ANCOM avertizează persoanele care folosesc telefonia mobilă și internetul mobil și au intenția de a călători în afara țării, să examineze cu atenție condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, mai ales dacă vor călători în țări din afara Spațiului Economic European (SEE). În plus, este important ca utilizatorii să fie vigilenți la roamingul involuntar, care se poate manifesta în zonele de frontieră.
Utilizatori de internet si telefonie - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România |
Atenție la cheltuielile nedorite după utilizarea serviciului de roaming
Furnizorii de servicii de telefonie și internet mobil din România pun la dispoziție atât planuri tarifare utilizabile doar la nivel național, cât și planuri care permit accesul la servicii de comunicații în regim de roaming. Astfel, utilizatorii care intenționează să călătorească în afara țării trebuie să verifice dacă planul lor tarifar include serviciul de roaming.
În contextul în care tarifele pentru roaming în afara Spațiului Economic European (SEE) nu sunt reglementate, este esențial ca utilizatorii să se informeze cu atenție asupra tarifelor aplicabile înainte de a călători în țări precum Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc sau Israel. Aceștia au posibilitatea de a solicita activarea unei opțiuni suplimentare, care oferă resurse incluse sau tarife speciale pentru anumite state sau grupuri de state. În absența unei astfel de opțiuni, se aplică tarifele standard.
De exemplu, în țări ca Turcia, Egipt, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite sau Serbia, pentru abonamente, operatorii aplică tarife standard care variază astfel:
- pentru apelurile primite: între 0,0090 euro/min și 1,4280 euro/min;
- pentru apelurile efectuate către România: între 0,0150 euro/min și 2,6180 euro/min;
- pentru SMS-uri trimise: între 0,0060 euro și 0,4522 euro;
- pentru internet: între 0,0007 euro/MB și 4,7600 euro/MB.
Dacă, în mod obișnuit, apelurile sunt taxate pe minut întreg, pentru traficul de date, unitatea minimă de tarifare variază în funcție de operator și de destinație, putând fi de 1KB, 10KB sau 1MB. De asemenea, pentru destinațiile din afara Spațiului Economic European (SEE), unii operatori aplică tarife standard sub formă de pachete. Exemple de astfel de pachete includ: 2 euro pentru 10 minute de apeluri primite/efectuate sau SMS-uri trimise în 24 de ore, 7 euro pentru 30 de minute de apeluri primite/efectuate sau SMS-uri trimise, 2 euro pentru 2 GB de trafic de date în 24 de ore sau 18 euro pentru 4000 MB de date utilizate.
Avertizare! În cazul acestor pachete tarifare, utilizatorul va plăti prețul întreg al pachetului chiar dacă folosește doar un minut de apel sau un singur MB de date. Totuși, resursele rămase pot fi utilizate până la epuizare înainte de aplicarea unui nou tarif.
În afară de tarifele obișnuite, operatorii pot oferi ocazional și opțiuni tarifare suplimentare care necesită activare separată. Acestea oferă resurse și/sau tarife variate, în funcție de diverse criterii, cum ar fi: țara de destinație, tipul de serviciu utilizat (abonament sau cartelă preplătită) sau tipul de ofertă deținută de client.
Roaming involuntar
Când utilizatorii se deplasează în zonele de frontieră, există posibilitatea să acceseze accidental serviciile de comunicații ale unui operator dintr-o țară vecină, dacă au activat roamingul și dispozitivele lor mobile sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În asemenea cazuri, echipamentul mobil va alege automat rețeaua cu semnalul cel mai puternic din locația respectivă.
Prin urmare, utilizatorii ar putea fi taxați pentru serviciile de comunicații utilizate în regim de roaming, ca și cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.
Acest lucru se poate întâmpla atât în zonele de frontieră din România, cât și, de exemplu, în cazul utilizării roamingului într-o țară din SEE aflată în apropierea unei frontiere cu un stat non-SEE. În astfel de situații, utilizatorii pot acumula costuri suplimentare pentru serviciile de telefonie sau internet. De aceea, se recomandă selectarea manuală a rețelei, monitorizarea mesajelor informative de la furnizori sau, dacă sunt pe teritoriul României, dezactivarea serviciului de roaming.
Este important de reținut că utilizarea accidentală a telefonului sau tabletei în regim de roaming nu exonerează utilizatorii de plata acestui serviciu.
Ce, cum și unde reclami
Dacă utilizatorii sunt nemulțumiți cu serviciul de roaming, primul pas este să contacteze direct furnizorul de la care au achiziționat planul tarifar. În situația în care problema nu este soluționată de către furnizor, utilizatorii au opțiunea de a se adresa ANCOM, urmând instrucțiunile detaliate disponibile aici.
Utilizatorii care au o nemulțumire în legătură cu serviciul de roaming trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului de la care au achiziționat planul tarifar. În cazul în care furnizorul nu a rezolvat problema sesizată, utilizatorii se pot adresa ANCOM, urmând pașii descriși aici.
Utilizatorii care au o nemulțumire în legătură cu serviciul de roaming trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului de la care au achiziționat planul tarifar. În cazul în care furnizorul nu a rezolvat problema sesizată, utilizatorii se pot adresa ANCOM, urmând pașii descriși aici.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.