vineri, 26 aprilie 2024

Rețelele de socializare pot avea efecte adverse semnificative asupra fetelor?

Tehnologia a devenit o parte integrantă din viața noastră de zi cu zi, oferindu-ne oportunități nenumărate de învățare și dezvoltare. Totuși, pe cât de fascinant este universul digital, pe atât de periculos se poate dovedi, mai ales pentru tinerii utilizatori. Un recent raport UNESCO atrage atenția asupra modului în care tehnologia, în special rețelele de socializare, poate avea efecte adverse semnificative asupra fetelor.

Fată în timp ce accesează pe telefon conținut digital - Imagine decorativă generată digital cu AI de HD Satelit România

Rețelele sociale sunt acum un teren de joacă virtual unde viața socială a copiilor se desfășoară sub ochii tuturor. Cu toate acestea, aceste platforme, conduse de algoritmi ce favorizează conținutul bazat pe imagini, tind să expună fetele la materiale nepotrivite, de la imagini la videoclipuri care glorifică comportamente nesănătoase sau standarde corporale nerealiste. Impactul acestui tip de expunere este profund dăunător pentru stima de sine a fetelor, având consecințe directe asupra sănătății mentale și, implicit, asupra performanțelor academice.

Mai mult, platformele cu videoclipuri scurte și captivante par să afecteze capacitatea de concentrare pe termen lung a utilizatorilor. Aceasta poate face ca sarcinile educaționale și extra curriculare să devină mult mai dificile, reducând capacitatea de învățare și absorbție a informațiilor într-un mod eficient.

Problema nu se oprește aici. Fetele se confruntă cu un nivel mai ridicat de cyberbullying comparativ cu băieții. În medie, în țările OECD care au furnizat date, 12% dintre fetele de 15 ani au raportat că au fost victime ale agresiunii online, spre deosebire de doar 8% dintre băieți. 

Un alt aspect îngrijorător este modul în care stereotipurile de acest tip sunt amplificate de social media, influențând negativ aspirațiile fetelor în domeniile educaționale și profesionale, mai ales în cele legate de STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Aceste domenii sunt adesea percepute ca fiind predominant masculine, iar această percepție împiedică fetele să se orienteze către ele, reducând astfel diversitatea și inovarea în aceste câmpuri esențiale.

Datele UNESCO arată că, deși femeile reprezintă 35% din absolvenții de studii superioare în domeniile STEM la nivel global, acest procent nu s-a schimbat în ultimii zece ani. Femeile ocupă mai puțin de un sfert din locurile de muncă în științe, inginerie și tehnologii ale informației și comunicațiilor. Ele constituie doar 26% din angajații din domeniul datelor și inteligenței artificiale, 15% în inginerie, în economiile de top ale lumii. Acest deficit de reprezentare a femeilor în tehnologie nu numai că perpetuează inegalitățile de gen, dar și limitează potențialul de inovare al societăților noastre.

Pentru a contracara aceste tendințe, este esențial să investim mai mult în educația digitală, inclusiv în alfabetizarea mediatică și informațională, și să reglementăm mai inteligent platformele digitale. Astfel, UNESCO a lansat Ghidurile pentru Guvernanța Platformelor Digitale în noiembrie 2023, care propun cadre de acțiune pentru a asigura o mai bună protecție a utilizatorilor tineri și pentru a promova un mediu online mai sigur și mai incluziv.

În plus, este crucial să promovăm modele de rol feminin în social media, pentru a inspira și a încuraja mai multe fete să aleagă cariere în domeniile STEM. Îmbunătățirea accesului fetelor la studiile STEM este cheia pentru a asigura că femeile participă pe picior de egalitate în transformarea digitală a societăților noastre și pentru a susține proiectarea tehnologiilor cu adevărat incluzive.

Așadar, în timp ce tehnologia oferă unelte valoroase pentru educație și dezvoltare personală, trebuie să fim conștienți de riscurile ei și să lucrăm împreună pentru a construi un mediu digital care să respecte și să sprijine egalitatea de gen și să promoveze o reprezentare echitabilă în toate domeniile profesionale. Astfel, putem asigura că generația următoare va avea toate resursele necesare pentru a prospera într-o lume tot mai digitalizată, mai arată UNESCO.


Niciun comentariu despre subiectul „Rețelele de socializare pot avea efecte adverse semnificative asupra fetelor?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile