sâmbătă, 13 iulie 2024

Serviciile audiovizuale în Europa: o privire de ansamblu

Serviciile media audiovizuale și platformele de partajare video sunt poarta către filme, divertisment, sport și știri pentru milioane de europeni. Producțiile audiovizuale accesibile prin intermediul canalelor de televiziune, serviciilor la cerere și platformelor de partajare video nu sunt doar bunuri economice, ci și culturale, care reflectă și modelează societățile europene.

Telespectatori - Imagine generată digital de HD Satelit România

Observatorul European al Audiovizualului oferă o perspectivă detaliată asupra sectorului audiovizual european. Astfel, în decembrie 2023 existau 12.703 servicii media audiovizuale și platforme de partajare video disponibile în Europa. Aproximativ trei sferturi din acestea sunt servicii liniare (9.434 canale TV), iar un sfert sunt servicii non-liniare (3.269 servicii VOD, incluzând AVOD, televiziune catch-up și platforme de partajare video). Majoritatea serviciilor media audiovizuale sunt deținute privat, doar 7% fiind în proprietate publică​.

Conținutul serviciilor audiovizuale din Europa arată diferențe semnificative între serviciile liniare și non-liniare. În timp ce programele tv sunt în mare parte definite de fragmentarea tematică, serviciile la cerere se concentrează clar pe filme și conținut tv de ficțiune. Majoritatea ofertelor tv se adresează intereselor speciale sub forma canalelor tematice (56%), în timp ce celelalte canale tv oferă programe generaliste​.

Majoritatea canalelor TV din Europa servesc piețe naționale (78%). Serviciile și platformele audiovizuale care vizează piețele multinaționale reprezintă 15%, iar cele pan-europene un procent de 7% .

Grupurile americane au o influență semnificativă asupra sectorului audiovizual european, cu portofolii și prezențe de piață notabile, comparativ cu omologii lor europeni. Aproximativ unul din patru (23%) dintre toate canalele TV private (excluzând televiziunile locale) sunt deținute de companii americane, iar una din zece (8%) dintre toate serviciile la cerere din Europa aparțin unei companii americane​.

Jucătorii pan-europeni sunt fie multi-domeniu, activi atât pe piețele TV cât și VOD, fie jucători single-brand, precum Netflix, care se concentrează pe piețele la cerere. Majoritatea serviciilor VOD și a platformelor de partajare video din Europa oferă filme, ficțiune TV și divertisment. Conținutul programelor devine din ce în ce mai diversificat, incluzând și emisiuni pentru copii și reality-tv​.

În Europa, aproximativ una din zece servicii VOD și platforme de partajare video sunt deținute de companii americane. Majoritatea acestor servicii oferă cataloage specifice fiecărei țări europene în care operează. Pe piața europeană, jucătorii publici au început să ofere și ei servicii VOD, majoritatea cu programe generaliste, dar și tematice, cum ar fi arhivele de filme, servicii culturale și educaționale​.


Niciun comentariu despre subiectul „Serviciile audiovizuale în Europa: o privire de ansamblu”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile