Comisia Europeană a aprobat achiziția Vodafone Italia de către Swisscom în baza Regulamentului privind subvențiile străine, marcând un pas esențial în obținerea aprobărilor necesare pentru finalizarea tranzacției, conform declarațiilor Swisscom.
Logo Vodafone - Fotografie realizată de HD Satelit România |
După ce achiziția Vodafone Italia a fost anunțată pe 15 martie 2024, Swisscom a notificat oficial Comisia Europeană, Direcția Generală Concurență, la 19 august 2024, conform cerințelor impuse de Regulamentul privind subvențiile străine. Pe 23 septembrie 2024, Comisia a confirmat încheierea perioadei de așteptare, ceea ce a permis avizarea necondiționată a tranzacției.
Swisscom subliniază că procesul de finalizare a achiziției Vodafone Italia progresează conform planului. Compania a obținut finanțarea necesară pentru achiziție, în valoare de 8 miliarde de euro, încă din mai 2024 și a primit deja aprobările necesare atât din partea Președinției Consiliului de Miniștri din Italia, în baza legislației Golden Power, cât și de la Comisia Elvețiană pentru Concurență.
Cu toate acestea, tranzacția necesită și alte aprobări, inclusiv de la Autoritatea Italiană de Concurență (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato), care a anunțat pe 11 septembrie 2024 lansarea unei investigații aprofundate (Faza II) pentru a analiza achiziția conform legislației italiene privind controlul fuziunilor.
Conform previziunilor inițiale din 15 martie 2024, Swisscom estimează că tranzacția va fi finalizată în primul trimestru al anului 2025. În contextul achiziției Vodafone Italia de către Swisscom, anunțul inițial a subliniat planul de a crea un lider convergent pe piața telecomunicațiilor din Italia, prin fuzionarea Vodafone Italia cu subsidiara Fastweb, deținută deja de Swisscom. Această tranzacție, evaluată la 8 miliarde de euro, are ca scop consolidarea unei poziții dominante pe piața italiană, combinând rețele fixe și mobile complementare pentru a oferi servicii convergente.
Clienții de telefonie mobilă vor beneficia de conectivitate îmbunătățită și de o mai bună calitate a serviciilor din clasă, datorită unei rețele wireless complet controlate și gestionate end-to-end. Clienții de bandă largă vor beneficia, de asemenea, de o calitate sporită a serviciilor, datorită combinației dintre rețeaua de conexiune pe fir gestionată end-to-end de la Fastweb și Accesul wireless fix (FWA) bazat pe 5G de la Vodafone.
Accesul la active și competențe complementare, cum ar fi infrastructura cloud de vârf a Fastweb și activele mobile ale Vodafone Italia, le va oferi clienților B2B un portofoliu mai mare de servicii IT și de comunicații și o experiență îmbunătățită de ghișeu unic, permițând o digitalizare mai rapidă pentru întreprinderi și administrația publică în Italia.
Entitatea combinată va fi mai rezistentă din punct de vedere comercial, asigurând niveluri pe termen lung și susținute de investiții în infrastructura de rețea de cea mai bună calitate și inovație din Italia, ajutând țara să reducă decalajul digital și să accelereze transformarea digitală a Italiei. Tranzacția va crea un operator challenger cu active convergente și la scara necesară, capabil să egaleze condițiile de joc și să crească concurența în țară; entitatea combinată va continua, de asemenea, să pună la dispoziția terților infrastructura sa de înaltă calitate pentru servicii angro.
Entitatea combinată și Grupul Vodafone vor încheia mai multe acorduri de servicii tranzitorii și pe termen lung, inclusiv un acord de licență de marcă, care permite utilizarea mărcii Vodafone în Italia timp de până la 5 ani după închidere.
Swisscom și Vodafone Group explorează, de asemenea, o relație comercială mai strânsă pentru a permite colaborarea într-o gamă largă de zone, dincolo de Italia. Domeniile cheie de colaborare comercială pe care Vodafone și Swisscom le explorează includ IoT, servicii și soluții pentru întreprinderi, achiziții, servicii partajate operaționale și roaming.
Accentul pe piața elvețiană rămâne neschimbat, cu investiții continue ridicate în inovare, servicii de calitate superioară și infrastructură de ultimă generație. Țintele existente de extindere a rețelei, cum ar fi acoperirea fibrei optice de 75 până la 80% până în 2030, rămân așadar neschimbate. Operațiunile Swisscom din Elveția și Italia vor continua să fie gestionate de două echipe de management separate, cu accent pe piețele respective, cu interdependențe operaționale minime.
Unii nu stiu cum sa vanda altii vin,in 5 ani vedem cum Swisscom nu stie cum sa scape
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.