joi, 6 iunie 2024

Documentare despre Ziua Z la Viasat History

În luna iunie, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, Viasat History va celebra operațiunea crucială din 6 iunie 1944 prin difuzarea unui documentar și a unei serii documentare în două părți. "Debarcarea din Normandia: Se împlinesc 80 de ani" utilizează imagini color rare pentru a reconstitui acea zi fatidică, considerată de mulți soldați ca fiind bătălia decisivă a celui de-al Doilea Război Mondial. Seria în două părți "Debarcarea din Normandia: Poveștile soldaților" prezintă mărturii ale tinerilor soldați care au ajuns primii pe țărm, explorând teme de frică, curaj și eroism.

Documentare despre Ziua Z la Viasat History -  Imagine remisa in comunicat de către Viasat History pentru publicare pe HD Satelit Romania


Debarcarea din Normandia: După 80 de ani (Joi, 6 iunie, de la ora 22:00)

Ziua-Z, 6 iunie 1944, este ziua când Aliații au lansat invazia în Normandia, schimbând cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Pregătită minuțios și precedată de operațiuni de diversiune, această invazie a fost un punct de cotitură în efortul de a elibera Europa de sub ocupația germană. Forțele aliate au debarcat pe plajele din Normandia, unde s-au confruntat cu o rezistență acerbă din partea trupelor germane. Cu o lungime de peste 80 km de-a lungul coastei, acest câmp de luptă a intrat în istorie. La 80 de ani de la Ziua-Z, ne amintim de aceasta ca simbol al curajului, sacrificiului și efortului colectiv de a înfrunta tirania. Această emisiune aduce un omagiu celor care au luptat pentru libertate.

Debarcarea din Normandia: Poveștile soldaților (Joi, 6 iunie, de la 23:10)

Acest documentar în două părți oferă o perspectivă unică asupra Zilei-Z - 6 iunie 1944, bazându-se pe relatările brutale ale primilor tineri soldați care au ajuns pe plajă. Giles Milton, prezentatorul, dezvăluie povești uluitoare de frică, curaj și eroism. Ziua-Z a fost cea mai amplă invazie pe mare din istorie, iar acest documentar captivant urmărește desfășurarea evenimentelor prin prisma celor care au trăit acele momente - fie că erau de partea Aliaților, a Germaniei sau a Franței.


Curiozități despre Ziua Z

Eisenhower amenință cu demisia

Cu câteva luni înainte de Ziua Z, Dwight D. Eisenhower, comandantul forțelor aliate, și prim-ministrul britanic Winston Churchill erau în dezacord. Eisenhower dorea să redirecționeze bombardierele aliate din Germania pentru a ataca infrastructura critică din Franța, dar Churchill era îngrijorat de daunele colaterale. Eisenhower a amenințat că va demisiona, iar în final, Churchill a cedat, permițând ca planul să fie pus în aplicare.

Prognoza meteo a amânat invazia cu o zi

Pentru ca operațiunea să reușească, erau necesare condiții meteo ideale: o zi lungă, lună plină, maree puternică și o oră de lumină înainte de atac. Din cele nouă zile favorabile din mai și iunie, comandanții au ales 5 iunie, dar prognoza nefavorabilă a forțat amânarea pentru 6 iunie.

Forțele aliate au răspândit știri false despre invazie

Pentru a deruta germanii, Aliații au lansat planuri false și au bombardat Calais pentru a sugera că acolo va avea loc invazia. Acest truc a funcționat, lăsând Normandia mai slab apărată.

Unele acțiuni ale invaziei nu s-au desfășurat conform planului

Bombardamentele nu au distrus toate țintele, iar mulți parașutiști au aterizat departe de obiectivele lor, fiind expuși lunetiștilor germani. Totuși, trupele aliate au reușit să-și îndeplinească misiunile.

Bărcile de debarcare au fost proiectate inițial pentru mlaștinile din Louisiana

Andrew Higgins a proiectat bărcile de debarcare pentru a naviga în mlaștinile din Louisiana. Guvernul SUA a comandat 20.000 de astfel de nave pentru Ziua Z, iar Eisenhower l-a numit pe Higgins "omul care ne-a câștigat războiul".

Rampele navelor de debarcare au acționat ca scuturi

Soldații care coborau rampele erau expuși focului inamic, iar primii soldați din bărcile de debarcare erau adesea uciși imediat ce rampele erau coborâte.

Un medic de culoare a tratat peste 200 de soldați

Waverly B. Woodson, Jr., un medic afro-american, a tratat răniți timp de 30 de ore, salvând multe vieți, dar nu a primit niciodată o medalie pentru eforturile sale.

Originea numelui Zilei Z este dezbătută

Se crede că "Ziua Z" vine de la cuvântul "zi" folosit în codurile militare. Alții sugerează că este doar o aliterație, similară cu "O-Oră".

Chiar și Anne Frank a auzit de invazie

Ascultând la un radio secret în timp ce se ascundea în Amsterdam, Anne Frank a scris în jurnalul ei despre speranța pe care invazia i-a insuflat-o, deși a fost capturată înainte de eliberarea mult așteptată.


Niciun comentariu despre subiectul „Documentare despre Ziua Z la Viasat History”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile