luni, 29 iulie 2024

Dreptul de renunțare în 14 zile, fără penalități, pentru contractele de telefonie sau internet încheiate la distanță

ANCOM informează utilizatorii de servicii de telefonie sau internet despre drepturile și obligațiile pe care le au atunci când doresc să renunțe la un contract. În general, contractele de telefonie și internet presupun o perioadă contractuală inițială, iar renunțarea înainte de finalizarea acestei perioade poate atrage penalități. Totuși, pentru contractele încheiate la distanță sau în afara spațiilor comerciale, utilizatorii pot renunța la contract în termen de 14 zile de la încheiere, fără penalități, precizează ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Telefon mobil - imagine decorativă generată digital de HD Satelit România

Încetarea contractelor încheiate în magazine sau spații comerciale ale furnizorilor:

Când un contract este semnat, fie în format olograf, fie electronic, într-un spațiu comercial al furnizorului, condițiile acestuia devin obligatorii pentru ambele părți. Utilizatorii care doresc să renunțe la contract ar trebui să verifice următoarele aspecte:

  • Dacă perioada contractuală inițială a expirat, caz în care rezilierea contractului nu va atrage penalități.
  • Există penalități pentru terminarea contractului înainte de finalul perioadei inițiale și, dacă da, care sunt acestea sau cum se calculează.
  • Procedurile prin care pot depune o cerere de încetare a contractului și termenul în care încetarea devine efectivă, de obicei 30 de zile de la depunerea cererii.

Este posibil ca, prin negocieri directe cu furnizorul, să se ajungă la o înțelegere pentru încetarea contractului în alte condiții decât cele inițiale.

Retragerea din contractele încheiate la distanță sau în afara spațiilor comerciale:

Utilizatorii trebuie să fie informați corespunzător înainte de încheierea unui contract la distanță sau în afara unui spațiu comercial. Informațiile necesare includ identitatea operatorului, caracteristicile principale ale serviciilor și produselor, prețul total, condițiile de livrare și returnare a echipamentelor, toate prezentate clar și pe un suport durabil.

Pentru aceste tipuri de contracte, utilizatorii au dreptul de a se retrage din contract fără a motiva decizia, într-un termen de 14 zile de la încheierea contractului. Dacă contractul implică achiziția unui echipament, perioada de 14 zile începe de la data la care produsul a fost primit.

Utilizatorii nu trebuie să plătească penalități pentru încetarea anticipată a contractului, dar pot avea alte obligații, cum ar fi returnarea produsului sau plata pentru serviciile utilizate până la momentul retragerii.

După expirarea termenului de 14 zile, orice solicitare de încetare a contractului trebuie să respecte condițiile specificate inițial în contract, ceea ce poate include penalități dacă perioada contractuală inițială nu a expirat.

Unde să reclamați problemele:

Dacă întâmpinați probleme legate de încetarea sau retragerea din contractele încheiate la distanță sau în afara spațiilor comerciale, trebuie să contactați mai întâi furnizorul. Dacă nu sunt respectate drepturile de retragere sau dacă cererile nu sunt procesate corespunzător, puteți apela la ANCOM. Pentru probleme legate de penalități, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este de asemenea disponibilă.


Un comentariu despre subiectul „Dreptul de renunțare în 14 zile, fără penalități, pentru contractele de telefonie sau internet încheiate la distanță”:
Anonim

O măsură justă, care împiedică abuzurile.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile