marți, 20 august 2024

TV5 Europe va difuza meciuri din Ligue 1

Chiar dacă drepturile primare de difuzare tv pentru Ligue 1 au fost cumpărate de DAZN și beIN Sports (DAZN dobândind drepturile de a difuza opt din nouă meciuri pe etapă, în timp ce beIN Sports pentru meciul principal al fiecărei etape), televiziunea TV5 Europe va difuza meciuri selectate din sezonul 2024 din Ligue 1 McDonald's (un meci săptămânal). 

Fotbal francez - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România 

Achiziția drepturilor de televizare de către DAZN și beIN Sports face parte dintr-un acord mai larg de cinci ani care urmează să fie valabil până în 2029. Acest acord reflectă o schimbare notabilă față de aranjamentele anterioare, în special după ce Canal+ și Amazon, radiodifuzorii anteriori, nu și-au reînnoit ofertele. Noul acord include, de asemenea, o clauză de ieșire după doi ani, permițând DAZN și Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP) din Franța să reconsidere termenii în funcție de performanță, cum ar fi creșterea numărului abonaților.

Implicarea TV5 Europe asigură că telespectatorii din Europa pot vedea în continuare meciurile de top din Ligue 1. TV5 Europe va difuza meciuri cheie, inclusiv așteptata confruntare dintre AS Saint-Étienne și Le Havre, din 24 august 2024, la ora 22:00. Meciul, desfășurat pe emblematicul stadion Geoffroy-Guichard, va fi completat cu comentarii în franceză de Charles Moukory și Stéphane Pauwels. Peste o săptămână, telespectatorii vor putea urmări meciul incitant Toulouse vs. Marsilia, din 31 august 2024, tot de la ora 22:00, cu comentarii tot în franceză, de la Julien Geneste și Stéphane Pauwels. Primul meci, Monaco - AS Saint-Étienne, a fost deja difuzat de TV5 Monde pe 17 august 2024.

Ligue 1, una dintre ligile de fotbal de top din Europa, se confruntă cu provocări semnificative din cauza scăderii valorii drepturilor sale de difuzare în noul acord cu DAZN și beIN Sports. Pachetul total, care acoperă perioada 2024-2029, se ridică la 660 de milioane de euro pe sezon, o scădere notabilă de 11% comparativ cu perioada anterioră din 2021-2024. Aceasta sumă este departe de miliardul de euro pe care Liga Profesionistă de Fotbal (LFP) îl spera inițial.

Implicațiile acestei scăderi sunt importante, deoarece veniturile din drepturile TV reprezintă o sursă majoră de finanțare pentru cluburile din Ligue 1, contribuind cu până la 50-75% din veniturile lor totale, excluzând transferurile. Scăderea veniturilor va afecta bugetele echipelor, ceea ce va duce la alocarea de mai puține fonduri pentru salarii și, implicit, la un nivel de performanță mai scăzut pe teren. Acest lucru înseamnă mai puține transferuri, mai puține talente și, în general, o competitivitate redusă pentru cluburile franceze.

Acest nou context pune presiune pe cluburile din Ligue 1 să găsească alte surse de venituri sau să reducă drastic costurile pentru a menține un nivel competitiv, în condițiile în care liga se luptă să rămână atractivă atât pentru jucători de top, cât și pentru fani​.


Niciun comentariu despre subiectul „TV5 Europe va difuza meciuri din Ligue 1”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 10 articole în ultimele 7 zile