joi, 11 iulie 2024

Satelitul Turksat 6A a fost lansat cu succes

Turcia a lansat primul satelit de comunicații indigen, Turksat 6A, echipat cu transpondere în benzile Ku și X, care va furniza servicii de televiziune prin satelit și comunicații în Europa, Orientul Mijlociu și Asia.

Sateliți pe orbită (nu reprezintă sateliți Turksat) - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

O rachetă SpaceX Falcon 9 a lansat primul satelit de comunicații produs intern de către Turcia, Turksat-6A, de la Cape Canaveral, Florida, pe 9 iulie. Acest eveniment remarcabil plasează Turcia printre cele 11 țări din lume capabile să-și producă proprii sateliți de comunicații.

Satelitul, dotat cu echipamente de comunicații în benzile Ku și X, dezvoltate de inginerii ASELSAN, reprezintă o realizare semnificativă pentru compania de apărare turcă. Aceste echipamente avansate vor furniza servicii de comunicații în Turcia, Europa și Asia de Sud, extinzând semnificativ aria de acoperire a sateliților turci.

ASELSAN, implicată în tehnologiile spațiale din anul 2000, a jucat un rol esențial în proiectul Turksat-6A, dezvoltând propriile procese de proiectare, asamblare, integrare și testare pentru aplicații spațiale. Peste 100 de angajați ASELSAN au contribuit la acest proiect provocator, proiectând echipamente folosind peste 80 de unități electronice spațiale. Echipamentele au un consum de energie de 5 kW și o masă totală de 300 kg.

După transportul satelitului în SUA pe 4 iunie, inginerii ASELSAN și ceilalți parteneri de proiect au finalizat inspecțiile și testele necesare la locul de lansare. Echipamentele proiectate și calificate de ASELSAN sunt așteptate să funcționeze în orbită timp de 15 ani.

După lansarea cu succes și faza inițială de operațiuni, inginerii ASELSAN vor testa echipamentele de comunicații în spațiu. Se preconizează că Turksat-6A va începe să funcționeze comercial chiar din acest an.

Türksat 6A va fi plasat într-o orbită geosincronă la 42° Est și este echipat cu 16 transpondere în banda Ku, plus 4 transpondere de rezervă, precum și două transpondere active și unul de rezervă în banda X. Transponderele în banda Ku vor avea o lățime de bandă de 7,3-18,1 GHz pentru uplink și 11,7-12,75 GHz pentru downlink. Fiecare transponder în banda Ku va avea o putere minimă de 140 de wați, iar transponderele în banda X vor avea o putere minimă de 150 de wați fiecare. Transponderele în banda X vor acoperi exclusiv teritoriul Turciei, în timp ce transponderele în banda Ku ale Türksat 6A vor avea trei zone de acoperire distincte: Turcia, zona de Vest si zona de Est.


Un comentariu despre subiectul „Satelitul Turksat 6A a fost lansat cu succes”:
Anonim

Si unii habarnisti spuneau ca Sateliti vor disparea de pe Orbita .Dar ei nu stiu Importanta lor!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile