Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, Uniunea Europeană adoptă un plan ambițios: crearea unui Portofel Digital la nivelul întregii Uniuni. Acesta promite să ne facă viața digitală mai ușoară, mai sigură și mai privată.
Portofel digital UE - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România |
Portofelul Digital al UE este un instrument digital ce ne va permite să ne autentificăm și să accesăm servicii publice și private, să stocăm, să partajăm și să semnăm electronic documente, fără a mai fi nevoiți să apelăm la furnizori comerciali. Această nouă modalitate aduce mai multă încredere și siguranță, scăpând de grija privind securitatea și intimitatea datelor noastre personale.
Un aspect esențial al acestui portofel este că utilizarea lui este complet voluntară. A fost conceput astfel încât să ne ofere un control total asupra datelor personale prin intermediul unui tablou de bord privat, permițându-ne să gestionăm cum dorim aceste informații și chiar să solicităm ștergerea lor, conform Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).
Pe lângă facilitarea accesului transfrontalier la servicii publice esențiale, portofelul digital va oferi, gratuit, semnături electronice calificate – cele mai de încredere tipuri de semnături, cu aceeași valoare juridică ca o semnătură olografă. A fost, de asemenea, conceput pentru a încuraja transparența și inovația, fiind dezvoltat ca un proiect open-source. Asta înseamnă că oricine poate verifica cum a fost construit, contribuind astfel la securitatea și îmbunătățirea lui continuă.
Negocierile pentru acest plan au inclus măsuri stricte pentru protejarea drepturilor cetățenilor și promovarea unui sistem digital inclusiv, pentru a evita discriminarea celor care aleg să nu utilizeze acest portofel digital. Mai mult, s-au stabilit reguli riguroase pentru înregistrarea și supravegherea companiilor implicate, asigurând astfel responsabilitatea și trasabilitatea acestora.
Inițiativa vine în urma recomandărilor Conferinței privind Viitorul Europei și este un răspuns direct la nevoia tot mai mare de digitalizare accentuată de pandemia recentă. Studiile arată că oferirea serviciilor publice și private a devenit din ce în ce mai digitalizată, iar soluțiile existente de portofele digitale, deși convenabile, implică adesea pierderea controlului asupra datelor personale.
Mai intai sa vedem rezultatul alegerilor parlamentare din acest an și vorbim pe urma. Europenii s-au saturat de digitalizare, adica monitorizarea persoanei non-stop.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.