LALIGA a anunțat printr-un comunicat oficial pentru presă ca a obținut peste 1000 de condamnări împotriva unităților HORECA (Hotel, Restaurant și Catering) care s-au angajat în punerea ilegală la dispoziție de conținut tv. LALIGA duce de ani de zile lupta împotriva acestui fenomen, în apărarea drepturilor cluburilor sale de fotbal.
Meci de fotbal la tv într-o unitate HORECA din Spania - Imagine decorativă creată digital de HD Satelit România |
Această cifră, care se traduce printr-o hotărâre favorabilă LALIGA la fiecare în două zile, este rezultatul unei schimbări de strategie pe care liga a implementat-o în ianuarie 2019, când a început să reclame pe cale penală pe cei bănuiți de piraterie tv, ca mijloc de combatere a unei probleme care are ca rezultat pierderi anuale de aproximativ 600 de milioane de euro pentru cluburile de fotbal.
Se estimează că 170.000 de unități HORECA din Spania sunt potențiali abonați la transmisiile de fotbal, dintre care doar aproximativ 50.000 au fost abonați la canalul HORECA al LALIGA în sezonul 2023/24.
În acest sezon, anchetatorii LALIGA au reușit să identifice cel puțin 15.000 de unități care utilizează ilegal programe tv, săvârșind nu numai o infracțiune împotriva proprietății intelectuale a cluburilor de fotbal, ci și angajându-se în concurență neloială împotriva unităților care respectă legea. Efectul dăunător este prin urmare dublu: împotriva cluburilor de fotbal și împotriva sectorului hotelier și de catering din Spania, rezultând pierderi de aproape 35 de milioane de euro pe an.
În ceea ce privește sancțiunile, cei condamnați plătesc în medie o amendă penală de aproximativ 1.000 de euro. Continuarea săvârșirii infracțiunii presupune pedepse din ce în ce mai mari. din cauza recidivei și antecedentelor penale.
Numărul condamnărilor va continua să crească, având în vedere că în prezent sunt 295 de dosare aflate deja în faza preliminară, și alte 133 în curs de judecată, iar 86% din dosarele care ajung în instanța de judecată se încheie cu o condamnare.
În sezonul trecut (2023-2024), au fost pornite acțiuni în justiție direct împotriva altor 738 de unități comerciale, fără a fi necesară depunerea unui proces-verbal de Poliție, grație activității de investigare desfășurate de inspectorii LALIGA, care au documentat personal evenimentele de piraterie tv. Activitatea LALIGA depășește granițele Spaniei, deoarece a depus peste 20 de cereri legale și în Principatul Andorra.
LALIGA explică faptul ca are echipamentul, tehnologia și expertiza pentru a rezolva această problemă, dar ar avea nevoie instrumente legale pentru a bloca conținutul rapid în timpul meciurilor, mai degrabă decât după terminarea evenimentului live.
LALIGA este punct de referință mondial în lupta împotriva pirateriei tv și este un furnizor de servicii de protecție a conținutului audiovizual pentru Wimbledon (Marea Britanie), Dorna Sports (Spania și Italia), A3Media (Spania), Liga F (Spania), Pro-League (Belgia) și Sky Sports (Mexic), printre altele.
Acum câteva luni, LALIGA a revendicat o altă victorie în lupta împotriva pirateriei, după ce o instanță din Paris a dispus blocarea site-urilor web și a serviciilor tv prin protocol IP care încălcau drepturile legitime de difuzare ale cluburilor LALIGA. Astfel, pentru prima dată în Franța, o entitate sportivă străină a obținut un ordin în temeiul articolului L. 333-10 din Codul sportului francez, care permite ca competițiile sportive să fie protejate cu ajutorul autoritățile franceze, împotriva difuzărilor ilicite pe teritoriul francez. Judecătorul a dispus Furnizorilor de Servicii de Internet (ISP) să pună în aplicare, fără întârziere, toate măsurile de împiedicare a accesului la site-urile identificate de LALIGA în citarea sa, precum și la site-urile neidentificate încă la data deciziei.
"Pirateria tv este o problemă pentru fotbal și reprezintă o pierdere anuală de mai multe milioane de dolari pentru cluburile LALIGA și pentru o industrie care are peste 194.000 de angajați. Nu există eroi în spatele acestei practici ilegale, ci mai degrabă organizații infracționale care profită de munca și drepturile legitime ale cluburilor, companiilor media si altele. Și fac aceasta printr-o piață neagră netaxată, în detrimentul întregii societăți", mai arată la Liga într-un comunicat de presă.
Dacă nu știați, LaLiga a început să trimită scrisori aici in Spania către telespectatori obișnuiți, cerându-le să plătească 450 de euro pentru că au vizionat fotbal piratat. Pe forumuri și pe Twitter, mulți utilizatori speriați au postat poze cu aceste scrisori și detalii despre procedură. Liga solicită această sumă de la persoanele al căror IP a accesat fotbal piratat, pentru a evita să-i ducă în instanță. În martie, s-a aflat că LaLiga a obținut o autorizație judiciară care le permite să solicite informații personale de la operatorii de telecomunicații, pentru a identifica utilizatorii finali care au accesat serverele tv ilegale. Operatorii precum Telefónica, Vodafone, Orange, MásMóvil și Digi sunt obligați să furnizeze datele de identificare ale titularilor de contract de serviciu de acces la internet, împreună cu adresa de instalare a liniei, pentru acei clienți care au accesat adresele IP și porturile raportate de LaLiga. Judecătorul a decis că acești clienți nu sunt simpli consumatori finali de bună-credință, ci mai degrabă sunt implicați în sustinerea retransmiterea semnalului audiovizual piratat. Campania de scrisori a LaLiga a început la trei luni după aceasta. În scrisoare, destinatarii sunt informați că, conform informațiilor furnizate de furnizorul lor de internet, s-au realizat conexiuni din rețeaua lor de domiciliu la o platformă pirat care difuzează fotbal. Scrisoarea detaliază adresa IP a utilizatorului și cea a serverului pirat, ziua exactă și meciurile vizionate. LaLiga folosește aceste informații pentru a acționa împotriva utilizatorilor finali, oferindu-le un act de conciliere pentru a evita procesul, cerându-le să recunoască accesul ilicit, să oprească această activitate și să plătească 450 euro ca despăgubire.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.