Eutelsat OneWeb anunță lansarea serviciilor de orbită joasă pentru British Antarctic Survey (BAS), un centru de excelență în cercetarea și operațiunile polare, îmbunătățind astfel modul în care se desfășoară cercetarea științifică în Antarctica și deschizând noi posibilități pentru transmisii live.
Peninsula Antarctică - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România |
Sistemul revoluționar, denumit TALARIA, a fost conceput special pentru a sprijini și facilita conectivitatea în extrema sudică a globului. Acesta include o stație terestră în Chile și un terminal de utilizator la Stația de Cercetare Rothera din Antarctica, situată la aproximativ 1.600 de kilometri distanță.
Lansat în ianuarie 2024, serviciul oferă conectivitate pentru Stația de Cercetare Rothera operată de BAS, într-o regiune unde comunicațiile și conectivitatea internetului sunt limitate la soluții ce oferă cel mult 1-5 Mbps la încărcare și descărcare. Serviciile Eutelsat OneWeb vor oferi o fiabilitate semnificativ crescută și rate de transfer de date de până la 120 Mbps.
Conectivitatea consistentă, de mare viteză și cu latență redusă, are potențialul de a transforma radical activitatea desfășurată la stațiile din regiune, permițând oamenilor de știință să-și desfășoare mai eficient activitățile zilnice prin suport în timp real din partea echipelor științifice, tehnice sau medicale de pretutindeni. De asemenea, va asigura o conexiune esențială pentru îmbunătățirea bunăstării oamenilor de știință în timpul liber, aceștia fiind adesea detașați pentru perioade de 18 luni în una dintre cele mai izolate și provocatoare geografic zone ale lumii.
Julius Rix, Directorul de Inginerie al British Antarctic Survey, a subliniat entuziasmul echipei: „Suntem încântați să vedem cum utilizarea Eutelsat OneWeb va schimba conectivitatea pentru viața și munca la Stația de Cercetare Rothera. Creșterea lățimii de bandă este un factor decisiv pentru conectivitatea noastră, permițând transferul de fișiere voluminoase și oferindu-ne posibilitatea de a realiza interviuri în direct din unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ.”
Maurizio Vanotti, VP pentru Strategia Comercială și Inovație la Eutelsat OneWeb, a declarat: „Această încercare în regiunea Antarctică demonstrează angajamentul nostru de a facilita conectivitatea globală în cele mai puțin conectate regiuni ale lumii. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea noastră cu British Antarctic Survey și să extindem acoperirea noastră în Antarctica, demonstrând capacitatea tehnologiei LEO de a depăși constrângerile geografice ale conectivității tradiționale și de a debloca noi oportunități.”
„Sistemul TALARIA este o inovație menită să ofere o lățime de bandă crescută folosind conectivitatea LEO pentru cele mai greu accesibile părți ale lumii. Aceasta a fost o oportunitate de a crea un sistem complet nou de conectivitate la distanță pentru Antarctica, de la concept la livrare, în doar 18 luni.” a adăugat Valery Gineste, VP de Tehnologie & Inovație la Eutelsat OneWeb.
Despre Stația de Cercetare Rothera
Stația de Cercetare Rothera, situată pe Insula Adelaide din Peninsula Antarctică, este cea mai mare facilitate britanică din Antarctica și servește ca un centru pentru cercetare biologică și suport pentru operațiuni aeriene. Stația a fost continuu ocupată din 25 octombrie 1975. În timpul verii, stația găzduiește peste 100 de persoane, iar iarna numărul scade la 22.
Facilitățile includ laboratorul de cercetare Bonner, birouri, ateliere, o pistă de aterizare din piatră zdrobită, un hangar și un chei. Stația sprijină diverse programe de știință internaționale.
Pe Insula Adelaide, stația se confruntă cu temperaturi care variază între 0 și +5°C vara și între -5°C și -20°C iarna. Gheața marină este prezentă de la sfârșitul lunii mai până în noiembrie, iar vânturile predominante de nord pot atinge forța furtunii aproximativ 70 de zile pe an.
Viața la stație include zboruri regulate cu avionul BAS Dash 7 din Insulele Falkland sau Punta Arenas, Chile, și vizite de nave care aduc provizii esențiale. Personalul stației este format din biologi, meteorologi, ingineri, bucătari, un medic și alți specialiști necesari pentru întreținerea infrastructurii. Viața în acesta stație este marcată de mese comune în sala de mese centrală, unde bucătarii prepară zilnic mâncăruri nutritive, deși sunt limitați la ingrediente neperisabile.
Date fiind aceste condiții, creșterea vitezei internetului la stația polară Rothera ar putea avea un impact semnificativ asupra vieții și cercetării științifice desfășurate acolo. Un internet mai rapid și mai fiabil ar facilita schimbul eficient de date între cercetători și colaboratorii lor globali, îmbunătățind astfel calitatea și viteza progresului științific. De asemenea, ar permite comunicații mai bune și mai constante cu familiile și prietenii, crucial pentru moralul celor care trăiesc acolo, izolați timp îndelungat. În plus, accesul îmbunătățit la resurse online și suport tehnic în timp real ar putea optimiza operarea echipamentelor și gestionarea situațiilor de urgență, crescând astfel eficiența și siguranța generală a stației polare.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.