Imaginează-ți că mașina ta de spălat se defectează după expirarea garanției. În loc să te confrunți cu costuri exorbitante sau să fii nevoit să cumperi una nouă, vei avea opțiunea unei reparații rapide, la un preț rezonabil, cu acces facil la piese de schimb și ustensile necesare. Aceasta nu este doar o viziune optimistă, ci va deveni realitate în toată Uniunea Europeană: Parlamentul European a adoptat directiva privind "dreptul la reparare".
Depanator mașină de spălat - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România |
Astfel, producătorul trebuie să ofere servicii de reparații la un cost rezonabil și într-un interval de timp rezonabil după expirarea perioadei de garanție legală. Consumatorii trebuie să aibă acces la piese de schimb, unelte și instrucțiuni pentru a-și repara produsele. De asemenea, ei vor fi încurajați să aleagă repararea prin oferte speciale, cum ar fi vouchere și fonduri destinate reparațiilor. Platformele online vor facilita identificarea atelierelor locale de reparații și a magazinelor care vând produse recondiționate, în sprijinul consumatorilor.
După expirarea perioadei de garanție, producătorii vor continua să ofere servicii de reparație pentru produsele comune de uz casnic care sunt tehnic reparabile conform legislației Uniunii Europene. Printre acestea se numără mașini de spălat, aspiratoare și telefoane mobile, iar lista poate fi extinsă în viitor. Consumatorii vor avea posibilitatea să împrumute un dispozitiv în timpul reparației sau să aleagă unul recondiționat ca alternativă, în cazul în care produsul nu poate fi reparat.
Și pentru că informația este putere, un nou formular european va ajuta consumatorii să compare serviciile de reparație disponibile, furnizând detalii precum prețul și durata estimată pentru reparații. Aceste măsuri nu doar că încurajează repararea, dar consolidează și dreptul consumatorului de a alege cea mai bună opțiune pentru nevoile sale. Informații despre condițiile și serviciile de reparare vor fi disponibile pentru consumatori printr-un formular european care va include detalii despre prețuri și timpul necesar pentru reparare, în funcție de defectul constatat. O platformă europeană online va fi creată pentru a ușura procesul de găsire a atelierelor locale de reparații, vânzătorilor de bunuri recondiționate și altor servicii de reparații disponibile în comunități, cum ar fi „cafenelele de reparații”.
Producătorii vor fi obligați să asigure servicii de reparație și să furnizeze piese de schimb pentru o gamă largă de produse, de la electrocasnice până la telefoane mobile, contribuind astfel la un ciclu de viață prelungit al produselor.
Mai mult, consumatorii vor beneficia de un an de garanție suplimentară pentru bunurile reparate, un stimulent puternic pentru a alege repararea în locul înlocuirii. Platforme online dedicate vor facilita accesul la ateliere de reparații locale și magazine de produse recondiționate, îmbunătățind astfel experiența consumatorilor și oferindu-le mai multe opțiuni.
Legislația recent adoptată include și măsuri care interzic practicile neloiale ale producătorilor, cum ar fi clauzele contractuale care împiedică reparațiile sau utilizarea de piese second-hand. Reparatorii independenți vor avea acces egal la resurse, fapt ce democratizează și mai mult piața serviciilor de reparație.
Pe lângă beneficiile directe pentru consumatori, dar și cele ecologice, aceste norme sunt de așteptat să aducă o creștere economică semnificativă în Uniunea Europeană, prin stimularea investițiilor în sectorul reparațiilor și crearea de noi locuri de muncă.
De cate ori am chemat pe cineva să-mi repare ceva prin casă nu a costat piesa de schimb cat a costat manopera. La orice, nu numai la electrocasnice. Ca sa poți aplica asa ceva trebuie ca toți meseriașii sa lucreze legal (verificati de stat) nu sa te lase cu lucrarea neterminată sau daca este terminată sa nu-ți dea garantie. Ideea este buna, problema este ca asa zisii meseriasi tot timpul vor sa te tepuiasca... de ajungi in final sa constați cost piesa + costa manopera + inca 20% bani in plus pentru un obiect nou = predau obiectul vechi și-mi cumpăr altul nou. Nu stiu cum este in alte țări dar in România așa zișii "specialiști" sunt speciali la dat țepe
Eu am reparat multe produse, la diverși meseriași, și niciodata nu m-au costat mai mult de 10-20% din prețul produsului nou. Mă gândesc că nu duci la reparat produse cu dauna aproape totală. În ce oraș locuiești? Ca să nu mă mut niciodată acolo 😁
Pentru primul Anonim, aveti perfecta dreptate. In Romania nu merita sa te complici, o schimbi cu buy back, s-au fara buy back si ai terminat treaba. Poate ca in alte tari sunt ajutati consumatorii dar in Romani suntem jegmaniti, ca asa merg lucrurile. Acuma vom vedea daca se vor schimba in bine si la noi precum la straini treburile astea pentru noi, consumatorii
Trebuie pe... Si astazi trebuie sa-ti repare,schimbe pe garantie produsul stricat,se intampla? nu prea
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.