițiat în 2020, programul se desfășoară anual, oferind participanților posibilitatea de a se dezvolta în acest domeniu prin intermediul competițiilor, accesului la resurse educaționale, ghiduri, webinare și mentorat oferit de experți. Primele șase locuri în competiția individuală asigură calificarea în finala Campionatului Național de Securitate Cibernetică, cu înscrieri deschise până pe 24 martie.

Campionatul Național de Securitate Cibernetică (RoCSC), lansat în 2017, include Orange România ca partener principal și își propune să sprijine dezvoltarea tinerilor talentați în acest domeniu. Top 10 concurenți naționali au șansa de a participa la Campionatul European de Securitate Cibernetică, beneficiind de pregătire specializată, premii, mentorat și oportunități de angajare. Coordonarea lotului național este asigurată de Ioan Constantin, expert în securitate cibernetică la Orange România. Ediția curentă a campionatului național se va desfășura la București, între 23 și 24 mai, urmată de un Bootcamp la Bran în iulie-august pentru selectarea echipei naționale (10 finaliști și 2 rezerve). Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul competiției.

Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică, adresată liceenilor interesați de acest domeniu, are loc pentru prima dată anul acesta, cu sprijinul Orange. În faza de calificare, participanții abordează probleme ce cuprind concepte de bază și avansate din securitatea cibernetică. Cei mai buni elevi din etapa națională, desfășurată între 22 și 25 mai, vor reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică.

DefCamp, cea mai mare conferință de securitate cibernetică din Europa Centrală și de Est, organizată cu sprijinul Orange, ajunge în 2024 la ediția cu numărul 14. Evenimentul include discuții între profesioniști, workshop-uri, oportunități de angajare, networking și altele. Informații suplimentare sunt disponibile online.


Niciun comentariu despre subiectul „Orange România susține competiții de securitate cibernetică”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile